Monday, 18 November, 2024

Ο 12χρονος Ερμής που κινείται με αμαξίδιο και δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη

Χάρη στο φιλότιμο των γονιών συμμαθητών του 12χρονου Ερμή Λεμπερίδη, η ντροπή να μην λειτουργεί επί μήνες το αναβατόριο για ΑΜΕΑ

στο μνημείο σύμβολο της Ελλάδας, την Ακρόπολη, δεν στάθηκε τελικά εμπόδιο για το παιδί να φτάσει στον Ιερό Βράχο.
Σήμερα, μετά το θόρυβο που ξέσπασε από την καταγγελία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου της Νέας Ραιδεστού, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε παραιτήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους οποίες έσπευσε να αποδώσει την πλήρη ευθύνη για την ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα το αναβατόριο για ΑΜΕΑ να είναι εκτός λειτουργίας επί μήνες. Μάλιστα, και αυτό ακόμη που ήταν εκτός λειτουργίας έχει κριθεί ακατάλληλο, αλλά η αντικατάστασή του έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
«Θεωρήσαμε ντροπή το 2019 να μην μπορεί ένα άτομο ΑμεΑ να έχει πρόσβαση στην Ακρόπολη» είπε στο protothema.gr η κ. Φαίη Λεμπερίδη, μητέρα του 12χρονου Ερμή.
Η κ. Φαίη Λεμπερίδη, μαζί με τον σύζυγό της Βασίλη, συνόδευσαν το παιδί τους στην τριήμερη εκδρομή του σχολείου του στην Αθήνα, στα τέλη Μαρτίου. Την τελευταία μέρα της εκδρομής, οι μαθητές με τους συνοδούς τους- γονείς και δασκάλους- επισκέφθηκαν την Ακρόπολη. Η οικογένεια του Ερμή βρέθηκε προ της δυσάρεστης έκπληξης, όταν η υπάλληλος στα εκδοτήρια εισιτηρίων ενημέρωσε πως το αναβατόριο έχει χαλάσει και δεν μπορούσε ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα να ανέβει τον Ιερό Βράχο.
Ο Ερμής τότε έβαλε τα κλάματα και ζητούσε να δει τον Παρθενώνα με τις αγαπημένες του Καρυάτιδες. Τότε ο πατέρας τον πήρε αγκαλιά για να ανέβουν μαζί στον Παρθενώνα όμως λιγο μετά τα προπύλαια παρατήρησαν πως οι πέτρες γλιστρούσαν.
Ο κ. Βασίλης, πατέρας του Ερμή, απογοητεύτηκε και κατέβασε τον γιο του, άρχισε να του εξηγει πως ήταν επικίνδυνο να πέσουν, πάλι ο 12χρονος επέμενε και έκλαιγε.
Οι άλλοι γονείς που βρισκόντουσαν στην παρέα της Νέας Ραιδεστού, συγκινήθηκαν από το θάρρος και την επιμονή του πατέρα και του παιδιού και αποφάσισαν να βοηθήσουν σηκώνοντας όλοι μαζί τον 12χρονο με το καροτσάκι του έως την Ακρόπολη. Με τον ίδιο τρόπο οι γονείς της παρέας κατάφεραν και τον κατέβασαν.
Η περιγραφή της κυρίας Λεμπερίδη είναι συγκλονιστική:
«Συνοδεύαμε και οι δύο το παιδί μας, γιατί υπάρχει δυσκολία να ανέβει και να κατέβει στο λεωφορείο, οπότε το συνοδεύαμε και οι δύο γονείς. Όλα τα άλλα ήταν πολύ φυσιολογικά και στο μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Ιστορίας, παντού είχε ασανσέρ, είχε καθισματάκι που ανεβαίνει τη σκάλα. Όταν φτάσαμε εκεί, εμείς ξέραμε ότι υπάρχει αναβατόριο και είμασταν ήσυχοι για να πω την αλήθεια. Όμως όταν φτάσαμε εκεί μας είπε η κοπέλα ότι, δυστυχώς, είναι χαλασμένο. Εμείς όμως είπαμε ότι “εμείς ήρθαμε για να ανέβουμε, δεν ήρθαμε για να μείνουμε κάτω και να φανταζόμαστε τις Καρυάτιδες, θέλουμε να τις δούμε από κοντά”. Μέχρι ένα σημείο πήγε το καρότσι, μετά τον πήρε ο μπαμπάς του στην πλάτη, τον ανέβασε μέχρι τα Προπύλαια, όμως επειδή είναι επικίνδυνη διαδρομή και γλιστράει και έχει και πέτρες είπαμε ότι δεν γίνεται να ανέβει πιο πάνω, γιατί είναι και πολύ ανηφορικό το τελευταίο κομμάτι. Δεν θα ήταν εύκολο. Αλλά, το παιδί μας δεν είχε την ίδια άποψη, στεναχωρήθηκε και μετά είπαν οι άλλοι γονείς ότι δεν θα μείνει κάτω ο Ερμής, θα ανέβουμε όλοι μαζί, δεν θα πάει κανείς επάνω αν δεν πάει κι αυτός.
Και έπιασαν και οι άλλοι μπαμπάδες το καρότσι και το ανεβάσανε πάνω και το κατέβασαν ξανά οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι αυτό που λέμε, ότι το κράτος μας βασίζεται στο φιλότιμο των συνανθρώπων μας, των Ελλήνων. Φιλότιμο. Το φιλότιμο υπάρχει στους Έλληνες. Φτάσαμε έως εκεί, ήταν δυνατόν να μη δει την Ακρόπολη; Θα τον ανέβαζε και ο μπαμπάς του στην πλάτη, απλώς ήταν δύσκολο και ριψοκίνδυνο. Και, πραγματικά, με συγκίνησε και η πράξη των υπόλοιπων γονιών που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά αυτό που ειπώθηκε, το έπιασαν το καροτσάκι και το ανέβασαν. Επίσης, όταν ανεβαίναμε, λίγο πριν φτάσουμε πάνω, δηλαδή, δέκα βήματα πριν, ήταν μία κυρία με πατερίτσες, τουρίστρια και αυτή η κυρία έπεσε. Είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο που δεν βαδίζει καλά. Μπορεί να ζαλιστεί, μπορεί οτιδήποτε να συμβεί.Πραγματικά με συγκίνησε και η πράξη όλων των γονιών που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά αυτό που ειπώθηκε, έπιασαν και ανέβασαν το καροτσάκι πάνω. Το παιδί είναι 12 χρονών έχει ύψος 1.55, ζυγίζει περίπου 60 κιλά, δεν είναι και εύκολο να ανέβει».
πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου