Wednesday, 25 December, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση η μικρή Ραφαέλα: «Χάνω το παιδί μου…», γράφει η μητέρα της

«Χάνω το παιδί μου… Πλήρης ανεπάρκεια οργάνων… οξεία παγκρεατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιά με υποστήριξη φαρμάκων σταματάει να κάνει συσπάσεις

η μόλυνση προχώρησε στους πνεύμονες θα τοποθετήσουν καθετήρες…τοποθετήθηκε ήδη χίκμαν…Την κατάσταση τη χαρακτήρισαν εξαιρετικά βαριά κ μη χειρουργήσιμη…. Εκλιπαρώ μη μου γράφετε ίνμποξ, μόνο ένα κεράκι ζητάω….ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ…. ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΤΗ ΔΟΥΛΗ ΣΟΥ ΡΑΦΑΕΛΑ…. Ο,τι πει ο Κύριος….».

Τα παραπάνω λόγια, αναρτημένα πριν από λίγες ώρες στο facebook από την κυρία Αντιγόνη Γάτου, την μάνα που τον Ιούνιο του 2015 συγκλόνισε το Πανελλήνιο ευχαριστώντας γονυπετής τον τότε υπουργό υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για την τύχη του παιδιού της, συγκινούν, σοκάρουν, συγκλονίζουν. Η μικρή Ραφαέλα, το κοριτσάκι που τον Οκτώβριο του 2014, σε ηλικία τότε μόλις 9 μηνών τραυματίστηκε σοβαρότατα σε τροχαίο δεν είναι καλά με τους γιατρούς να δίνουν μαζί της, από τα τέλη Φεβρουαρίου, μία από τις μεγαλύτερες μάχες τους. Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι και η κυρία Γάτου η οποία παρακαλά, μέσω των social media, για μία προσευχή και για ένα θαύμα…

Ο αγώνας μιας μάνας και τα ολέθρια κρατικά σφάλματα

Στο ατύχημα του 2016 η μικρή Ραφαέλα υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και χρειάστηκε να υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Η μικρή νοσηλεύεται αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική Τρικάλων για να μεταβεί στην συνέχεια στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου υποβάλλεται σε κρανιεκτομή, κι από εκεί στην ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στις 11 Μαρτίου, αδιαφορώντας για το γράμμα του νόμου που απαγορεύει την είσοδο παιδιών κάτω των 12 ετών σε ΜΕΘ ενηλίκων, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αποφασίζουν να μεταφέρουν την μόλις ενός έτους τότε Ραφαέλα στην απαγορευμένη αυτή ζώνη: “Πήραν το παιδί μου, ένα παιδί χωρίς κρανίο, και με την αιτιολογία ότι η κατάστασή της ήταν σταθερή την μετέφεραν στην ΜΕΘ ενηλίκων και στην θέση ενός… παππού!”, είχε δηλώσει στο protothemaonline.gr η μητέρα της Ραφαέλας, η κυρία Αντιγόνη Γάτου σε μία συγκλονιστική συνέντευξη: “Όταν πήγα με τον δικηγόρο μου στον εισαγγελέα, στην Πύλη Αξιού, για να καταγγείλω αυτή την παράνομη και ταυτόχρονα επικίνδυνη για το παιδί μου μεταφορά, εκείνος μου απάντησε πως δεν μπορούσε να επέμβει στην… δουλειά των γιατρών”.rafaelababy

Η κυρία Γάτου εκείνη κιόλας την στιγμή αποφασίζει να πάρει στα χέρια της την τύχη της μικρής Ραφαέλας και κοινοποιεί το πρόβλημά της στο facebook, μία ενέργεια που κινεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για να καταλήξει στο γραφείο του Υπουργού Υγείας: “Ο υπουργός, παρά την τραγική άποψη της διοικήτριας του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) Βορείου Ελλάδος, κυρίας Τζίνας Λεπτοκαρίδου, η οποία μας είπε πως “αεροπλάνο σηκώνεται μόνο για μεταμοσχεύσεις!”, ζήτησε να σηκωθεί αμέσως αεροπλάνο για να μεταφερθεί το παιδί στο εξωτερικό κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό”: “Ωστόσο, μετά την παρέμβαση του κυρίου Κουρουμπλή, η Ραφαέλα επέστρεψε στην ΜΕΘ Παίδων όπου την περίμενε ένας ακόμη Γολγοθάς…”

Κανείς δεν υπέγραφε για τη σωτηρία ενός παιδιού!

Την στιγμή της επιστροφής της μικρής Ραφαέλας στην ΜΕΘ Παίδων, ύστερα από παρέμβαση Κουρουμπλή, ένας ακόμη Γολγοθάς περίμενε την μητέρα της μικρής Ραφαέλας, καθώς κανείς από τους αρμόδιους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δεν υπέγραφε για την μεταφορά της σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στην Γερμανία, το οποίο είχε βρεθεί ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστα Γιαννόπουλου: “Αυτή η υπογραφή ήταν δουλειά της διευθύντριας της ΜΕΘ παίδων, κυρίας Μαρίας Σδρούγκα, η οποία αφού πρώτα με πέταξε έξω από το γραφείο της, στην συνέχεια αρνιόταν σθεναρά να βάλει την υπογραφή της για την σωτηρία του παιδιού μου με την αιτιολογία ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει ένα τέτοιο έγγραφο, ισχυρισμός πέρα για πέρα αναληθής”, είχε πει η μητέρα της μικρής Ραφαέλας: “Τελικά, κι αυτό το θέμα λύθηκε ύστερα από νέα παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη οι οποίοι έστειλαν στρατιωτικό γιατρό για την υπογραφή του εν λόγω εγγράφου”. Το τραγελαφικό της υπόθεσης δεν εξαντλείται ωστόσο εδώ. Η μητέρα, μεταβαίνει με το χαρτί της έγκρισης στον ΕΟΠΥ της Θεσσαλονίκης, το έγγραφο αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Καρδίτσας, από εκεί στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο στην Αθήνα και κάπου στην διαδρομή… ξεχνιέται σε μια τσάντα! Έτσι, η γυναίκα, αναγκάζεται να βγει ξανά στα ΜΜΕ, ώστε να επέμβει ξανά ο Κουρουμπλής και να δοθεί η πολυπόθητη τελική έγκριση για την μεταφορά της μικρής Ραφαέλας σε κέντρο αποκατάστασης στην Γερμανία, όπου σήμερα δίνει  ακόμη μία, ίσως την μεγαλύτερη, μάχη της ζωής της.

Οι σκέψεις όλων, δεν μπορεί παρά να είναι δίπλα σε μία μάνα η οποία άντεξε για το παιδί της την κόλαση της γραφειοκρατίας και της απάθειας, έννοιες στενά συνυφασμένες με την τριτοκοσμική Ελλάδα…

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου