Tuesday, 24 December, 2024

Πυρόπληκτη από το Μάτι: Μας διώχνουν από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα

Βίωσαν την φρίκη της φονικής φωτιάς στο Μάτι, είδαν τα σπίτια τους να χάνονται μέσα στις φλόγες και τις οικογένειες τους
να μένουν λειψές, καθώς άνθρωποι τους έχασαν την ζωή τους στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν βρεθούν για μια ακόμα φορά στο δρόμο, γιατί με απόφαση της η διοίκηση των στρατιωτικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα που τους φιλοξενεί από το «μαύρο» εκείνο καλοκαίρι του 2018, τους έδειξε την πόρτα εξόδου
με καταλυτική ημερομηνία την 30η Απριλίου ημέρα Μεγάλη Παρασκευή.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η Αμαλία Γιασεμή καθηγήτρια αγγλικών σε γυμνάσιο της Νέας Μάκρης, που μαζί με την οικογένεια της είναι από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει πλέον στις κατασκηνώσεις, χρειάζονται επιπλέον χρόνος παραμονής καθώς τα σπίτια τους εξαιτίας και της πανδημίας, δεν είναι έτοιμα με αποτέλεσμα να μην έχουν που να μείνουν.

«Παραμονή 25ης Μαρτίου μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τα δωμάτια των στρατιωτικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα με καταλυτική ημερομηνία την 30η Απριλίου ημέρα Μεγάλη Παρασκευή. Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε διότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτή η μετακίνηση. Δεν είμαστε πλέον πολλές οι οικογένειες που ζούμε εδώ. Είμαστε γύρω στα 30 άτομα που ζούμε και κρατάμε συνολικά 18 δωμάτια», επισημαίνει.

Ανάμεσα στους εναπομείναντες πυρόπληκτους που ζουν στις κατασκηνώσεις άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένοι. «’Ολοι θέλουμε να μείνουμε μέχρι να τελειώσουμε τα σπίτια μας, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από την καταστροφική φωτιά, διότι εξαιτίας και της πανδημίας πολλές από τις εργασίες πήγαν πίσω. Εκτός από δυο οικογένειες, όπως είναι και η δική μου, που εξαιτίας των δασικών χαρτών βρισκόμαστε ακόμα στο σκοτάδι, οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι τα τελειώνουν. Δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούμε, εδώ υπάρχουν ηλικιωμένοι, άρρωστοι ακόμα και με κινητικά προβλήματα, άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα. Είναι αισχρό αυτό που γίνεται αυτήν την στιγμή. Ξέρουμε χρωστάμε ευγνωμοσύνη και θα τους ευχαριστούμε πάντα γι αυτό. Αλλά δεν είναι δυνατόν, επειδή κάποιοι παρατηρήθηκε πως κρατάνε δωμάτια για να έρχονται σαν τουρίστες διακοπές το καλοκαίρι, να την πληρώσουμε κι αυτοί που έχουμε πραγματικά προβλήματα», συνεχίζει η κυρία Γιασεμή.

Σύμφωνα με την Αμαλία Γιασεμή πολλοί από εκείνους που δήλωσαν σε πρώτη φάση πυρόπληκτοι έκαναν κατάχρηση της στρατιωτικής φιλοξενίας, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτό φέρει ο δήμος Μαραθώνα.
«Αρχικά δόθηκαν κλειδιά περίπου σε 80 οικογένειες που σημαίνει πως εδώ ζούσαμε γύρω στα 180 άτομα. Σταδιακά ο αριθμός άρχισε να μειώνεται με τους περισσότερους να έχουν παραδώσει τα κλειδιά. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν έχουν εμφανιστεί από το καλοκαίρι του 2018. Ξέρουμε άτομα τα οποία ενοικίαζαν σπίτια την περίοδο της φωτιάς, που σημαίνει πως τα σπίτια τους ακόμα κι αν καταστράφηκαν δεν ήταν δικά τους, που αντί να βρουν κάποιο άλλο σπίτι να μείνουν, ήρθαν και πήραν κλειδιά και ζουν εδώ για να γλιτώσουν ενοίκιο. Έχουν βολευτεί, ενώ άλλοι έρχονται μόνο το καλοκαίρι για παραθέριση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εμείς για να πάρουμε κλειδιά καταθέσαμε τα πάντα από Ε1, Ε9 ακόμα και χαρτιά από την πυροσβεστική και τους ελέγχους των υπουργείων. Τους αποδείξαμε πως είμαστε οι κατεστραμμένοι, άλλοι δεν ξέρω τι έκαναν και πήραν κλειδιά. Ερχόντουσαν τα καλοκαίρια για μπάνια, Πάσχα και Χριστούγεννα, Σαββατοκύριακα για ν αλλάξουν τον αέρα τους και ποτέ άλλοτε. Από αυτούς δεν ξέρουμε πόσοι δεν έχουν δώσει πίσω τα κλειδιά, αλλά θεωρώ πως μπορεί να το ελέγξει αυτό ο στρατός και η αεροπορία γιατί έχουν τα στοιχεία μας, τα τηλέφωνα μας. Δεν γίνεται να την πληρώσουμε εμείς που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτό που ζούμε φέρει ο δήμος Μαραθώνα που από την αρχή δεν είχε ξεκαθαρίσει το ποιοι πραγματικά δικαιούνται δωμάτια. Το ποιοι είναι οι πραγματικά κατεστραμμένοι – πυρόπληκτοι με μόνιμη κατοικία κι ποιοι ήταν την περίοδο εκείνοι οι παραθεριστές και οι ενοικιαστές», προσθέτει.

«Αν δεν γίνει άμεσα κάτι οι λιγοστές οικογένειες που έχουν παραμείνει μέσα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις δυστυχώς θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι τέλος του μήνα. Αν δεν μπορούν να ταΐζουν πλέον τον κόσμο να μην το κάνουν, αν είναι αυτό το έξοδο. Τα σπίτια μέσα έχουν κουζινάκι, μας φτάνει που έχουμε να βάλουμε το κεφάλι μας κάτω από ένα κεραμίδι. Κρίμα θα μας πετάξουν έξω εν μέσω κορωνοϊού, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή να θεωρήσω πως το κράτος μας είναι τόσο απάνθρωπο; Έλληνες είμαστε βοηθήστε μας μέχρι να πάμε στα σπίτια μας. Κάντε κάτι σας παρακαλώ. Δεν γίνεται ούτε να πάμε σε ξενοδοχεία, ούτε να νοικιάσουμε σπίτια την ώρα που τα έξοδα των σπιτιών μας τρέχουν. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πια σπίτια προς ενοικίαση κι αν βρει κάποιος εκεί που κάποτε τα ενοικίαζες για 200 και 300 ευρώ, οι σημερινές τιμές αγγίζουν τα 600 ευρώ. Εμείς ζητάμε να παραμείνουμε γι αυτό θέλουμε την υποστήριξη όλων και της πολιτείας», υποστηρίζει. Για όλους τους παραπάνω λόγους η εκπρόσωπος των λιγοστών οικογενειών των στρατιωτικών κατασκηνώσεων Αμαλία Γιασεμή συνέταξε μια επιστολή με θέμα: «Τελεσίγραφο Αποπομπής-Έξωσης των Διαμενόντων στο ΚΑΑΥ/ΓΕΣ Πυρόπληκτων της Φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018», με αποδέκτες τους: Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό Αξιωμ. Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ΥΕΘΑ Νικ. Παναγιωτόπουλο, Υπ.Υποδομών Κώστα Καραμανλή, Υπ. Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη, ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, Δκτή ΚΑΑΥ.

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου