Τι είπε ο περιφερειάρχης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Με πολιτικά μηνύματα από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, έγινε ο σημερινός απολογισμός των πεπραγμένων της διοίκησης για το 2016.
«Προχωρούμε υπεύθυνα, με δουλειά, συνέπεια και μεθοδικότητα και το 2017 και το επόμενο έτος και το 2019. Και με την εμπιστοσύνη των πολιτών και μετά το 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην πολύωρη παρουσίαση του απολογισμού, ο κ. Τζιτζικώστας είχε δύο κεντρικές πολιτικές επισημάνσεις, ενώ δεν απέφυγε και την αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας πως έγιναν και λάθη, τα οποία όμως προσπαθεί η διοίκησή του να διορθώνει και να μην επαναλαμβάνει.
Η πρώτη επισήμανση του περιφερειάρχη ήταν ότι η Περιφέρεια είναι η πιο διεκδικητική στη χώρα, αλλά μόνο με επιχειρήματα και προτάσεις κι όχι με κραυγές, με πράξεις που έχουν αποτέλεσμα κι όχι για το θεαθήναι, όπως είπε.
Η δεύτερη επισήμανση ήταν ότι σε όλη τη διάρκεια του 2016 έγινε η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε το 2017 να είναι έτος ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, μέσω στοχευμένων πολιτικών.
«Το έργο της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Σκληρής και επίμονης δουλειάς. Οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί μας Σύμβουλοι, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε όλες τις Διευθύνσεις, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στην Κεντρική Μακεδονία, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, για να μπορέσει η Περιφέρειά μας, όχι απλώς να μείνει όρθια και να λειτουργήσει, αλλά να λειτουργήσει καλά, παρά τα προβλήματα, παρά τα εμπόδια, παρά τις προσωπικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε όλοι. Παρά το γεγονός επίσης, ότι το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μειώθηκε κατά 30%, τα τελευταία χρόνια. Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε ακόμα περισσότερο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις πρωτιές της Περιφέρειας τόσο στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε αδιαμφισβήτητη εθνική πρωταθλήτρια, με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
-Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το 114,2% των κονδυλίων. Αναδείχτηκε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση και στις πληρωμές έργων. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, υπερδιπλασιάστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αύξηση που ξεπέρασε τις 60 μονάδες, από το 53% στο 114,2%, ολοκληρώνοντας 523 έργα.
-Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πέτυχε την ταχύτερη εκκίνηση. Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ ξεκινούν το 2017 οι εργασίες για τη σύνδεση των αστικών κέντρων Σερρών, Κιλκίς, Κατερίνης, Βέροιας, Γιαννιτσών και Αλεξάνδρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020» υποβλήθηκε πρόταση προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, για την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών ως τουριστικού προορισμού, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προγραμματίζεται η ένταξη των έργων για τη συνέχιση της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο μνημείο. Για την ενίσχυση των ευάλωτων συνανθρώπων μας και στην προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την καταπολέμησης της φτώχειας και κυρίως του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, από το οποίο επωφελούνται 60.000 πολίτες. Μέχρι στιγμής, συνολικά εντάχθηκαν 125 πράξεις προϋπολογισμού 505,8 εκατομμυρίων ευρώ και οι συμβάσεις ανήλθαν στα 321 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές πιστοποιημένες δαπάνες ανήλθαν στα 119 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρώτη Περιφέρεια στη χώρα για το 2016. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το 2016 η μία από τις πέντε πρώτες Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που απορρόφησε πόρους στο νέο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση της Περιφέρειας σε τρεις άξονες το 2016:
1.Επανεκκίνηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας: Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκαν τα δυο σημαντικά σύμφωνα συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη και το Ερευνητικό Ινστιτούτο CERN. Αναλυτικά στοιχεία δόθηκαν από τον κ. Τζιτζικώστα για τους πέντε κυρίαρχους τομείς στους οποίους εστίασε την προσπάθειά της το 2016 η διοίκηση της Περιφέρειας (Αναπτυξιακός Νόμος, Τουρισμός, Αγροτική Οικονομία, Εμπόριο και Υποδομές).
2.Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Περιφέρειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη: Η Περιφέρεια, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, συνέχισε το νοικοκύρεμα των οικονομικών της, μειώνοντας κατά 28,8% τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της. Μειώθηκαν επίσης, στο μισό, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μειώθηκαν κατά 40% οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Τρίτους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται αξιόπιστη, φερέγγυα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία τόσο της εθνικής όσο και της πραγματικής μας οικονομίας. Η Περιφέρεια είναι η πρώτη που προχώρησε τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό.«Η διοίκησή μας, δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει απολύτως καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφάνειας», τόνισε. Επίσης, επισήμανε τρεις πρωτιές της Περιφέρειας:
-Πρώτη Περιφέρεια που οργάνωσε την παρακολούθηση των εσόδων με πλήρως μηχανογραφημένο τρόπο.
-Πρώτη Περιφέρεια σε αναρτήσεις στην εφαρμογή ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
-Πρώτη Περιφέρεια που ανέπτυξε πρότυπο λογισμικό διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, το ELECTOR, το οποίο ήδη χορηγήθηκε σε άλλες τρεις Περιφέρειες της χώρας, με πνευματικά δικαιώματα και εγχειριδίων εκπαίδευση χρηστών.
3.Αλληλεγγύη, κοινωνική μέριμνα και δημόσια υγεία: Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και στοιχειώδους διαβίωσης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, στην ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Συσσίτια κτλ.), στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και στους χιλιάδες ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αυτοκριτική
Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι σε κάθε διοίκηση και σε κάθε προσπάθεια υπάρχουν και λάθη και καθυστερήσεις. Υπάρχουν θέματα και διαδικασίες, που έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα και να ολοκληρωθούν ταχύτερα, είπε, όμως σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πιο διεκδικητική της χώρας, κάτι που αποδείχτηκε στη διάρκεια του 2016, με συγκεκριμένες ενέργειες.
«Σε πολλούς στόχους μας πετύχαμε, σε κάποιους μείναμε πίσω, όμως δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά την προσπάθειά μας. Τα λάθη μας τα διορθώνουμε. Τους χρόνους μας τους βελτιώνουμε. Κάθε μέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας, κάθε μέρα βλέπουμε τί δούλεψε καλά και τί πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή η διοίκηση έχει ανοιχτά αυτιά και πάντα ζητάμε την εποικοδομητική κριτική ώστε να γινόμαστε καλύτεροι, όχι για πάρουμε εύσημα, αλλά για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και τη θέληση και την ικανότητα να βελτιωνόμαστε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Και όπως έχω πει, όλοι μας –όλοι ανεξαιρέτως– κρινόμαστε καθημερινά. Κανένα πρόβλημα, όσο δύσκολο και αν είναι, καμία εξέλιξη, όσο αρνητική και αν είναι, αυτή η διοίκηση δεν τη δέχεται παθητικά. Είμαστε η πιο διεκδικητική Περιφέρεια της χώρας. Όχι με κραυγές, αλλά πάντα με επιχειρήματα και προτάσεις», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό
Με βάση το προσφυγικό ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, με βαριές κατηγορίες για την αδράνειά της: «Προειδοποιήσαμε έγκαιρα την κυβέρνηση για τα ζητήματα που θα ανέκυπταν από τις τεράστιες προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο. Αμέσως μετά, ζητήσαμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να συνεργαστεί με την Περιφερειακή Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, για να δούμε πού θα φιλοξενηθούν και κάτω από ποιες συνθήκες, αυτοί οι πραγματικά ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση έκανε του κεφαλιού της και σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα πάνω από νεκρούς ανθρώπους. Προτείναμε επίσης, έγκαιρα, τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Ούτε αυτό το έκαναν έγκαιρα. Προειδοποιήσαμε και πάλι έγκαιρα ότι όταν κλείσουν τα βόρεια σύνορα, η κατάσταση στην Ειδομένη θα είναι ανεξέλεγκτη. Ούτε σ’ αυτό αντέδρασαν έγκαιρα, η σιδηροδρομική γραμμή έμεινε για μήνες κλειστή, και χρειάστηκε να ασκήσουμε πίεση ακόμα και με την προσφυγή στη δικαιοσύνη, και τη μηνυτήρια αναφορά που προσωπικά κατέθεσα στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσουν τελικά στην εκκένωση της Ειδομένης. Τέλος, αυτό που είπαμε στην κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να επιδείξει κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο, ζητώντας τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση ούτε αυτό το έκανε, παρά μόνο προσπάθησε να συνδέσει ανεπιτυχώς φυσικά, την οικονομική κρίση με την προσφυγική κρίση. Ό,τι δεν κατάφεραν όμως το κάναμε και πάλι εμείς. Φέραμε στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και καταφέραμε για πρώτη φορά, να αποτυπωθεί η εθνική θέση της χώρας, για αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, σε επίσημο έγγραφο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα στο κείμενο της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης», είπε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας για να μετατεθεί ο χρόνος εκτέλεσης των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην έχει επιπτώσεις ο τουρισμός, αλλά και για να άρουν το χειρόφρενο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και να ξαναβγούν στους δρόμους τα αστικά λεωφορεία πριν από μερικούς μήνες.
Μεταρρυθμίσεις
Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ανέφερε ο Περιφερειάρχης είναι:
-Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε την πιο βαθιά τομή στον Καλλικράτη, εισάγοντας και εφαρμόζοντας την Τομεακή Διοίκηση.
-Ήμασταν οι πρώτοι επίσης, που χτυπήσαμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία, επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες και μεταβιβάζοντας το 90% των υπογραφών από το πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο των διοικητικών στελεχών.
-Προχωρήσαμε τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας.
-Επεκτείναμε τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής και ολοκληρώνουμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σ’ όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Ο νέος Οργανισμός Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πιο ουσιαστική και πλήρης αναμόρφωση οργανωτικού σχήματος, όχι μόνο ανάμεσα στις Περιφέρειες, αλλά συνολικά στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με το νέο Οργανισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται πλέον ένας φορέας με εξωστρεφή προσανατολισμό. Ένας φορέας πιο αποδοτικός, με αύξηση της παραγωγικότητας, περισσότερη εκροή υπηρεσιών, καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ένας φορέας με ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό, με σύγχρονες, καινοτόμες δομές και υπηρεσίες.
Οι νέες δομές και υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, είναι:
-Ειδική Αυτοτελής Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας με την φιλοσοφία του one – stop – shop (υπηρεσίας μιας πόρτας), για την επιχειρηματικότητα, τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια.
-Ειδικό Τμήμα για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων, που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύουν την προώθηση προϊόντων της μακεδονικής γης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Διεύθυνση Τουρισμού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ώστε η Κεντρική Μακεδονία να αποτελεί τουριστικό προορισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
-Καινοτομικό περιεχόμενο στο Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας και Προτυποποίησης, αλλά και στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
«Ταυτόχρονα μειώσαμε κατά 25% τις διοικητικές δομές, καθιστώντας την Περιφέρειά μας ακόμα πιο ευέλικτη. Ο νέος Οργανισμός είναι ένα καθοριστικό βήμα στην εξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υλοποιώντας ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα όπως την επαναξιολόγηση από το μηδέν του προϋπολογισμού και τον επανασχεδιασμό του, την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και το μεγάλο διοικητικό project της αυτοματοποίησης των διαδικασιών», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αντιπολίτευση
Από την πλευρά της η αυτοδιοίκηση άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης για το 2016.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Αθανάσιος Μπασδάνης, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η τελευταία στην Ελλάδα και ως απόδειξη έφερε το γεγονός ότι οι άλλες Περιφέρειες ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες του στρατηγικού σχεδιασμού των αστικών αναπλάσεων, ενώ στον αγροτικό τομέα, δημοπρατήρια, γεωθερμία, αγροδιατροφή αποτελούν όπως είπε άγνωστες λέξεις για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι εγκαταλειμμένοι, ενώ τα έργα καρκινοβατούν και τα οδικά έργα είναι σε τραγική κατάσταση», σημείωσε.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, είπε ότι η Περιφέρεια ως κρατικός βραχίονας υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές με περιορισμένους πόρους έως και 70%, πότε ανάλογος είναι και ο απολογισμός. Ο κ. Θεοδωρόπουλος άσκησε κριτική για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιόδου 2014-2015, που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη στο σύνολό τους, στις εμπλοκές σε σημαντικά έργα όπως η περιφερειακή οδός Κατερίνης, ο οδικός άξονας Κιλκίς – Δοϊράνης, το νοσοκομείο Βέροιας και τα έργα στη λίμνη Κορώνεια, όπου όπως είπε εκκρεμούν πρόστιμα 40 εκ. ευρώ εφάπαξ και 70.000 ευρώ ημερησίως. Επίσης, αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τους λαμπτήρες LED, που ακυρώθηκε δυο φορές, ενώ είπε πως η Πολιτική Προστασία έχει ελλείψεις, η αγροδιατροφική σύμπραξη δεν προχώρησε και δεν έχει γίνει συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ. Κριτική άσκησε και για την υιοθέτηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αλλά και για το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας, που δημιουργεί όπως είπε αντιδράσεις και προβλήματα.
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, έκανε λόγο για πολιτική απραξία και για ωραιοποίηση των πάντων, με ταυτόχρονη μεταφορά ευθυνών
«Τα προβλήματα της περιφέρειας που αφορούν στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών παραμένουν άλυτα», είπε.
Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, σημείωσε ότι ο λόγος του κ. Τζιτζικώστα ήταν περισσότερο προγραμματικός παρά απολογιστικός. Δεν αμφισβήτησε τις καλές προθέσεις και τις δυσκολίες, αλλά ζήτησε μια συζήτηση σε βάθος για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ζήτησε επίσης να υπάρχει παρουσίαση των στόχων που επιτεύχθηκαν και εκείνων που δεν επιτεύχθηκαν και μέσα από τη σύγκρισή τους να προκύπτει κατά πόσο ωφελήθηκαν οι πολίτες.
«Μίζερο» χαρακτήρισαν τον απολογισμό οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. «Ο απολογισμός αποφεύγει να καταγράψει τη συρρίκνωση των ίδιων των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχρονική πτωτική πορεία του έργου που αυτές θα μπορούσαν να παράγουν σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων».
Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», επισήμανε ότι ο απολογισμός με τη διαδικασία που ακολουθείται είναι και χρονοβόρος αι αποσπασματικός. «Θα προτιμούσα να γίνεται συγκριτική παρουσίαση του 2016 σε σχέση με το 2015 ώστε να βρεθούν οι αποκλίσεις και τα προβλήματα», τόνισε και ζήτησε έμπρακτη συνεργασία διοίκησης – αντιπολίτευσης.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Δαμιανός Ανδρέου, είπε ότι περίμενε από τη διοίκηση ένα σχέδιο αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης κρίσης, μια διαφορετική πορεία από τις γνωστές συνταγές ανάπτυξης, όμως όπως είπε, η διοίκηση φαίνεται σαν μία από τα ίδια. «Το ανανεωτικό πρόσωπο που επικοινώνησε στα πρώτα χρόνια έχει ξεφτίσει σε ένα τετριμμένο και συντηρητικό μοντέλο», εξήγησε.
Ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», Θανάσης Αγαπητός, είπε ότι δεν εξετάζονται οι κοινωνικές ανάγκες και πώς αυτές καλύφθηκαν, αλλά η διοίκηση κρύβεται και δικαιολογείται για το πώς δεν μπορεί να συγκρουστεί και να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι μνημονιακές πολιτικές.
voria.gr
Ο απολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2016