Το 2020 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την Ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και 30 χρόνια από την ημερομηνία (14 Δεκεμβρίου 1990)
που η 1η Οκτωβρίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. Φέτος, με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, η συγκεκριμένη ημέρα έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η λοίμωξη Covid-19 προσβάλει σε μεγάλο ποσοστό τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι είτε χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής, είτε καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτοι στην καθημερινότητά τους.
Σε μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres αναφέρθηκε στη σημερινή 3οη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, επισημαίνοντας πως αυτή τιμάται σε μια περίοδο, κατά την οποία η πανδημία της Covid-19 έχει δυσανάλογες και σοβαρές επιπτώσεις στα άτομα τρίτης ηλικίας διεθνώς, επηρεάζοντας όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και τα δικαιώματά τους και την ευημερία τους.
Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επισημαίνεται η ανάγκη της υλοποίησης στοχευόμενων πολιτικών και προγραμματικών παρεμβάσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες των ηλικιωμένων, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα με το ξέσπασμα επιδημιών όπως αυτή της νόσου Covid-19.
Η φετινή χρονιά έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως έτος νοσηλευτριών/νοσηλευτών και μαιών. Κατά συνέπεια, η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων για το 2020 υπογραμμίζει ακόμα πιο εμφατικά τη σημασία του ρόλου των εργαζομένων στους τομείς της υγείας, ειδικότερα για τη φροντίδα των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της δεκαετίας υγιούς γήρανσης (2020-2030) οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οι κυβερνήσεις και οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να συνεργαστούν προκειμένου να μελετήσουν από κοινού του στόχους της διεθνούς στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την υγιή γήρανση.
Το 2019 ο πληθυσμός των ηλικιωμένων (ηλικίας 65 ετών και άνω) έφτανε τα 703 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας (261 εκατομμύρια), η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική (πάνω από 200 εκατομμύρια) φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο, ξεπερνώντας το 1,5 δισεκατομμύριο το 2050.
Πηγή: un.org