Friday, 24 January, 2025

Στη Βουλή η διάταξη για την επιβολή claw back και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Τί προβλέπεται

Στη Βουλή βρίσκεται πλέον το επίμαχο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα των δανειστών μας για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και διατάξεις που αφορούν τον τομέα του φαρμάκου. 

Το σχέδιο νόμου -το οποίο πριν καν κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων προκάλεσε τις διαμαρτυρίες δεκάδων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων- θα περάσει στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, Πέμπτη, και με αυτό θα “έρθει”, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) ακόμη και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με τίτλο: “Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων  η επιβολή claw back, από το 2013, στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη επέφερε σημαντική αύξηση της αντίστοιχης ενδονοσοκομειακής και μάλιστα ακόμη και σε ό,τι αφορά τα χορηγούμενα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ νοσοκομειακά φαρμάκα.

diataxh_clawbak_nosokomeia

Έτσι προτείνεται “η εισαγωγή και καθιέρωση ενός συστήματος αυτόματων επιστροφών και στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων φορεών υγείας, με τον προσδιορισμό, ταυτοχρόνως, ενός επαρκούς ορίου δαπανών” αφού κάτι τέτοιο όπως αναφέρεται “θα διευκολύνει τον εφοδιασμό των φορέων και των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό” αλλά και “θα εξασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα στους προϋπολιγισμούς τους”.

Με άλλα λόγια η διάταξη φέρνει την επέκταση του μηχανισμού και στις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες για φάρμακα και εμβόλια, που αγοράζονται “από τους δημόσιους φορείς υγείας, δηλαδή δημόσια νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και λοιπούς φορείς υγείας, με ταυτόχρονο προσδιορισμό ενός επαρκούς ορίου δαπανών”.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μέσω της διάταξης γίνεται εισήγηση για ύπαρξη κλειστού προϋπολογισμού, πάνω από το ύψος του οποίου θα εφαρμόζεται claw back. Το όριο αυτό, δε, για το 2016 ορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ, για το 2017 στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 στα 530 εκατ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις

Θέση για την εξέλιξη αυτή πήρε πάντως από το βήμα του Συνεδρίου Patients In Power ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χειμώνας στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει “έλλειψη συντονισμού” με αποτέλεσμα να οδηγείται σε βεβιασμένες αποφάσεις όπως το πρόσφατο clawback στις νοσοκομειακές πωλήσεις.

“Οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας οδηγούν πάλι σε εισπρακτικά μέτρα όπως το rebate και το clawback, τα οποία στην ουσία δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις και προκαλούν πανικό στην αγορά” είπε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τονίζοντας μάλιστα πως το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ., όπου συζητήθηκε ο αντίκτυπος των τελευταίων μέτρων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

www.stogiatro.gr

Στη Βουλή η διάταξη για την επιβολή claw back και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Τί προβλέπεται

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου