Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα μεταξύ των Ιεραρχών για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η περίεργη, στο μέσο του καλοκαιριού
και μη συνεδριαζούσης της Ιεράς Συνόδου κατά μήνα Ιούλιο, διάταξη σε προτεινόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει τη ρύθμιση με τρόπους αδιαφάνειας χρεών και οφειλών εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και φυσικών προσώπων που οφείλουν στην Εκκλησία.
Μερικοί Συνοδικοί Αρχιερείς αναρωτιούνται αν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αφού το περιβάλλον του υφυπουργού Απ. Βεσυρόπουλου και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι για το θέμα υπάρχει έγγραφο της Ιεράς Συνόδου.
Πότε αλήθεια, αναρωτήθηκαν οι Συνοδικοί Ιεράρχες, ελήφθη μια τέτοια απόφαση;
Έχουν σκεφθεί τι θα ακολουθήσει και τι θα συμβεί με την ψήφιση του άρθρου 90 του νομοσχεδίου για φορολογικές διατάξεις και αλλαγές, που προβλέπει τον τρόπο ρύθμισης χρεών και οφειλών ΝΠΔΔ της Εκκλησίας απέναντι σε άλλα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα;
Παράλληλα τα ερωτηματικά είναι πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά:
Α. Γιατί μια τέτοια ρύθμιση που αφορά εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ δεν κατατέθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας; Φαίνεται ότι μεταξύ των απόψεων του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργού Βεσυρόπουλου υπάρχει απόσταση και χάσμα. Η λογική επιβάλλει μια τέτοια πρόταση να είχε τουλάχιστον τη συγκατάθεση θεσμικά του Υπουργείου Παιδείας. Δεν πρέπει να τεθεί το ζήτημα και να ερωτηθεί το Υπουργείο Παιδείας;
Β. Πως η Κυβέρνηση εκχωρεί στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ δικαιώματα και δυνατότητες που μέχρι τώρα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τους δίνει το δικαίωμα χωρίς συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να προβαίνουν σε τέτοιους διακανονισμούς; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την διάταξη; Μήπως σήμερα εκχωρούν, για να αφαιρέσουν αύριο; Μήπως το κάνουν για να ρίξουν στη Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι δεν είναι συνεπείς στο ζήτημα των διακριτών ρόλων τώρα μάλιστα που πρόκειται να αρχίσει η συζήτηση για τα θέματα Πολιτείας και Εκκλησίας και συνεπώς δεν λειτουργούν θεσμικά;
Γ. Μήπως το κάνουν, για να αποτελέσει η διάταξη αυτή εφαλτήριο και παράδειγμα εν τω μέλλοντι για το πώς η Πολιτεία σκέπτεται να διαχειρισθεί με αδιαφάνεια τεράστιες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και θα αφήσει το ζήτημα να ρυθμισθεί εσωτερικά μεταξύ ενός υπουργού και ενός οφειλέτη; Όπως έλεγαν σε μια παλιά κινηματογραφική ταινία «είναι πολλά τά λεφτά………».
Δ. Το άρθρο 90 του νομοσχεδίου αναφέρεται σε «εκπτώσεις» των χρεών. Ποιο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, ποια μέλη διοικήσεων εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, ποιοι Συνοδικοί, που ως φυσικά πρόσωπα δεν παράγουν δίκαιο, όταν ο ίδιος ο νομοθέτης, δηλαδή η Βουλή, και το Υπουργείο Οικονομικών δεν ορίζουν κριτήρια για τις οικονομικές «εκπτώσεις» επί των χρεών, θα βάλουν την υπογραφή τους σε μια τέτοια ρύθμιση των χρεών με «εκπτώσεις» και κίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή να επικρέμαται επί της κεφαλής τους το αδίκημα της απιστίας; Ποιος θα ορίσει τον χρόνο του διακανονισμού, ποιος τις «εκπτώσεις» για το χρέος; Οι έχοντες και οι κατέχοντες….; Αυτοί που δεν πληρώνουν…..;
Ε. Τι σημαίνει ότι δύναται το θέμα της οφειλής και των χρεών δύναται να ρυθμισθεί με «εσωτερική συμφωνία» των δύο πλευρών; Και αν αλλάξουν αύριο οι διοικήσεις και τα πρόσωπα τι θα γίνει αν δεν αναγνωρίσουν τη συμφωνία των προηγουμένων; Έχουν σκεφθεί οι προτείνοντες ότι θα ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου, θα διακυβεύσουν την αξιοπιστία των εκκκλησιαστικών ΝΠΔΔ και θα καλλιεργήσουν κλίμα αδιαφάνειας;
ΣΤ. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα σημείο που δύναται να «τινάξει στον αέρα» τη συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία. Και εδώ είμαστε! Γιατί, όλα εδώ πληρώνονται!
Ζ. Κανένα συνετό μέλος εκκλησιαστικής διοικήσεως δεν θα θελήσει και δεν θα δεχθεί να εφαρμόσει το άρθρο 90 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου αν σέβεται τους θεσμούς και διαθέτει ίχνη εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας και προσωπικής διαφύλαξης και αυτοσυντήρησης.
Η. Οι προτείνοντες το άρθρο 90 για τη ρύθμιση χρεών από και προς εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ παίζουν με τους θεσμούς και υποτάσσουν την εκκλησιαστική πραγματικότητα σε μια κτιστή – ατομική θέληση με απρόβλεπτους κινδύνους και ακριβό τίμημα που θα πληρώσει όλο το Σώμα.
Θ. Τελειώνοντας, θα ρωτήσουμε: αλήθεια, ποιοι Αρχιερείς έλαβαν πρωτοβουλία, για να ψηφισθεί ένα τέτοιο «έκτρωμα» που αποτελεί δυναμίτη στη διαφάνεια και την αξιοπιστία της Εκκλησίας; Ποιος τους εξουσιοδότησε;
Όταν μάθουμε ποιοι είναι, θα καταλάβουμε πολλά. Φθάνει πιά! Δεν μπορεί όλη η εκκλησιαστική πραγματικότητα, η αξιοπιστία των Ιεραρχών, η φιλότιμη διακονία ανθρώπων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, να υποτάσσονται στην μετά τον Ἀρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ημέρα.
Η ημέρα είναι φώς! Δεν έχει υπόγειες αντισυνοδικές διαδρομές που κατευθύνονται από διάφορα αντιθεσμικά και εξωεκκλησιαστικά κέντρα!
Η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν θυσιάζεις θεσμούς, θα πληρώσεις ακριβό τίμημα! Το δυστύχημα είναι ότι θα το πληρώσουν όλοι.
Περιμένουμε στην επόμενη ΔΙΣ ή την ερχόμενη Ιεραρχία κάποια από τα μέλη της Ιεραρχίας να θέσουν το θέμα αυτό του άρθρου 90 με τις επικίνδυνες παραμέτρους που γεννά.
Επίσης, περιμένουμε να μετρήσουμε, με μέτρο τήν στοιχειώδη εντιμότητα και αξιοπρέπεια, το συναίσθημα της εκκλησιαστικής ευθύνης όλων εκείνων των προσώπων που διοικούν εκκλησιαστικούς Οργανισμούς και Φορείς και αναφέρονται στο υπό ψήφιση άρθρο 90.
Για αυτό θα παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον το θέμα.
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης-ρομφεα