Στη Βουλή των Ελλήνων ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας Eduard Sharmazanov
Τον ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας, Eduard Sharmazanov, υποδέχθηκε την Δευτέρα 18 Μαΐου, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων, καθώς επίσης η ανάληψη κοινών δράσεων σε θέματα όπως η καταδίκη των γενοκτονιών και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Sharmazanov επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια και τους δύο λαούς.
«Ο κ. Sharmazanov έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο λαών, Αρμενίων και Ελλήνων, αλλά και στην αναγνώριση από την Αρμενική Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως «ο κ. Σαρμαζάνοφ βρίσκεται στην Ελλάδα για να τιμήσει τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και για να θυμίσει ότι το έτος 2015, είναι το έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων».
Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη διεθνή κοινοβουλευτική καμπάνια που διεξάγει η Αρμενία κατά των γενοκτονιών, στην οποία η Ελληνική Βουλή έχει απερίφραστα ταχθεί ως συμπαραστάτης. «Η διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, που συστάθηκε πριν από δύο μήνες, αποτελεί έμπρακτη συμμετοχή του ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτήν την καμπάνια. Διότι, η ανατριχιαστική ρήση του Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του 1930 “Ποιος θυμάται τώρα την εξόντωση των Αρμενίων,” μας υπενθυμίζει ότι η ατιμωρησία και η λήθη αποτελούν το πιο γόνιμο έδαφος για την επανάληψη των ειδεχθέστερων εγκλημάτων που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα», υπογράμμισε. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή της κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αρμενία, ότι η Ελληνική Βουλή θα φιλοξενήσει το προσεχές φθινόπωρο την έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ θα είναι ενεργός συμπαραστάτης στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ελλήνων ομογενών ποντιακής καταγωγής στην Αρμενία.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα επιδιωχθεί μία πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των δυο κοινοβουλίων, στο πλαίσιο τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και του ΟΑΣΕ, όπου η Ελλάδα με τρόπο αδιαπραγμάτευτο υποστηρίζει την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε, τέλος, στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, επισημαίνοντας την απερίφραστη στήριξη που εξέφρασε σύσσωμη η Αρμενική πολιτική ηγεσία «στο αίτημα του ελληνικού λαού για λογιστικό έλεγχο του χρέους και διαγραφή εκείνου του τμήματος που, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις ισχυρές ενδείξεις που υπάρχουν, είναι παράνομο, απεχθές και επονείδιστο».
Από την πλευρά του ο κ. Σαρμαζάνοφ τόνισε ότι «η Βουλή της Αρμενίας υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσύριων. Με αυτή την κίνησή μας δείξαμε την προσήλωση μας ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία της Αρμενίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ως προς τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών». Ο Αντιπρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια αυτή, ενώ αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Αρμενίων ευχόμενος στον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα και να βγουν νικητές.