Θα καθίσει στα πανεπιστημιακά έδρανα μετά την αποφοίτηση των παιδιών της
Πριν από μόλις λίγα χρόνια τα δύο παιδιά της, 24 και 27 ετών σήμερα, ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε στρατιωτικές σχολές. Φέτος ήλθε η δική της σειρά να καθίσει στα πανεπιστημιακά έδρανα, καθώς στα 52 χρόνια της αποφάσισε να δώσει τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων, επιτυγχάνοντας την εισαγωγή της -και μάλιστα στην πρώτη θέση μεταξύ των συνυποψηφίων της από τα εσπερινά λύκεια- στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης. Η Κυριακή Τζοβάνη, όπως λέει στη «Μ», αναγκάστηκε να διακόψει τη φοίτησή της στο σχολείο στο τέλος της τρίτης γυμνασίου για λόγους πέρα από τη θέλησή της. «Ήμουν από τότε πολύ καλή μαθήτρια, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα να συνεχίσω τη φοίτησή μου στο λύκειο. Πέρασαν τα χρόνια, κύλησε η ζωή, έκανα οικογένεια, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψω το όνειρο της μάθησης. Ήθελα πολύ να επιστρέψω στα θρανία. Ήταν για μένα το ανεκπλήρωτο όνειρό μου», αναφέρει η Κυριακή Τζοβάνη, φοιτήτρια πλέον του Παιδαγωγικού.
«Όταν πλέον τα παιδιά μου ήταν, όπως λέμε, τακτοποιημένα και δεν χρειάζονταν την καθημερινή φροντίδα μου, αποφάσισα να επιστρέψω κι εγώ στο σχολείο. Στην απόφασή μου αυτή είχα την υποστήριξη πρωτίστως των ίδιων των παιδιών μου αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς μου», επισημαίνει η κυρία Τζοβάνη, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μαθήτρια του 1ου εσπερινού λυκείου στην Ικτίνου.
Όταν πλέον είχε θέσει ως στόχο την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο, η Κυριακή Τζοβάνη απευθύνθηκε για πρόσθετη υποστήριξη στα μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο που λειτουργεί από την ομάδα εθελοντών «Ελλήνιον» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ιερού ναού του Αγίου Φωτίου, απέναντι από το Ποσειδώνιο. Με πείσμα και πολύ προσωπική δουλειά συγκέντρωσε 15.102 μόρια, τα οποία της χάρισαν την πρωτιά στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης.
«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και πολύ ευτυχισμένοι που η δουλειά που γίνεται στο κοινωνικό φροντιστήριο αποδίδει καρπούς», υπογραμμίζει η πρόεδρος του «Ελλήνιον» και φιλόλογος στο επάγγελμα Θεοδώρα Λειψιστινού. Όπως σημειώνει η ίδια, το κοινωνικό φροντιστήριο, το οποίο λειτουργεί στον Άγιο Φώτιο, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μαθητές της δευτέρας και της τρίτης λυκείου, οι γονείς των οποίων έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.
«Στο κοινωνικό φροντιστήριο καθηγητές όλων των βασικών ειδικοτήτων, με πολύχρονη διδακτική εμπειρία, προσφέρουν εθελοντικά και με πολύ μεράκι τις γνώσεις τους στους μαθητές που αποφασίζουν να δώσουν τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων», τονίζει η κυρία Λειψιστινού.
Θεσσαλονίκη ή Harvard;
Πρωτιές και εισαγωγή σε σχολές υψηλής ζήτησης πέτυχαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων E. Μαντουλίδη.
Ο 15ος κατά σειρά εισαγωγής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης είναι ο μαθητής του «Μαντουλίδη» Φίλιππος Συτιλίδης, ο οποίος, αν και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει δεκτός από το Harvard και ακόμη δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ, συνέχισε την προσπάθειά του για εισαγωγή σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Ο Φίλιππος επίσης έγινε δεκτός σε πέντε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, πήρε εύφημη μνεία στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών Νέων το 2013 και κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στην Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών «Αρχιμήδης» το 2015 και το 2016. Επίσης εξασφάλισε την τρίτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) το 2014.
Πρώτη στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης μπήκε η Στυλιανή Κυρατζή, η οποία επίσης έγινε δεκτή στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας York και Bristol.
Σημαντική επιτυχία σημείωσε και η Γερμανική σχολή Θεσσαλονίκης στις φετινές πανελλαδικές. Συνολικά 46 τελειόφοιτοί της εισήλθαν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές, εκ των οποίων οι 43 σε ΑΕΙ και οι τρεις σε ΤΕΙ.
81% επιτυχία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας ολοκληρώθηκε ο αγώνας των μαθητών του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οκτώ στους δέκα αποφοίτους των λυκείων του δήμου πέτυχαν την είσοδό τους σε σχολές της τριτοβάθμιας. Ειδικότερα από τους συνολικά 730 υποψηφίους από τα έξι λύκεια του δήμου εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ 594, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από το Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης (100%) και το 2ο ΓΕΛ Συκεών (85%). Σημαντικό είναι και το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών των δύο ΕΠΑΛ, καθώς από τους 127 εισάγονται στα ΤΕΙ 51 μαθητές. Απευθυνόμενος στους μέχρι πρότινος πλέον μαθητές των σχολείων του δήμου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τούς εύχεται «καλή συνέχεια» και κάθε επιτυχία και δύναμη στο μακρύ ταξίδι της ζωής.
Γιατρός θα γίνει και η… πρωταθλήτρια της Κοζάνης
Πρώτη των πρώτων στο νομό Κοζάνης με 19.560 μόρια είναι η απόφοιτη του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας Ελένη Ιωαννίδου. Η Ελένη, που πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, είναι πρώτη μεταξύ των συνυποψηφίων της, ενώ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των υψηλότερων επιδόσεων πανελλαδικά.