Friday, 20 September, 2024

Σκούρα τα πράγματα… στον ΕΟΠΥΥ. Τί προειδοποιεί και ποιούς “καρφώνει” ο απερχόμενος Πρόεδρος, Δ. Κοντός

Φέρνοντας στο φως τα πλήρη στοιχεία για το έργο που συντελέστηκε στον ΕΟΠΥΥ κατά την 28μηνη θητεία του, αλλά και αφήνοντας “καρφιά” για τη έλλειψη στήριξης του Οργανισμού καθ’ όλο αυτό το διάστημα αποχαιρέτησε ο κ. Δημήτρης Κοντός τους συντάκτες υγείας, λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του φορέα ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελέστηκε όλο αυτό το διάστημα, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δυσλειτουργίες με τις οποίες ο Οργανισμός καλείται καθημερινά να “συνυπάρξει” και οι οποίες είναι αποτέλεσμα, όπως είπε, του ότι ο ΕΟΠΥΥ παρότι συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας μετά το ΕΣΥ σαν εγχείρημα “δεν συνοδεύτηκε από επιχειρησιακό σχεδιασμό και αντίστοιχη οικονομική μελέτη”.

Εις επίρρωσιν των λεγομένων του μάλιστα ο κ. Κοντός ανέφερε πως ο φορέας ξεκίνησε τη λειτουργία του με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ και πως στη συνέχεια “δεν υποστηρίχθηκε ούτε οργανωτικά, ούτε διοικητικά, ούτε και πολιτικά”, αλλά αντίθετα “επειδή κληρονόμησε όλες τις παθογένειες των επιμέρους φορέων από  τους οποίους συστάθηκε, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο κέντρο σφοδρής κριτικής και συνεχούς απαξίωσης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως παρά τις πολλές και σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταρρυθμίσεις τις οποίες υπέστη στο χαρακτήρα και το ρόλο του και την παράλληλη μη υποστήριξή του, ο ΕΟΠΥΥ παραμένει “ένας νευραλγικός Οργανισμός”, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η χώρα τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις στη συνολική δαπάνη υγείας (~35,3 %) και ειδικότερα στη δημόσια δαπάνη υγείας και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, όπου σημειώθηκαν αρνητικές μεταβολές της τάξεως του 41% και του 50% αντίστοιχα.

Προτεραιότητες λοιπόν του Οργανισμού, τόνισε ο κ. Κοντός, θα πρέπει να είναι αφενός η απρόσκοπτη και αυξημένη χρηματοδότηση και οι προσλήψεις γιατρών και γιατρών ελεγκτών, καθώς και η στήριξη και προώθηση του μέτρου των ελέγχων σε πραγματικό χρόνο, τους οποίους όπως είπε μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη τις τεχνικές δυνατότητες να τους πράξει.

eoppi

Προϋπολογισμός

Ο παραπάνω άξονας προτεραιοτήτων, εφόσον βεβαίως υιοθετηθούν και από την ομάδα του κ. Σ. Μπερσίμη, θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμες. Κι αυτό διότι σύμφωνα με την πρόβλεψη ετήσιου προϋπολογισμού έως και το 2018 τα έσοδα για το 2016 θα είναι 5.291 εκατ., για το 2017 θα είναι 5.342 εκατ. και για το 2018 θα είναι 5.394 εκατ. (το 2014 ήταν 5.496 εκατ.ευρώ).

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει και σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την μεταβίβαση εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), καθώς δεν αποδίδονται εγκαίρως στον Οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργία (μόνο το τρέχον έτος η λειτουργία γίνεται με 950 εκατ. ευρώ υστέρηση) και κυρίως αδυναμία πληρωμής των παρόχων.

stogiatro.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου