Wednesday, 20 November, 2024

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

7.000 τόνοι αλατιού βρίσκονται στις αποθήκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν σε περίπτωση χιονόπτωσης και παγετού.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 20.000 τόνων, στο πλαίσιο της τριετούς σύμβασης που έχει υπογραφεί -όπως γνωστοποίησε ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης- στο πλαίσιο της σημερινής σύγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού, στην οποία παρέστη ο εθνικός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλήττεται το τελευταίο διάστημα από φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένους καθαρισμούς ρεμάτων, καθώς επίσης στο παραλιακό μέτωπο, σε πρανή και σε εθνικά δίκτυα. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα και πρόσθεσε πως «ό,τι ελλείψεις προκύψουν, θα τις αντιμετωπίσουμε». Είκοσι επτά μηχανήματα «διασπαρμένα» σε επτά έδρες του νομού Θεσσαλονίκης, σε Ωραιόκαστρο, Καρτερές, Δενδροπόταμο, Επταπύργιο, Καρδία, Αφύλακτο και Απολλωνία, υπάρχουν προς μίσθωση, είπε ο υποδιευθυντής Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Αγγελίδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο αποχιονισμού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα πλημμυρικά φαινόμενα
Σε σχέση με την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, επισήμανε ότι «συμμετέχουμε με κλιμάκια και καταγράφουμε επιπτώσεις της ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας. Επί σαράντα χρόνια στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν, αλλά προσπαθούμε με καταγραφές και με έργα που προγραμματίζονται να αντεπεξέλθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα ως προς την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης και του παγετού. “Εχουμε μια τριετή σύμβαση 20.000 τόνων αλατιού για να μην έχουμε πρόβλημα τους χειμώνες” ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα, η ίδια είπε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλήττεται συχνά από τέτοιου είδους φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται περιοχές των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού και Παύλου-Μελά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών των δήμων παρουσίασαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις περιοχές τους και ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευδωρίδης, υπογράμμισε πως έγινε πλήρης συντήρηση του εξοπλισμού που διαθέτει ο κεντρικός δήμος. Ο κ. Ευδωρίδης, τόνισε, ότι ο δήμος έχει 13 αλατοδιανομείς, ενώ στην αποθήκη του δήμου υπάρχουν 500 τόνοι αλατιού. Από αύριο – πρόσθεσε – θα γίνει η παραλαβή ισάριθμων τόνων. Ταυτόχρονα – επισήμανε – εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η διάθεση αλατιού σε σημεία όπως σχολεία και νοσοκομεία, ενώ άλλοι 5.000 – 5.500 σάκοι θα διατεθούν προς χρήση σε δημότες.

Τα σημεία «παγίδες» ενόψει του χειμώνα
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Δημήτρης Κοντογιάννης παρουσίασε τα σημεία όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμμένες πλημύρες, αλλά και όσα είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς. Όπως προκύπτει, τα σημεία όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμένες πλημμύρες εντός Θεσσαλονίκης είναι στην περιοχή της Μενεμένης, στο Δενδροπόταμο, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, στην πλατεία Δημοκρατίας, καθώς και κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης.

Εκτός του κέντρου της πόλης είναι οι περιοχές Καβαλαρίου του Λαγκαδά, των Βρασνών, του Σταυρού, του Μελισσουργού, καθώς και στην ανατολική Θεσσαλονίκη επί της οδού Παπανδρέου στον Φοίνικα, στον Άγιο Ιωάννη στην Καλαμαριά και βορειοδυτικά κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας, Κρυονερίου και Μαλακοπής, στον Άγιο Αθανάσιο και στη Χαλάστρα, στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού, στη Μίκρα, στη Νέα Μηχανιώνα και στα Βασιλικά, καθώς επίσης σε κάποια διαμερίσματα της Περαίας, της Αγίας Τριάδας και Μηχανιώνας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, οι 15 περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο από έντονα φαινόμενα χιονοπτώσεων και παγετού είναι:

Στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα του ποταμού Λουδία μέχρι την περιφερειακή οδό.
Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Τιτάν μέχρι την περιοχή Δερβενίου.
Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, από το ύψος του κόμβου Προφήτη μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα.
Στο τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από Στίβο προς Περιστερώνα μέχρι Απολλωνία.
Στην Ε.Ο.Θεσσαλονίκης-Σερρών στο 31ο χιλιόμετρο
Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Καρδίας.
Στον οδικό άξονα Πανόραμα-Εξοχή-Ασβεστοχώρι
Στο τμήμα της περιφερειακής οδού, από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έως την περιοχή του τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα.
Στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου από το ύψος του οικισμού Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο.
Το επαρχιακό οδικό δίκτυο των χωριών Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και Αρδαμέρι.
Το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου προς Περιστερά-Λιβάδι-Πετροκέρασα-Ζαγκλιβέρι.
Οι οικισμοί Πέντε Βρύσες, Οσσα και Βερτίσκος.
Τμήμα της επαρχιακής οδού Σοχού-Ασκού.
Στην επαρχιακή οδό από Νέα Μεσήμβρια προς Ξηροχώρι στο ύψος των κεραιών.
Στην περιοχή Χορτιάτη-Κεραίες-Κατασκήνωση Προσκόπων-Καταφύγιο ΣΕΟ.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου