Wednesday, 25 December, 2024

Προσφυγικό: Ο Μητσοτάκης αναζητεί ευρωπαϊκή στήριξη – Νέο ρεκόρ στα νησιά

Κάθε μέρα και νέο ρεκόρ στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Ασύλου και Μετανάστευσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά κινούνται στην περιοχή των 40.000. Συγκεκριμένα, χτες ήταν 39.306 ενώ προχτές ήταν 39.161.
Στη Μόρια βρίσκονται 16.479 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 2.840. Στη δε Σάμο, οι διαμένοντες είναι 11 φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητα του ΚΥΤ (7.310 έναντι 648).
Είναι προφανές ότι το Λιμενικό δεν μπορεί να ανακόψει τις αφίξεις από την Τουρκία παρά την μεγάλη κινητοποίησή του. Οι αυξημένες αφίξεις σε συνδυασμό με τον γεωγραφικό αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο, επιτείνουν την ασφυξία στα νησιά.
«Όχι» και από τη Μυτιλήνη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης είπε «όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα κλειστή δομή. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση στην οποία δεν έλειψαν οι ασχήμιες από ομάδα «αγανακτισμένων» το ΔΣ της Μυτιλήνης αποφάσισε τα εξής:
«Όχι επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης – Μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας Φιλοξενία μεταναστών στη Μόρια στη δυναμικότητα των 2.800 ατόμων, όπως έχει σχεδιαστεί – Έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ Ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων».
Η παράταξη του ΚΚΕ διαφώνησε με την απόφαση και ζήτησε την κατάργηση της συμφωνία με την Τουρκία, καθώς και το κλείσιμο των στρατοπέδων.
Μετά την απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης, το σύνολο των δημοτικών αρχών των νησιών έχει απορρίψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Συγκέντρωση στη Χίο
Σήμερα στις 6: 00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου της Χίου, την ώρα θα διεξάγεται η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτίριο της Περιφέρειας στη Χίο.
Η συγκέντρωση ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου του Νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ. Με ανακοινώσεις πολλοί φορείς του νησιού δηλώνουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο διεκδικώντας «όχι στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες, κλείσιμο του καταυλισμού της ΒΙΑΛ και απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και την χώρα».
Ο Μητσοτάκης στη Ρώμη
Παράλληλα με τις κινήσεις της στα νησιά, η κυβέρνηση αναζητεί ευρωπαϊκή στήριξη για να βγει από τη δύσκολη θέση.
Στη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε.
Μετά τη συνάντησή τους, που διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί, επίσης, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας και των χωρών του Βιζενγκραντ: «Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως “ακριτικό” κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας».
Από τη μεριά του, ο κ. Κόντε συμφώνησε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι απελάσεις και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση.
Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το προσφυγικό-μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα «βάλουν πλάτη» οι Ευρωπαίοι. Ίδωμεν. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα πρόθυμοι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου