Τις τραγικές ιατρικές ελλείψεις στα νησιά αποκαλύπτει η ιστορία μιας αεροδιακομιδής βρέφους από την Σίφνο η οποία καθυστέρησε 6 ώρες και χρειάστηκε παρέμβαση υπουργού για να πραγματοποιηθεί. Τι αποκαλύπτει η επιστολή που είχε στείλει, σαν προφητεία, στον Υπουργό Υγείας η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη, στις 21 Ιανουαρίου και που δημοσιεύει το Dikaiologitika News.
«Έξι και βάλε ώρες παρακαλούσαμε το ΕΚΑΒ» λέει στο Dikaiologitika News ο Ζαννής Κοντονάσιος, μόνιμος κάτοικος Σίφνου και πατέρας 4 παιδιών. Την περασμένη Τετάρτη το μόλις 40 ημερών βρέφος της οικογένειας ξεκίνησε να αρρωσταίνει, με πρώτο σημάδι τον πυρετό. Οι γονείς του έσπευσαν αμέσως στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου το οποίο όμως είναι σοβαρότατα υποστελεχωμένο, τόσο υποστελεχωμένο που έχει μόνο έναν γενικό γιατρό-επιμελητή-διευθυντή για όλο το ιατρείο και μια γιατρό που κάνει στο νησί το αγροτικό της. Την ημέρα που ξεκίνησε να αρρωσταίνει το μωρό του κυρίου Ζαννή ο γιατρός μετά από πολύ κόπο είχε καταφέρει να πάρει μια άδεια 2 εβδομάδων. Οπότε για ολόκληρο το νησί με τους 3.000 κάτοικους και τα πάνω από 500 παιδιά υπεύθυνη ήταν η νεοφερμένη αγροτική γιατρός κι όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με τον κο Ζαννή πολύς κόσμος στο νησί είναι άρρωστος και με υποψία γρίπης.
Πίσω, στην εξέλιξη της ιστορίας….«μόνιμος παιδίατρος στο νησί δεν υπάρχει» συνεχίζει να μας περιγράφει ο κος Ζαννής.
« Yπάρχει μια ιδιώτης παιδίατρος που μας επισκέπτεται μια φορά στις 20 ημέρες αν έχει καλό καιρό και δεν έχει απαγορευτικό για τα καράβια. Στις δύο ημέρες που έρχεται προσπαθούμε κι εμείς να …βουλώσουμε καμία τρύπα, να κάνουμε εμβόλια, να δει πως πάνε τα παιδιά μας αναπτυξιολογικά κ.τ.λ.
Την ημέρα λοιπόν που το μωρό μας ανέβασε πυρετό πήγαμε στην αγροτική γιατρό. Ακροάστηκε το μωρό και μας είπε ότι ήδη ακούει κάτι στους πνεύμονες και να’ μαστε σε επιφυλακή, αν χειροτερέψει η κατάσταση να πάμε άμεσα να μας δει για να αποφασίσει τι θα κάνουμε.
Την επόμενη ημέρα, ο πυρετός ανέβηκε στο 38 και ξαναπήγαμε να τη βρούμε. Στη δεύτερη επίσκεψη μας είπε ότι η εικόνα είχε χειροτερέψει τώρα πολύ, το μωρό ήταν νωθρό, τα ακροαστικά είχαν προχωρήσει και πως έπρεπε να φύγουμε άμεσα για Αθήνα. Η γιατρός βάζει τότε στο μωρό μάσκα με κορτιζονούχα φάρμακα- εισπνεόμενα και παράλληλα ξεκινάει γύρω στις 16.00 να παίρνει το ΕΚΑΒ. Τότε είναι που ξεκινάει κι ο Γολγοθάς μας.
Εγώ δε συμμετέχω φυσικά στην κουβέντα, δεν μου επιτρέπεται, αλλά καταλαβαίνω ότι η ίδια κάνει αγώνα για να τους πείσει. Εκείνοι με τη σειρά τους προσπαθούν να την πείσουν να πάρουμε το πλοίο την επόμενη ημέρα, κι άρα να φτάναμε στην Αθήνα μια ημέρα μετά και αργά το βράδυ. Άλλωστε εκείνη την ημέρα λόγω του πολύ κακού καιρού, πλοίο δεν έφευγε και πλοίο δεν είχε τελικά ούτε την επόμενη ημέρα.
Κάποια στιγμή καταλαβαίνω ότι η γιατρός τα άκουσε κιόλας από το ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να έχουν καθόλου κλινική εικόνα του μωρού.
Εκείνη τους απάντησε: «Τι φωνάζετε; τη δουλειά μας θέλουμε να κάνουμε, είναι πολύ μικρό το βρέφος που έχουμε εδώ….». Κι ενώ η ώρα περνάει κι οι γονείς του βρέφους αρχίζουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα την εμφάνισή της στο ιατρείο κάνει κι η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη μετά από παράκληση του πατέρα. «Ήρθε να μας βοηθήσει και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που είναι βουλευτής στις Κυκλάδες. Έπειτα από την παρέμβαση του μας δίνουν την πρόταση να πάμε με φουσκωτό του ΕΚΑΒ μέχρι την Μήλο και από εκεί να πάρουμε το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο για Αθήνα. Δεδομένου ότι η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη με 8 μποφόρ, η ιδέα αυτή απορρίφθηκε γρήγορα μια και το ίδιο το ΕΚΑΒ είπε ότι δεν έρχεται στη Σίφνο με τέτοιο καιρό».
Τελικά ήρθε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού (σ.σ τύπου S70B, Aegean Haw) στις 22.30 το βράδυ μετά από 6 ώρη διαπραγμάτευση και παρέμβαση υπουργού. «Να σημειώσω ότι το ΕΚΑΒ δεν μας έστειλε γιατρό όπως προβλέπεται στην αεροδιακομιδή, ούτε και μπορούσε να φύγει η μια και μοναδική αγροτική γιατρός που έχει το νησί κι έτσι η γυναίκα μου ταξίδεψε αναγκαστικά για την Αθήνα μόνη της».
Για όσους αναρωτιέστε αν τελικά το βρέφος έπρεπε ή όχι να σηκώσει ένα ελικόπτερο ενημερώνουμε ότι το μωράκι παραμένει από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με διάγνωση βρογχιολίτιδας, που ίσως γίνει βρογχοπνευμονία στην τελική διάγνωση μια και εμφανίστηκαν σκιές και ακροαστικά και στους δύο πνεύμονες του. Το μωρό θα παραμείνει κι άλλο στο Παίδων.
« Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπραγματευόμαστε με το ΕΚΑΒ» λέει η δήμαρχος του νησιού.
Σύμφωνα με την Μαρία Ναδάλη, δήμαρχο της Σίφνου, δεν είναι η πρώτη φορά που γιατροί και τοπικοί παράγοντες διαπραγματεύονται με το ΕΚΑΒ για να στείλει εναέριο μέσο για αεροδιακομιδή ασθενούς. Αν δεν πειστούν ότι το περιστατικό είναι…. σε απίστευτα δραματική κατάσταση δύσκολα έρχονται. «Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια που το νησί σταμάτησε να έχει δυο αγροτικούς γιατρούς και έμεινε με έναν η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά» μας λέει η ίδια και προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπραγματευόμαστε για να έρθει πτητικό μέσο, το έχω ζήσει από πρώτο χέρι με συγγενή μου. Τις περισσότερες φορές προσπαθούν να βάλουν το περιστατικό σε πλωτό μέσο, ακόμα κι αν είναι σοβαρό ενώ συχνά ζητείται στις αεροδιακομιδές να πηγαίνει ο ένας από τους δύο γιατρούς στο νησί μας, πράγμα που αν συμβεί καταλαβαίνετε ότι για πολλές ώρες ίσως και για μια ημέρα ολόκληρη, το νησί θα είναι σε δύσκολη θέση, ακόμα κι ακάλυπτο στην περίπτωση που ο έτερος γατρός είναι σε άδεια, όπως συνέβη τώρα με το περιστατικό του κου Ζαννή. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ζούμε την αδυναμία να έρχονται τα ελικόπτερα στα σοβαρά περιστατικά».
Η κα Ναδάλη μας έδειξε, μάλιστα και την επιστολή που είχε κοινοποιήσει (σαν προφητεία θα μπορούσε να πει κανείς) στις 21 Ιανουαρίου, στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στους βουλευτές Κυκλάδων: Γιάννη Βρούτση Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππο Φόρτωμα, Νίκο Συρμαλένιο αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το πρόβλημα της θέσης παιδιάτρου στο νησί αλλά για την ύπαρξη ενός μόνο αγροτικού γιατρού, για το πρόβλημα στις συνταγογραφήσεις και για πολλά ακόμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ιατρείο του νησιού.
Όπως σημείωνε τότε χαρακτηριστικά: «Ενώ υφίσταται οργανική θέση παιδιάτρου, αυτή παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε την ευλογία να ζουν και να μεγαλώνουν στο νησί μας πάνω από 500 παιδιά αλλά δυστυχώς για αυτά δεν υπάρχει παιδίατρος. Επιπλέον, απουσία παιδιάτρου, δεν μπορεί να καλυφθεί η υποχρέωση διαρκούς παρακολούθησης των παιδιών του παιδικού μας σταθμού (δυναμικότητας 25 παιδιών)». Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι πριν από λίγους μήνες, στις 06/10/2019 52 χρονη καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σύζυγος του υποδιοικητή της ΤΤΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, άφησε την τελευταία της πνοή κι έπαθε ανακοπή καρδιάς μέσα σε ένα ασθενοφόρο καθ’ οδόν προς τα Γιάννενα. Η άτυχη γυναίκα είχε κρατηθεί τότε επί 4 ώρες στο νοσοκομείο του Πύργου και μεταφέρθηκε με συνοδεία ειδικευόμενης γιατρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννενα λόγω της έλλειψης καρδιοχειρουργικής κλινικής όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και στην Πάτρα. O σύζυγος της άτυχης γυναίκας είχε ζητήσει αεροδιακομιδή λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος, όπως είχαν ζητήσει κι οι γιατροί στον Πύργο αλλά τελικά αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Η σπατάλη πολύτιμου χρόνου είχε θεωρηθεί τότε η βασική αιτία θανάτου της άτυχης καθηγήτριας. Σε σχετική ερώτηση του Dikaiologitika News προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση τόνισε πως «Οι αεροδιακομιδές αποτελούν γέφυρες ζωής για τους κατοίκους των νησιών ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες πoυ οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και δυσκολεύεται η πρόσβαση στα νησιά. “Οι πιλότοι μέρα νύχτα, χειμώνα καλοκαίρι και κάτω από αντίξοες συνθήκες τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να σώσουν κόσμο ιδιαίτερα στα νησιά».
dikaiologitika