Επέστρεψε στην Ελλάδα το βράδυ του Σαββάτου ο 20χρονος ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης που ήταν όμηρος για 40 ημέρες από πειρατές στο Τόγκο
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ. Εκεί τον περίμεναν συγκινημένοι οι γονείς του, οι οποίοι βούρκωσαν όταν τον είδαν να κατεβαίνει, τυλιγμένος με την ελληνική σημαία.
«Επιτέλους γύρισα σπίτι μου. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια που μου δώσατε, ευχαριστώ την ομάδα που βοήθησε να φύγω. Ευχαριστώ πολύ για όλα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του 20χρονου Έλληνα ναυτικού από το αεροδρόμιο.
Ο Έλληνας ναυτικός είχε πέσει θύμα απαγωγής με τρία ακόμα μέλη πληρώματος του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου, από πειρατές στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου. Ο 20χρονος δόκιμος μηχανικός, που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας και είχε γίνει έκκληση από τους οικείους του για να αφεθεί ελεύθερος, είναι καλά στην υγεία του, όπως και οι υπόλοιποι δύο εκ των τριών απαχθέντων. Δυστυχώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου «Elka Aristotle», ο τέταρτος, ένας Φιλιππινέζος, είναι νεκρός.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Η European Products Carriers Ltd., διαχειρίστρια εταιρεία του πετρελαιοφόρου «Elka Aristotle», που δέχθηκε επίθεση από πειρατές Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία τέσσερα μέλη του πληρώματος απήχθησαν, αναφέρει ότι τρεις εξ αυτών είναι πλέον ελεύθεροι.
Είναι ασφαλείς και καλά, είχαν ιατρικούς ελέγχους και επί του παρόντος ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία αντίστοιχα. Οι οικογένειές τους ενημερώνονται για την κατάστασή τους.
Ωστόσο, με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ένας υπήκοος Φιλιππίνων, που απήχθη και κρατήθηκε όμηρος, πέθανε».
Το χρονικό
Η επίθεση στο τάνκερ εκδηλώθηκε στις 4 Νοεμβρίου, 66 ναυτικά μίλια νότια του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού ανοικτά της νήσου Μπόνι. Οι πειρατές πήραν ομήρους τέσσερα από τα 24 μέλη του πληρώματος. Μέλος της ασφάλειας του πλοίου πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπό άκρα μυστικότητα, μαζί με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους Άγγλους διαπραγματευτές, ξεκίνησαν επαφές για την επιστροφή του Έλληνα μηχανικού στην πατρίδα. Ο πατέρας του 20χρονου είχε απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς του: «Αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας. Το έχει χρόνια από μικρό παιδί. Παίρνει τρία χαπάκια και αυτά πρέπει να τα λαμβάνει καθημερινά. Τα έχει πάντα μαζί του» είχε δηλώσει.
Το τάνκερ Elka Aristotle ανήκει στην εταιρεία European Product Carriers υπό την ομπρέλα της European Navigation. Η European Product Carriers έχει στόλο 19 δεξαμενοπλοίων (έξι εκ των οποίων είναι υπό ελληνική σημαία) και ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, που είναι και μεγαλομέτοχος με 63,8% στην ΕΛΙΝΟΪΛ, εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, δεύτερη μεγαλύτερη σε τζίρο, στην Ελλάδα.
Από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό είχε ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία.
Η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας
Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.
Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.