Σε κλείσιμο καταστημάτων που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα είκοσι προσανατολίζεται ο όμιλος Μαρινόπουλος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους της εταιρείας, με την τελευταία, πάντως, να υποστηρίζει, αφενός, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον «εξορθολογισμό του δικτύου» και, αφετέρου, ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα της εταιρείας οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα σημεία πώλησης που θα κλείσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το κλείσιμο δέκα καταστημάτων, πλάνο όμως που τελικά φαίνεται ότι αλλάζει. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και το κλείσιμο μιας εκ των κεντρικών αποθηκών νωπών προϊόντων της εταιρείας. Τα καταστήματα που σχεδιάζεται να κλείσουν είναι στην πλειονότητά τους μικρά σημεία πώλησης που λειτουργούν υπό το σήμα Carrefour Express και τα περισσότερα από αυτά λειτουργούσαν στο παρελθόν ως Dia. Στα 20 καταστήματα απασχολούνται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), 220-250 άτομα. Εκπρόσωπος της εταιρείας με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ» τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην απολυθούν εργαζόμενοι, αλλά να απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, για όσους εργαζόμενους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, να εφαρμοσθεί κάποιο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης.
Την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στον Αλιμο, ενώ η ΟΙΥΕ, σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων του ομίλου Μαρινόπουλος, θα επιδιώξει τη σύγκλιση τριμερούς σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να μην γίνει καμία απόλυση.
Η είδηση για το κλείσιμο καταστημάτων του Μαρινόπουλου έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά το μπαράζ εξαγορών περιφερειακών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με πιο πρόσφατη αυτή της απόκτησης των 18 καταστημάτων της εταιρείας «Κρόνος-Ν. Καρακίτσος ΑΕΒΕ», που βρίσκονται στον νομό Αχαΐας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η εικόνα για τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με 1.022 σημεία πώλησης, έχει επιδεινωθεί, καθώς πολλοί μεγάλοι προμηθευτές έχουν σταματήσει να δίνουν προϊόντα τους. Στους προμηθευτές αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που εδρεύουν εκτός Αττικής, μία πολυεθνική εταιρεία σνακς και αναψυκτικών, μία πολυεθνική εταιρεία τροφίμων και καφέ, μία ελληνική εταιρεία μπισκότων και αρτοσκευασμάτων, μία εταιρεία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και μια εταιρεία επεξεργασίας και τυποποίησης αλατιού.
Επίκαιρη Ερώτηση για τις απολύσεις, τη μείωση μισθών και το κλείσιμο καταστημάτων στην «Καρφούρ – Μαρινόπουλος» κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:
«Η εργοδοσία της “Καρφούρ – Μαρινόπουλος” τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά, που συνοδεύεται με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και ζητά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση 8% στους μισθούς σε όσους έχουν σύμβαση 8ώρου και αορίστου χρόνου.
Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, που μεγαλώνει στον κλάδο, κάνει αναπροσαρμογές, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του ομίλου και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του απέναντι στους άλλους επιχειρηματίες του κλάδου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στις στρατιές της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.
Η επιχείρηση γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και αριθμεί περίπου 1.000 καταστήματα, με πάνω από 12.000 εργαζόμενους πανελλαδικά. Μόνο μέσα στην τριετία 2012-2014, μέσα στην οικονομική κρίση, έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια περίοδο, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία, το οποίο διατηρείται και ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, επέβαλε μειώσεις μισθών, περικοπή επιδομάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περιόρισε τον αριθμό των υπαλλήλων ανά κατάστημα, εντατικοποιώντας την εργασία. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν κυριαρχεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της και στα Βαλκάνια. Η επιχείρηση και με την ανάπτυξή της και με τη συρρίκνωσή της αυξάνει την κερδοφορία της και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Άλλο ένα δείγμα για το τι σημαίνει “ανάπτυξη” στον καπιταλισμό και ποιος ωφελείται απ’ αυτή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις και όσοι υποχρεώθηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων που έγιναν με τον εκβιασμό των ατομικών συμβάσεων».
Σε «λουκέτο» έως και 20 καταστημάτων προσανατολίζεται ο όμιλος Μαρινόπουλος