Wednesday, 22 January, 2025

Πυρετώδεις επαφές στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες

Πυρετώδεις επαφές στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες
Αναμονή για αποδοχή των ελληνικών προτάσεων

Μέχρι την ώρα που γράφονταν και οι τελευταίες αυτές γραμμές για να κλείσει το φύλλο και να τυπωθεί, οι εξελίξεις έτρεχαν και συνεχίζουν να αλλάζουν ραγδαία από ώρα σε ώρα. Είχε ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του δημοψηφίσματος.
Σήμερα (Τετάρτη) αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας όλοι γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι δεν θα πιεστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να παρέμβει καθώς πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή. Στο μεταξύ, με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις. «”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

Μαξίμου: Βάση της ελληνικής πρότασης το αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)
«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στο γιατί η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς γραπτή πρόταση στο Eurogroup.
«Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής» διευκρινίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι συμπληρώνοντας: «Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».
Μέρκελ: Θέμα ημερών, όχι εβδομάδων να βρεθεί λύση για την Ελλάδα
«Μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και έπειτα από το πολύ ξεκάθαρο “ΟΧΙ” στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΜΣ», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Πιστεύουμε ακόμη ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπευθυνότητα σε εθνικό επίπεδο, που προσφέρει η κάθε πλευρά, συνδέονται άρρηκτα.
Με άλλα λόγια, χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει πιθανότητα να προσφερθεί βοήθεια, χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε», συνέχισε η Μέρκελ.
«Στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο θα συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία.

Θα έλεγα ότι δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά μερικών ημερών. Θα δούμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Υπάρχουν βάσεις για συμφωνία»

Βαλς: «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη»

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, διεμήνυσε την Τρίτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εξηγώντας ότι ένα Grexit θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο.
Ενόσω όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, φαίνεται πως οι δύο ισχυροί της ευρωζώνης, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε μία κοινή θέση μετά το «όχι» της Κυριακής.
«Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία» με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «θέμα ταμπού» στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Γαλλία «είναι πεπεισμένη» ότι δεν μπορούμε «να αναλάβουμε το ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη – σημείωσε – τόσο για οικονομικούς, αναμφίβολα, λόγους… αλλά, κυρίως, για πολιτικούς λόγους».
Η έξοδος, για πρώτη φορά, μιας χώρας από την ευρωζώνη, θα αποτελούσε «έναν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη και οικονομία», πρόσθεσε ο Βαλς για να υπογραμμίσει ευθύς αμέσως ότι: «Η Ευρώπη είναι αυτή που διακυβεύεται» και να καλέσει ελληνική κυβέρνηση να «κάνει τα πάντα για την εξεύρεση μιας συμφωνίας».
«Η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη, αρχικά για την Ελλάδα γιατί η έξοδός της από την ευρωζώνη θα βυθίσει τον ελληνικό λαό σε μια αβάσταχτη κατάσταση και επίσης είναι απαραίτητη για την συνοχή και την ενότητα της ευρωζώνης και συνεπώς της Ευρώπης» σημείωσε. «Δεν παίζουμε με την Ιστορία, δεν παίζουμε με μια χώρα όπως η Ελλάδα», τόνισε ο Βαλς.

Ο ιρλανδός ηγέτης Έντα Κένι δήλωσε ότι απαιτείται μία συμφωνία. «Έχει έρθει η ώρα να δοθεί ελπίδα, βεβαιότητα και σταθερότητα στους πολίτες της Ελλάδας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι οποίοι (πολίτες) υποφέρουν».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου