Wednesday, 25 December, 2024

Πέθανε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο εφοπλιστής, είχε δωρίσει πρόσφατα όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις και είχε τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμή από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη σημαντική προσφορά του.
Την απώλεια του ευεργέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, του εφοπλιστή Ιάκωβου Τσούνη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από την τελευταία παρασημοφόρηση του εκλιπόντος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης. Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με μήνυμά του στα social media, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο θάνατος του Ιάκωβου Τσούνη συνιστά «απώλεια ενός Μοναδικού Έλληνα».
«Ο νεότερος βετεράνος του Β’ΠΠ, Εθν. Ευεργέτης Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης εξέπνευσε σήμερα. Υπήρξε αφοσιωμένος ευπατρίδης, υποστηρικτής των ΕΔ και άξιο Τέκνο της Πατρίδος. Θα λείψει σε όλους μας! Συλλυπούμαι βαθύτατα την οικογένειά του για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος», έγραψε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός Φλώρος.
Ποιος ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης
Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.
Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο κύριος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.
Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.
Είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.
Ήταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.
Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως και τον θάνατό του δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.
Για την προσφορά του είχε τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,
Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,
Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,
Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,
Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου