Αδυναμία πολιτών να ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα τιμήματα. Οι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
θα προτείνουν πλαίσιο λύσεων.
Ειδική επιτροπή, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τους δασικούς χάρτες, συστήνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε σε συνεργασία με το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα, τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση να εξετάσουν το ζήτημα.
Οι δασικοί χάρτες και η κατάρτισή τους, που εκκρεμεί επί δεκαετίες, θεωρείται «καυτό» θέμα, καθώς σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Τζηρίτη, θίγονται πολλές εκτάσεις, που σήμερα θεωρούνται καλλιεργήσιμη γη και μπορεί αύριο να θεωρούνται δάση ή δασικές εκτάσεις ή να χαθούν από τους ιδιοκτήτες τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα τιμήματα. Ο κ. Τζηρίτης είπε πως μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες που συντάχθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 για το χαρακτηρισμό και τη χρήση γης μιας οποιασδήποτε έκτασης στη χώρα.
Όπως είπε ο κ. Τζηρίτης εκείνες οι αεροφωτογραφίες έδειχναν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας ως δασοκαλυμμένο, επειδή έμεινε για χρόνια ακαλλιέργητο, λόγω πολέμου. Έτσι, η δασοκάλυψη της χώρας εμφανίζεται να αφορά στο 65% των εκτάσεων της χώρας, ενώ πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν τη δασοκάλυψη σε μόλις 25%. «Αν ισχύσει η αεροφωτογραφία τότε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης θα σταματήσει να καλλιεργείται με ολέθρια αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Τζηρίτης, σημειώνοντας ότι κινδυνεύει με αφανισμό και κατάρρευση ο πρωτογενής τομέας της χώρας.
Αυτό είναι σε γνώση της Πολιτείας, γι’ αυτό και με διάφορους νόμους που ψήφισε προέβλεψε τη δυνατότητα καλλιέργειας εκτάσεων έναντι ενός τιμήματος. Τίμημα, που αποδείχτηκε πολύ υψηλό για τους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις διαδικασίες που προβλέφθηκαν. Αναλόγως δεν υπήρξε ανταπόκριση και ιδιοκτητών εκτάσεων δασικών ή δασών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν το προβλεπόμενο τίμημα για να είναι νόμιμοι κάτοχοι των εκτάσεων και πλέον κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους (ιδιωτικά δάση). Ο κ. Τζηρίτης τόνισε πως αναστολή της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται, δεν μπορεί να υπάρξει. Καταληκτική ημερομηνία κύρωσης των τελικών δασικών χαρτών, που θα έχει πλέον μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα, είναι ο Αύγουστος του 2018. Αυτό που μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, είναι «να απλουστευτεί η διαδικασία εξαγοράς και να οριστεί ελάχιστο συμβολικό τίμημα μαχητό για τους καλλιεργητές και να κλείσει γρήγορα και ουσιαστικά αυτή η πληγή». Αυτό θα κληθεί να εξετάσει η ειδική επιτροπή της Περιφέρειας, που θα οργανώσει και θα προωθήσει τις απαιτούμενες λύσεις, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και με στόχο τη στήριξη του αγροτικού τομέα.
Η αντιπολίτευση
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Στέλιος Βαλιάνος, τοποθετήθηκε υπέρ της σύστασης της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι το θέμα των δασικών χαρτών «αφορά σε όλους όσοι έχουν ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου πόλης. Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί τι γίνεται με το χαρακτήρα της έκτασής τους. Ενώ οι δασικοί χάρτες προηγούνται του Εθνικού Κτηματολογίου, εμείς πρωτοτυπούμε. Στον Πολύγυρο θα ξανανοίξουν θέματα 3.000 ενστάσεων, για θέματα που τυπικά είχαν λυθεί με το Κτηματολόγιο, τώρα με τους δασικούς χάρτες. Το Δημόσιο όσες εκτάσεις χαρακτηριστούν δασικές τις θεωρεί κατά τεκμήριο δικές του. Ζητούμε απλοποίηση της διαδικασίας σε σχέση με την εξαγορά, όμως το κύριο πρόβλημα είναι το τίμημα. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την καταβολή συμβολικού τιμήματος, ειδικά στους αγρότες. Να σκύψει η Πολιτεία στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ναι στην Επιτροπή της Περιφέρειας. Οι προθεσμίες είναι στενές και πρέπει να κινητοποιηθούμε». Σύμφωνος και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Λάζαρος Τόσκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε και να παραγνωρίζουμε ότι επί χρόνια στη χώρα μας καίγονταν δάση και οικοπεδοποιούνταν και υπήρχαν πολλές καταπατήσεις. Όμως σήμερα με τους δασικές χάρτες υπάρχει το αγροτικό ζήτημα. Πρέπει να δούμε πως δε θα αλλάξουν χρήση οι αγροτικές εκτάσεις. Να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις που πήραν και θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν οι αγρότες για τις εκτάσεις που καλλιέργησαν. Οι εκτάσεις που θα παραχωρηθούν στους αγρότες κατά κυριότητα ή χρήση πρέπει να φαίνονται στους δασικούς χάρτες. Απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών. Το τίμημα να είναι μικρό και συμβολικό, διότι μιλάμε για αγροτικές εκτάσεις που προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των καταπατήσεων, των κληροτεμαχίων και των δασωμένων αγρών. Συμφωνούμε όλοι, πρέπει να κινηθούμε άμεσα, ναι στην Επιτροπή της Περιφέρειας».
Σύμφωνος και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος εξήγησε ότι «έγιναν πολλές εκχερσώσεις και πολλές πυρκαγιές που στην ουσία αλλοίωσαν το δασικό χαρακτήρα στο όνομα του ιδιωτικού κέρδους».
Αντίθετος ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, όπως και ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, που έκαναν λόγο για καταστροφικές ευρωπαϊκές πολιτικές για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας και καταψήφισαν τη δημιουργία της επιτροπής, ενώ απείχε από την επιτροπή η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, επειδή όπως είπε «θεωρούμε ότι δε θα κάνει τίποτα και δεν έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια. Αρμοδιότητα έχουν οι φορείς που εκπροσωπούν τους αγρότες. Ευχόμαστε η χώρα να λύσει αυτά τα ζητήματα και να αποκτήσει κάποτε κτηματολόγιο και δασολόγιο. Δεν είμαστε αντίθετοι να μείνει η ιδιοκτησία της γης στο κράτος και να παραχωρείται για χρήση έναντι χαμηλού τιμήματος στους αγρότες».
voria.gr