Friday, 27 December, 2024

Ποτάμι: «Αυτή η κυβέρνηση έχει αγαπήσει τη λιτότητα»

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αγαπήσει τη λιτότητα, που θα της επιτρέψει να δώσει λεφτά σε αυτούς που αγαπάει περισσότερο» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο STAR

Κεντρικής Ελλάδας και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε μια συνέντευξή του εφ΄όλης της πολιτικής ύλης τόνισε ότι πρώτη φορά μέσα στην κρίση οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφεραν να εκτινάξουν το κόστος της μισθοδοσίας στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα μείωσαν τις κρατικές δαπάνες για τα δημόσια έργα, που δημιουργούν απασχόληση κι ενισχύουν τη ρευστότητα διαφόρων ταμείων. «Το δημόσιο δεν πλήρωνε τις οφειλές του για να μαζέψει λεφτά» τόνισε και πρόσθεσε ότι δημιουργήσαμε «ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα εις βάρος των ανθρώπων που το δημόσιο τους χρωστάει, εις βάρος των έργων, μόνο και μόνο για να έχει ένα απόθεμα η Κυβέρνηση ώστε οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ενισχύουν κατά το δοκούν τους ανθρώπους που θεωρούν πελάτες τους».

Συνεχίζοντας τη κριτική του προς τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχολίασε ότι «αδυνατούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή», αλλά «έχουν βρει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να είναι νόμιμοι και πληρώνουν τους φόρους τους, και αυξάνουμε συνέχεια το φόρο σε αυτούς ενώ δίπλα κάποιοι πανηγυρίζουν». Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι οι υποσχέσεις περί μη εφαρμογής των μέτρων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι ψεύτικες. «Και οι μεν και οι δε λένε ψέματα. Τα μέτρα αυτά, δεν αλλάζουν. Ψηφίστηκαν. Το θέμα είναι πρώτον να μη χρειαστούμε και άλλα μέτρα, και το δεύτερο είναι να υπάρξουν λεφτά για να αναπτυχθεί η οικονομία και ν’ αλλάξουμε τα πράγματα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» όπως είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, μάλιστα, την πρόταση του Κινήματος, «για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους πραγματικά φτωχούς καθώς και την ανάγκη «να απαλύνουμε τους φόρους και τις εισφορές για τους ανθρώπους που παράγουν» καθώς αυτή τη στιγμή με τις πολιτικές της κυβέρνησης «καταστρέφουν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Τέλος, ο επικεφαλής του Κινήματος επεσήμανε ότι: «το Ποτάμι έχει δείξει ότι είμαστε με το λαό, με τους πολίτες. Αυτοί που κυβερνούν, είναι με τους κομματικούς στρατούς και με τα κομματικά στελέχη. Λένε: «καλύτερα να έχω εγώ χορτασμένα τα στελέχη μου στη Στερεά Ελλάδα παρά τα παιδιά στη Στερεά Ελλάδα να έχουν σταθμούς. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δυστυχώς όχι μόνο της τωρινής».

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Για τον λαϊκισμό στη Βουλή:

«Πολλές φορές στη Βουλή νιώθω ότι ξαναζούμε τα ίδια πράγματα, με άλλους πρωταγωνιστές. Είναι ένα πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Αντί να πούμε τις αλήθειες -την πραγματικότητα- ο κάθε πολιτικός χρησιμοποιεί μια πολιτική, κομματική γλώσσα που τον συμφέρει και που μέσω αυτής προσπαθεί να γίνει διάσημος στους πελάτες του και όχι στους πολίτες. Δεκαετίες ταλαιπωρούμαστε από αυτό τον ανορθολογισμό και γι’ αυτό ακριβώς πληρώνουμε και το μεγάλο τίμημα, γι’ αυτό ακριβώς είμαστε στη χρεοκοπία, γι’ αυτό ακριβώς δεν κάνουμε βήματα μπροστά όταν η Ευρώπη κάνει. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, και οι κυβερνώντες την τελευταία στιγμή κάνουν μια κωλοτούμπα και αλλάζουν το λεξιλόγιό τους, τις αποφάσεις τους -όλα, κωλοτούμπα- καλύτερη και από τους χορευτές! Γιατί οι χορευτές δεν τα καταφέρνουν να κάνουν κωλοτούμπες μαζί με τις καρέκλες, οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν κωλοτούμπες δεμένοι με τις καρέκλες τους».

Για τις ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών:

«Οι Έλληνες πολιτικοί για να αποφύγουν τις ευθύνες τους, λένε: «ο άλλος με υποχρεώνει να το κάνω». Λένε ψέματα. Οι κεντρικές υποδείξεις έρχονται από τα δικά μας επιτελεία. Επιλέξαμε εμείς μια πολιτική -σαν χώρα μέσα στα Μνημόνια- η οποία έχει υπερβολική λιτότητα, μεγάλη μείωση του εισοδήματος, μεγάλη μείωση του ελληνικού πλούτου, και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να ανατροφοδοτήσει την κρίση μέσα –και- από τη μείωση της ρευστότητας και της κατανάλωσης».

Για την αδυναμία συνεργασίας του πολιτικού συστήματος:

«Δυστυχώς οι κρίσεις που έρχονται είναι αφορμή για μικρούς εμφύλιους πολέμους και όχι για συνεργασίες στην Ελλάδα. Θα έπρεπε στην έναρξη της κρίσης να υπάρξει μια συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε ένας από τους λόγους που μπήκαμε στην πολιτική πριν τρία χρόνια, ήταν αυτός: να απομακρύνουμε τις ψεύτικες διαφορές και να ενωθούμε για ένα εθνικό ζήτημα όπως ήταν η κρίση».

Για τα λάθη του ελληνικού πολιτικού συστήματος:

«Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι οι ξένοι φταίνε για τα προβλήματα των Ελλήνων. Εμείς οι ίδιοι φταίμε. Προφανώς τα Μνημόνια και οι υποδείξεις των ξένων -του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Ευρώπης των δανειστών-, περιέχουν και λάθη αλλά δεν είναι λάθη για να μας κρατήσουν χαμηλά. Έκαναν λάθη επειδή δεν ξέρουν καλά την Ελλάδα, επειδή αν δεν ξέρεις τη δυναμική μιας χώρας οδηγείσαι σε λάθη. Δεν ήξεραν ότι είμαστε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της κινείται από τους λεγόμενους μικρομεσαίους».

Για τις εκλεκτικές συγγένειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:

«Η τρίτη κατηγορία που αγαπά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αυτοί που συναλλάσσονται με το κράτος –αυτή είναι η τελευταία της αγάπη. Μιλώ για κάποιους εργολάβους, για κάποιους προμηθευτές, για κάποιους που υπόσχονται ότι θα κάνουν έργα στη χώρα. Προφανώς χρειαζόμαστε επιχειρηματίες που θα επενδύσουν τη χώρα, αλλά χρειαζόμαστε υγιείς επιχειρήσεις και καλούς επενδυτές. Φοβάμαι ότι αυτοί που επιλέγει η Κυβέρνηση, όπως δείχνει και η ιστορία με τα βοσκοτόπια, δεν είναι ο ανθός της επιχειρηματικής τάξης».

Για την αντιμετώπιση του κ. Τσίπρα από τους δανειστές:

«Τον κ. Τσίπρα, οι ξένοι τον βοηθούν πάρα πολύ. Η βοήθεια που του παρέχουν, η ανοχή που δείχνουν, οι παραχωρήσεις που κάνουν είναι πολύ μεγάλες και το κάνουν για δυο λόγους: πρώτον δεν θέλουν η χώρα να περάσει ξανά σε μια περίοδο διαδηλώσεων, συγκρούσεων και καταστροφών γιατί ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε δυναμικές κινητοποιήσεις εις βάρος της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, και το δεύτερο είναι ότι θέλουν να υπάρχει στην Ελλάδα μια πολιτική σταθερότητα. Δεν θέλουν να γκρεμιστεί η χώρα για λόγους γεωπολιτικούς»

Για το ενδεχόμενο εκλογών:

«Ο πρωθυπουργός αμοραλιστής είναι, δεν είναι βλάκας. Δηλαδή ψήφισε τα μέτρα, ο κόσμος είναι θυμωμένος μαζί του, γιατί να πάει σε εκλογές; Για να τον τιμωρήσει ο ελληνικός λαός; Δεν έχει λόγο. Απ’ τη στιγμή που ψήφισε τα μέτρα, θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του ’18, όταν και θα υπάρχουν συζητήσεις στην Ευρώπη για τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης. Εάν πάρει μια καλή ρύθμιση για το χρέος θα προσπαθήσει να την εμφανίσει ως δική του και να πάει στις εκλογές. Αλλιώτικα θα πάει το ’19.»

Για το μέλλον του Κέντρου:

«Μία είναι η μέθοδος: Αντιπαράθεση απόψεων και ο λαός ας αποφασίσει την ηγεσία του Κέντρου. Κάποιοι φοβήθηκαν. Κάποιοι δεν ήθελαν, κάποιοι θέλουν στημένα συνέδρια με διορισμένους συνέδρους. Αυτό δε μας αφορά. Γιατί μετά δίνεις ένα ξαναζεσταμένο φαγητό στους πολίτες, δεν τους δίνεις λύσεις. Ο καθένας πρέπει να κάνει τις προτάσεις του στον κόσμο και ν’ αποφασίσει αυτός, ποια φωνή θα αντιπροσωπεύσει καλύτερα το Κέντρο του μέλλοντος».

Για την πολιτική πρόταση του Ποταμιού και τον Μακρόν:

«Το Ποτάμι έκανε μια πρόταση στην ελληνική κοινωνία που έλεγε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο διαχωρισμός Αριστερά – Δεξιά, το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική πολιτική, να μειώσουμε το δημόσιο, να βασιστούμε στους νέους, στις επενδύσεις, στους μικρότερους φόρους. Και ενώ όταν τα λέμε εμείς οι σχολιαστές έπεφταν πάνω μας να μας φάνε, ξαφνικά έρχεται ο Μακρόν και αυτό το πράγμα επιβεβαιώνεται ευτυχώς από τους Γάλλους και θεοποιείται και από τα ελληνικά Μέσα και λένε “επιτέλους ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει στην αντίθεση Αριστεράς – Δεξιάς στην εποχή μας”»».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου