Sunday, 22 December, 2024

Σειρά διαβουλεύσεων της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις

Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις»
Κατ΄ άρθρο επισημάνσεις στο «Κατευθυντήριες – οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ένας μεγάλος κύκλος επαφών, διαβουλεύσεων και συναντήσεων της ΕΣΑμεΑ αναφορικά με το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις, Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και το αναπηρικό κίνημα αναμένει την ψήφισή του, με τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη με τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη.
Το Μέρος Δ «Κατευθυντήριες – οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες» του νομοσχεδίου είναι το επιστέγασμα της μεγαλειώδους κινητοποίησης της ΕΣΑμεΑ στις 2 Δεκεμβρίου 2016 και της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σε συνεχή διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας και τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη. Με το πέρας της προνομοθετικής διαβούλευσης του Ιουλίου και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Φωτίου και τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο, την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Οι υπουργοί κάλεσαν την ΕΣΑμεΑ για να την ενημερώσουν για το σχέδιο νόμου, όπως έπραξαν και τις προηγούμενες ημέρες με τους κοινωνικούς εταίρους. Την ΕΣΑμεΑ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Ι. Βαρδακαστάνης και ο γ. γραμματέας Ι. Λυμβαίος, οι αντιπρόεδροι Θ. Κλεισιώτης και Αντ. Χαροκόπος, ο ταμίας Κ. Γαργάλης και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Β. Λάσπη. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ κατέθεσε τις προτάσεις της στους υπουργούς επί του σχεδίου νόμου, όπως παρουσιάζονται στην επιστολή.
Δοθείσης της ευκαιρίας της συνάντησης με τους υπουργούς, η αντιπροσωπεία επανέλαβε τις ενστάσεις της επί των προαπαιτούμενων υπ. αριθ. 75, 76, 86, 97, 105, 106, όπως είχε κάνει και με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ενόψει της ΔΕΘ. Από πλευράς υπουργών τονίστηκε ότι η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ούτε περικοπές στα επιδόματα, ούτε μαζικές επανεξετάσεις των ατόμων με αναπηρία.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε επίσης διευκρινήσεις αναφορικά με την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής του άρθρου 11 του .4387/16, για το οποίο ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τα Χριστούγεννα και θα υπάρχει συνεχής διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ.

Τονίστηκαν ζητήματα του ν. 2643/98 και συμφωνήθηκε ότι θα γίνει σύντομα τροποποίησή του και θα προκηρυχθούν οι εκκρεμείς θέσεις. Μάλιστα η κ. Φωτίου τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης ώστε να λειτουργεί γρηγορότερα και να βγάζει πιο σύντομα αποτελέσματα. Τέλος η ΕΣΑμεΑ ζήτησε να εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, κάτι που η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το βλέπει θετικά.
Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που ειπώθηκαν είναι πολύ σημαντικές, το αναπηρικό κίνημα πάντως παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για κάθε εξέλιξη.
Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του νομοσχεδίου παρουσίασε ο κ. Βαρδακαστάνης και στην ακρόαση των φορέων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Ενώ την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και εκεί έγιναν δεκτές οι περισσότερες προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία στη Βουλή μέχρι την ψήφιση. Στη συνέχεια η ΕΣΑμεΑ θα παρουσιάσει την αποτίμησή της. Το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ στη χώρα μας, για μια ολιστική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα πεδία δημόσιας πολιτικής, για επαρκή και αποτελεσματική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Ταυτόχρονα το αναπηρικό κίνημα, η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση να μη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους πολίτες με αναπηρία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου