Monday, 16 September, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σπήλαιο της Αλιστράτης: Το ρομπότ “Περσεφόνη” υποδέχεται τους επισκέπτες στα ποντιακά

Την ποντιακή διάλεκτο έμαθε το ρομπότ “Περσεφόνη” που βρίσκεται στο

σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες, το οποίο υποδέχεται καθημερινά τους επισκέπτες και τους ξεναγεί στο βάθος του σπηλαίου, για να ανακαλύψουν τα μυστικά περάσματα, μέσα από τα οποία ο Πλούτωνας οδήγησε την Περσεφόνη στο βασίλειό του, στον Άδη. Το ρομπότ “Περσεφόνη” μιλάει 33 γλώσσες.

Ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, Παντελής Μπόζης, δικαιολογημένα αισθάνεται υπερήφανος για τις ικανότητες της ξεναγού που μιλά ποντιακά, αφού χιλιάδες από αυτούς που συρρέουν στο σπήλαιο είναι ποντιακής καταγωγής, ενώ το ρομπότ μιλάει και αρχαία ελληνικά, για εκείνους που έχουν ροπή στην μάθηση.

Ο επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου Αλιστράτης, Νίκος Καρτάλης, αναφέρει στην ΕΡΤ ότι οι επισκέπτες έρχονται από όλο τον κόσμο, εκτός Ευρώπης και Αμερικής, με πιο μακρινούς λάτρεις των σπηλαίων τουρίστες από την Νέα Ζηλανδία. Εντός σπηλαίου η “Περσεφόνη” συνοδεύει τους επισκέπτες στα πρώτα 100 μέτρα και μετά τους παραδίδει στον ξεναγό, που συνεχίζει την ξενάγηση για περίπου ένα χλμ. από τα τρία συνολικά χλμ. του σπηλαίου.

Η σύγχρονη Περσεφόνη, δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλλον δεν μοιάζει εξωτερικά με τα «αυτόματα» χρυσά ανθρωπόμορφα που κατασκεύαζε ο Ήφαιστος στο εργαστήριο του, για να υπηρετούν τους θεούς, όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου