Thursday, 26 December, 2024

Στα χέρια του διεθνούς φήμης Έλληνα παιδονευρολόγου Βασίλη Δάρρα, ο μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ

Στα χέρια του διεθνούς φήμης Έλληνα παιδονευρολόγου Βασίλη Δάρρα εναποτίθενται οι ελπίδες της οικογένειας του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ

που προκάλεσε πανστρατιά ανθρωπιάς λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Ο κορυφαίος γιατρός θα αναλάβει τη γονιδιακή θεραπεία του μόλις 19 μηνών ξανθού αγγέλου, που αναμένεται να φτάσει στη Βοστόνη την ερχόμενη Πέμπτη!
Γεννημένος στην Καστανιά Σάμου από αγρότες γονείς, ο διευθυντής του παιδιατρικού-νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου παίδων της Βοστόνης (Boston Children’s Hospital) έδειξε από νωρίς ότι έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Τελείωσε ως αριστούχος το γυμνάσιο και το λύκειο στη Δάφνη και το 1971 πέρασε πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1977. Συνέχισε την επιστημονική κατάρτισή του στην Παιδιατρική με υποτροφία σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ενώ συγχρόνως έκανε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Γενετική στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και αργότερα στο Χάρβαρντ, όπου έλαβε την ειδικότητα του νευρολόγου-παιδιάτρου, ενώ ακολούθησε και ακαδημαϊκή καριέρα. Σήμερα θεωρείται ειδήμων παγκοσμίου κύρους, όμως έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για το ήθος του.
Όσοι τον έχουν γνωρίσει κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο φιλικό, προσηνή, ευγενικό, με πολλή αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμο, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Βασίλης Δάρρας ανέλυσε τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την ολοκλήρωση της θεραπείας της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας, την οποία θα λάβει ο Παναγιώτης Ραφαήλ, και εξήγησε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι για έναν μικρό ασθενή: «Στην αρχή κάνουμε μερικές εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με διάφορα όργανα και συστήματα του σώματος του παιδιού. Επίσης, εξετάζουμε κάποια αντισώματα εναντίον του ιού ο οποίος χρησιμοποιείται γι’ αυτή τη γονιδιακή θεραπεία… Αν όλα πάνε καλά με τις εξετάσεις, σε μία εβδομάδα γίνεται αυτή η θεραπεία, η οποία δεν είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως στο παιδί μέσα σε μία με μιάμιση ώρα και, αφού παραμείνει επί δύο ώρες στη μονάδα, πηγαίνει στο σπίτι με τους γονείς του». Αμέσως μετά το παιδί θα υποβάλλεται σε εξετάσεις μία φορά την εβδομάδα για τον επόμενο μήνα, ώστε να αποκλειστούν τυχόν παρενέργειες.
«Η θεραπεία αυτή, όταν εφαρμόζεται σε παιδιά τα οποία έχουν ήδη συμπτώματα, δεν μπορεί τελείως να θεραπεύσει αυτή την αρρώστια. Αποσκοπούμε στο να υπάρξει βελτίωση στο παιδί. Για να υπάρξει τελική αποθεραπεία, πρέπει να γίνει θεραπεία μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού και αυτό μπορεί να γίνει εδώ, στη Βοστόνη, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες τρεις τέσσερις πολιτείες, όπου υπάρχει πρόγραμμα ελέγχου των νεογέννητων» κατέληξε ο δρ Δάρρας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου