Monday, 18 November, 2024

Ποια κέντρα προσφύγων κλείνουν στη Θεσσαλονίκη

Μειώνονται οι αριθμοί τις επόμενες 30 μέρες. Ποια κέντρα κλείνουν, ποια μένουν

Ανησυχία για την ελονοσία και τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα

Στις επόμενες 30 ημέρες θα αρχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων στα κέντρα που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη οι αρμόδιοι, ώστε εν όψει της χειμερινής περιόδου να οδηγηθούν σε πιο μόνιμες δομές και λιγότερο πρόχειρες, αλλά και να έχει επιτευχθεί ένας πρώτος μίνιμουμ επιμερισμός του αριθμού τους και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προς οριστικό κλείσιμο οδηγείται το κέντρο στην πρώην Sinatex στο Καβαλάρι του Δήμου Λαγκαδά, όπου φιλοξενούνται περίπου 300 άτομα και ακόμη δυο κέντρα στο Δήμο Δέλτα, το πρώην βυρσοδεψείο Καραμανλή, όπου σήμερα φιλοξενούνται περίπου 600 πρόσφυγες και η πρώην Frakaport όπου φιλοξενούνται περίπου 500 πρόσφυγες.

Αντιθέτως, οι άλλες δομές που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να αποκτήσουν μόνιμη μορφή, αν και με λιγότερο αριθμό προσφύγων από όσους φιλοξενούν σήμερα και με οικίσκους πλέον κι όχι πρόχειρες σκηνές, όπου θα διαμένουν, όπως τουλάχιστον έχει δεσμευτεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολείται πλέον κυρίως με το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις κακές συνθήκες είναι πολλοί. Ειδικά μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή της Κορώνειας η ανησυχία είναι έκδηλη στον τοπικό πληθυσμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν γνωστή σε όλους. Υπάρχει εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Υγείας, από τον προηγούμενο Μάιο, με το οποίο προειδοποιήθηκαν όλοι να μην δημιουργήσουν κέντρα προσωρινής ή μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχές που είναι εστίες κουνουπιών και έχουν κρούσματα ελονοσίας. Όμως η κυβέρνηση δημιούργησε ειδικά στη Θεσσαλονίκη κέντρα σε τέτοιες περιοχές, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις», τόνισαν στη Voria.gr στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το έγγραφο του υπουργείου Υγείας της 30ης Μαΐου είναι σαφές και έχει αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως τα κέντρα δημιουργήθηκαν σε περιοχές με πολλά κουνούπια…

Σήμερα, μετά και την εμφάνιση της ελονοσίας όλοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Επισημαίνεται από τους αρμόδιους ότι η κατάσταση ελέγχεται και επίσης στην επίμαχη περιοχή φιλοξενούνται πρόσφυγες από τη Συρία, η οποία δεν είναι χώρα πληγείσα από την ελονοσία, όπως για παράδειγμα το Μπαγκλαντές ή η Ινδία. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το κέντρο φιλοξενίας στο γειτονικό Βαγιοχώρι, όπου οι πρόσφυγες που μένουν τελικά είναι λίγοι, αλλά οι διερχόμενοι πολλοί… Ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων ελονοσίας είναι η δημιουργία της ζώνης καραντίνας και της απαγόρευσης αιμοδοσίας από κατοίκους της περιοχής, που δημιουργεί ένα θέμα ποσοτήτων αίματος στις τοπικές υπηρεσίες υγείας, όπως άλλωστε και το θέμα των αντιδραστηρίων. Στα κέντρα υγείας χορηγήθηκαν 30 αντιδραστήρια, για να ελέγχονται τα εμπύρετα περιστατικά που φτάνουν από την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά. Αυτά θεωρούνται πολύ λίγα, με δεδομένο μάλιστα ότι κουνούπια υπάρχουν μέχρι και τον Οκτώβριο στην παραλίμνια περιοχή.

Μάλιστα, το πρόβλημα της ελονοσίας δεν είναι το μόνο ανησυχητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βαρέλια με τα καμένα λάδια στην περίφραξη του κέντρου των Βασιλικών (που θα μετατραπεί σε μόνιμη δομή) παραμένουν ελλοχεύοντας κινδύνους για τους πρόσφυγες, όπως παραμένουν και τα βαρέλια στο πρώην βυρσοδεψείο Καραμανλή. Ήδη από τις 12 Ιουνίου υπάρχουν έγγραφες προειδοποιήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, πλέον είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι έλεγχοι κι από τις τοπικές διευθύνσεις υγείας σε όλες τις δομές, ώστε να ασκηθεί πίεση για τη βελτίωση των συνθηκών και εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό θα αρχίσουν οι… κυρώσεις.

Σε αυτή την κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί η λειτουργία ως μόνιμων δομών του κέντρου στα Λαγκαδίκια, όπου σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας αναμένεται να παραμείνουν σε οικίσκους περίπου 500 πρόσφυγες (από τους περίπου 900 σήμερα), του κέντρου στα Βασιλικά με πάνω από 1.000 φιλοξενούμενους, του κέντρου στην πρώην Softex με περίπου 1.500 άτομα, αλλά και των κέντρων στα Διαβατά (περίπου 1.500), στο Ωραιόκαστρο (πάνω από 1.000), στις αποθήκες Ηλιάδη (κάτω από 500), στο Βαγιοχώρι (κάτω από 500), στην πρώην Alexil και στη ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ στο Δερβένι (περίπου 800). Παράλληλα, αναμένεται να παραμείνει η εγκατάσταση στο λιμάνι με λίγους όμως πρόσφυγες, όπως και η φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, που ήδη είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να παραμείνουν μονίμως περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες.

voria.gr

Ποια κέντρα προσφύγων κλείνουν στη Θεσσαλονίκη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου