Thursday, 23 January, 2025

Στη Βουλή η υπόθεση του στρατιώτη που αυτοκτόνησε μετά από bullying

Στη Βουλή έφθασε πριν από λίγες ημέρες η υπόθεση του θανάτου του 23χρονου Κυριάκου Ευαγγελάτου, ο οποίος, σύμφωνα

με την οικογένειά του οδηγήθηκε στην αυτοχειρία μετά από bullying στο Στρατό όπου υπηρετούσε. Ο φαντάρος από την Κεφαλονιά, είχε πέσει πριν από περίπου ένα μήνα με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα στο νησί του Ιονίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Η υπόθεσή του απασχολεί το Πανελλήνιο ενώ έφθασε και μέχρι τη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητώντας να ενημερωθεί εάν έχει διεξαχθεί ΕΔΕ στο στρατό για το συγκεκριμένο περιστατικό και εάν έχει προκύψει πόρισμα σχετικά. Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτήθηκε αν στο πλαίσιο των παραπάνω διοικητικών εργασιών, έχουν ερευνηθεί καταγγελίες για το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην ερώτησή του: «Στις 20 Φεβρουαρίου στην Κεφαλονιά συνέβη τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, ο Κ. Ε, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν σε ολιγοήμερη άδεια στον τόπο καταγωγής του. Συγκεκριμένα το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου-Ληξουρίου βγήκε από την πορεία του και κατέληξε στη θάλασσα από μεγάλο ύψος.
Ο πατέρας του νεκρού στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ της Πάτρας με μια σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων σε τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, δήλωσε ότι ο εκλιπών έβαλε τέλος στη ζωή του εξαιτίας της ψυχολογικής βίας την οποία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη μονάδα υπηρετούσε. Σύμφωνα με τον πατέρα του και στενά συγγενικά του πρόσωπα, ο γιος δεν επιτρεπόταν να κάνει υπηρεσίες με ιατρική γνωμάτευση αλλά, παρόλα αυτά, υποχρεώθηκε να φέρει όπλο. Επιπλέον, όπως καταθέτει δημοσίως ο πατέρας του, είχε αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα με βάση την οποία τιμωρήθηκε με αυστηρότητα και απειλήθηκε με ακόμα σοβαρότερες κυρώσεις, όπως το Στρατοδικείο ή με έρευνες της Στρατονομίας. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, φωτίστηκε από πανελλαδικά ΜΜΕ το περιεχόμενο 66 σελίδες έκθεσης δικαστικού πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα που ενισχύουν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.
Από την ημέρα του τραγικού συμβάντος η οικογένεια του νεκρού στρατιώτη Κ.Ε, η τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς και οι τοπικές αρχές του τόπου της καταγωγής του εκλιπόντος, ζητούν από την επίσημη πολιτεία, να πράξει τα δέοντα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου (1/3/21) με το οποίο Ομόφωνα ψηφίστηκε η έκκληση να διερευνηθεί η υπόθεση του θανάτου του άτυχου νέου και να αποδοθούν ευθύνες. Επίσης, στις 4/3/21 επερωτήθηκε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, υπήρξε ένα κύμα συμπαράστασης στην οικογένεια του εκλιπόντος από συλλογικότητες και φορείς μέσω των οποίων, όπως και των συγγενών, εγέρθηκαν συγκεκριμένες αιτιάσεις κατά προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και σε ο, τι αφορά το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
Αν έχει διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις για την καταγγελλόμενη ψυχολογική βία η οποία του ασκήθηκε από συναδέλφους και ανωτέρους του στην μονάδα (ΚΕΤΧ) την οποία υπηρετούσε ο εκλιπών ή στην προηγούμενη μετάθεση του σε μονάδα του Έβρου.
Αν έχει προκύψει πόρισμα από την παραπάνω ή οποιαδήποτε άλλη προανακριτική διαδικασία η οποία διεξήχθη εντός του Στρατού Ξηράς
Αν διεξάγεται ΕΔΕ από αξιωματικούς της συγκεκριμένης μονάδας ή από αξιωματικούς άλλων μονάδων.
Στο πλαίσιο των παραπάνω διοικητικών εργασιών, έχουν ερευνηθεί καταγγελίες για το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ»;
Από την πλευρά του ο πατέρας του Κυριάκου Ευαγγελάτου, Γεράσιμος, σύμφωνα με το protothema.gr, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση του παιδιού του η οποία έφθασε μέχρι τη Βουλή: «Το ευχαριστώ είναι λίγο όταν βλέπεις ότι η πολιτεία συμπαραστέκεται στον αγώνα για δικαίωση και δικαιοσύνη ενάντια στην ανομία και στο κουκούλωμα της αλήθειας. Πιστεύω ότι είναι χρέος της γενιάς μας προς τη νέα γενιά, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα γιατί τους παραδίδουμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια χώρα που πρέπει να παλέψει για το μέλλον της με πολλούς εχθρούς. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να τους στερήσουμε και την αξιοπρέπεια τους. Ο στρατός δε, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είναι υγιής και πρέπει να αποτινάξει από πάνω του τα σαθρά του μέλη, με παρρησία και γενναιότητα το γρηγορότερο δυνατό και όχι να στρουθοκαμηλίζει.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επιτύχει το πνεύμα και το ηθικό του στρατού μας να είναι ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά. Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους όσους έχουν υποστεί ψυχολογική & σωματική βία τα τελευταία δέκα χρόνια από το ΚΤΕΧ Πατρών να μη φοβούνται πλέον, να βρουν το θάρρος και την παρρησία, να έρθουν και να καταθέσουν αυτά που έχουν υποστεί, έτσι, ώστε να επιτύχουμε μια και για πάντα την εξυγίανση και σε αυτό το στρατόπεδο».
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες βγήκε και η έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας η οποία ενισχύει την εκδοχή της, ότι ο θάνατος του παιδιού της οφείλεται σε αυτοχειρία και όχι σε τροχαίο δυστύχημα.
Ο κ. Αναστάσιος Δέδες πραγματοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες πραγματογνωμοσύνη στο αυτοκίνητο του άτυχου Κυριάκου, αλλά και στο σημείο της πτώσης στη θάλασσα και έβγαλε τα συμπεράσματά του τα οποία έδωσε στην οικογένεια του 23χρονου. Στις 66 σελίδες της έκθεσης υπάρχει πλήθος φωτογραφιών από το σημείο της πτώσης, αλλά και από το μοιραίο αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο Κυριάκος Ευαγγελάτος, καθώς και η έκθεση αυτοψίας του Λιμενικού Σώματος.
«Εκκίνησε το όχημα και κατέπεσε στον γκρεμό»
Σύμφωνα με το συμπέρασμα του κ. Δέδε, το αυτοκίνητο που οδηγούσε λίγο μετά τις 12 και μισή το μεσημέρι, ο Κυριάκος Ευαγγελάτος έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Κεφαλονιάς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση του τεχνικού συμβούλου «από την ανάλυση που έγινε σε συνδυασμό με την εύρεση των κλειδιών έναυσης κινητήρα σε θέση εκκίνησης, καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο όχημα ήταν σε στάση στο σημείο μεταξύ δένδρου και δίπλα στο εκκλησάκι και κατόπιν εκκίνησε και κατέπεσε στον γκρεμό με ταχύτητα περί τα 7 χλμ/ώρα».
Σύμφωνα με την έκθεση αν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκος είχε μεγαλύτερη ταχύτητα θα είχε χτυπήσει σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που αρχικά χτύπησε, όπως προκύπτει από τα ευρήματα. Δηλαδή, ο 23χρονος είχε σταματήσει το αυτοκίνητό του στο γκρεμό πάτησε γκάζι και έπεσε στη θάλασσα, προκαλώντας το θάνατό του. Επίσης, από την αυτοψία στο αυτοκίνητο που έκανε ο τεχνικός σύμβουλος ο Κυριάκος δεν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας.
Στο ιστορικό της υπόθεσης που αναφέρεται στην έκθεση του κ. Δέδε, γίνεται λόγος και για τα αποτελέσματα της έκθεσης της Λιμενικής Αρχής. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας της προανακριτικής αρχής του Λιμενικού Σώματος, κατά τη μετάβαση των λιμενικών στο σημείο της επαρχιακής οδού Αργοστολίου-Ληξουρίου στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος Κεφαλονιάς, και συγκεκριμένα στη θέση «κόκκινο βράχος» οι λιμενικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο του 23χρονου στη θάλασσα σε βάθος τριών μέτρων. Το αυτοκίνητο είχε πέσει από τον γκρεμό ύψους 25-30 μέτρων, ενώ με τη συνδρομή πλωτών μέσων και ενός ιδιώτη δύτη ανασύρθηκε η σορός του Κ. Ευαγγελάτου το οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των λιμενικών, δεν βρέθηκαν ίχνη φρεναρίσματος που να δηλώνουν ότι ο 23χρονος πάτησε το φρένο την ώρα που το αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο γκρεμό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου