Thursday, 23 January, 2025

Πολυτεχνείο: 44 χρόνια μετά – 7.000 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας σήμερα (vid)

Είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τουλάχιστον του τελευταίου μισού αιώνα. Είναι απ’ αυτές τις σελίδες που γεμίζουν με ηρωισμό απλών ανθρώπων, κυρίως νέων, φοιτητών, σπουδαστών, εργατών, υπαλλήλων, επαγγελματιών που αποφάσισαν να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους για να δώσουν τέλος στην τυραννία. Πρόκειται για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί μόνον ένα ιστορικό γεγονός, μια κορυφαία πράξη αντίστασης και θάρρους, αλλά και μια πηγή από την οποία εξακολουθούν να αναβλύζουν ιδέες και κοινωνικές διεκδικήσεις.

Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί μόνον ένα ιστορικό γεγονός, μια κορυφαία πράξη αντίστασης και θάρρους, αλλά και μια πηγή από την οποία εξακολουθούν να αναβλύζουν ιδέες και κοινωνικές διεκδικήσεις. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών και έγινε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1973.Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων, αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημα ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες». Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Σύμφωνα με έρευνα του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχονταν σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Ο Χρήστος Λάζος υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.

Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981, από την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας και 7.000 αστυνομικοί ”στο πόδι” σήμερα

Μετά από τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών η οποία έληξε χθες, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 44ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛΑΣ και η αντιτρομοκρατική, καθώς οι αρχές φοβούνται ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα με πηγές της αστυνομίας να επισημαίνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων μετά και από τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γ. για την αποστολή τρομοδεμάτων στον Λουκά Παπαδήμο και σε άλλους πολιτικούς και φορείς.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για τη σημερινή πορεία με την εντολή της διακριτικής επιτήρησης και τη περιορισμένης χρήσης χημικών αν κριθεί αναγκαίο. Από τα ξημερώματα το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο, καθώς έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και να απαγορευτεί σε πολλά σημεία η στάθμευση των οχημάτων.

Ουσιαστικά το κέντρο θα μείνει κλειστό από τις 15:00 το μεσημέρι και η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και τη στάθμευση των οχημάτων τους στις περιοχές γύρω από τη διαδρομή της πορείας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Zougla – Intimenews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου