Wednesday, 25 December, 2024

Σάλος μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη

Eκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη μετά τα επεισόδια της Κυριακής που προκάλεσαν τον τραυματισμό 300 ατόμων ανάμεσά τους και παιδιά από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων. Η στάση των Σκοπίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «διπλή πρόκληση» αναφερόμενος τόσο σε ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, όσο και στη στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ «οι οποίοι επιτέθηκαν σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα».

Ντροπή… η Ειδομένη 
«Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετα την συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία», είπε, από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «γι’ αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεσή μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Η Γερμανία 
Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ειδομένη εξέφρασε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δεν παρέλειψε ωστόσο να αφήσει αιχμές για τη στάση των αστυνομικών της ΠΓΔΜ να κάνουν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών κατά των προσφύγων λέγοντας ότι «άσχετα αν μια χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη φύλαξη των συνόρων της πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Στ. Ζάιμπερτ απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει προοπτική όσο παραμένουν στα σύνορα», ενώ δήλωσε ακόμη ότι «υπάρχει βελτίωση στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας».

Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα με συμπεριφορές όπως αυτή της ΠΓΔΜ δεν έχει θέση στην Ε.Ε., διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της Ε.Ε. είτε όχι.

Ύπατη Αρμοστεία 
Έντονη ανησυχία για τα επεισόδια στην Ειδομένη εξέφρασε και η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία επισημαίνει ότι την ίδια ανησυχία θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το πώς ανταποκρίνεται η Ευρώπη στην κατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

«Η χρήση βίας είναι λάθος αντιμετώπιση όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Η Υ.Α. ελπίζει ότι η Ευρώπη θα λάβει πλέον τα αναγκαία μέτρα και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις κυβερνήσεις περαιτέρω, ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πρόσφυγες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

«Καζάνι που βράζει» οι καταυλισμοί σε Ειδομένη και Πειραιά
Κίνδυνος για μεταδιδόμενα -από έντομα- λοιμώδη νοσήματα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζο

Σε καζάνι που βράζει έχουν μετατραπεί Ειδομένη και Πειραιάς, με τους πρόσφυγες-μετανάστες να αντιδρούν στην απομάκρυνσή τους και να ζητούν επίμονα το άνοιγμα των συνόρων.

Στην Ειδομένη οι κάτοικοι του καταυλισμού συνεχώς σχηματίζουν ενιαίο «μέτωπο» πιέζοντας τα συρματοπλέγματα είτε με σιδηροδρομικούς συρμούς είτε με τα ίδια τα κορμιά τους. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, να ζητά άμεση επέμβαση της αστυνομίας για να «καθαρίσει» η περιοχή από τους «αλληλέγγυους». «Από ανθρωπιά και αλληλεγγύη, η στάση μας έχει μετατραπεί σε αγανάκτηση» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «οι ‘αλληλέγγυοι’ είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα, προκαλώντας την αναστάτωση σε μια κοινωνία που είναι, ήδη, καζάνι που βράζει».

Εν τω μεταξύ από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται η Κοινή Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, έχουν εισέλθει στην χώρα συνολικά 1.081 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχουν επαναπροωθηθεί μόλις 325 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εκκενώσει το λιμάνι του Πειραιά, εν όψει των διακοπών του Πάσχα. Οι πρόσφυγες μεταφέρονται με λεωφορεία στον Σκαραμαγκά, σε νέο χώρο φιλοξενίας που σταδιακά δίνεται προς χρήση, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναχωρήσει μεγάλος αριθμός προσφύγων προς στο νέο κέντρο, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Κίνδυνος στους καταυλισμούς Τους υγειονομικούς κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι οι πρόσφυγες -χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, βεβαίως, ότι δεν θα επηρεάσουν και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας- περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Ο κ. Μπασκόζος εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα που θα ενσκήψει σύντομα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα είναι τα μεταδιδόμενα από έντομα -όπως τα κουνούπια- λοιμώδη νοσήματα. Επίσης, ανέφερε ότι αναμένονται και μεταδιδόμενα νοσήματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αλλοιώσεων τροφίμων.

imerisia.gr

Σάλος μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου