Πόσο επικίνδυνος είναι ο νοροϊός που εντοπίστηκε στους χουρμάδες
και γιατί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές.
Ανακαλούνται χουρμάδες από τα ράφια καταστημάτων και σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη καθώς κατόπιν σχετικών ελέγχων εντοπίστηκε ότι έχουν νοροϊό.
Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα (RASFF), η Σλοβενία ειδοποίησε για χουρμάδες ιρανικής προέλευσης που είναι μολυσμένοι με νοροϊό. Ο νοροϊός είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, εμφανίζεται με συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια και είναι ιδιαίτερα επίπονος για όσους νοσήσουν. Οι περισσότεροι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες όμως για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο με τις όποιες συνέπειες εξάντλησης και ατονίας. Σημαντικός είναι και ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
Οι χουρμάδες εκτός από την Σλοβενία, διακινούνται και στην Κροατία.
Τι είναι ο νοροϊός
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41). Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.
Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα: Πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
Προστασία των τροφίμων και της περιοχής της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά
Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι 1 ώρα μετά την απόψυξη, η οποία δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, τα πουλερικά και θαλασσινά
Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) .
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου συστήνεται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού σε λιγότερο από 2 ώρες από την προετοιμασία του