Saturday, 25 January, 2025
Jordan's Queen Rania (C) speaks with children during her visit to Anas Bin Malek Centre, an orphanage in the Wadi Al-Seer area in Amman, during the Muslim fasting month of Ramadan, September 27, 2007. REUTERS/Naser Ayoub (JORDAN)

Στη Λέσβο και η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια

«Επιβεβαιώνουμε ότι η αυτής μεγαλειότης, βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Λέσβο».

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, τα τελευταία χρόνια έχει αποδυθεί σε αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών ενώ παράλληλα διενεργεί καμπάνια υπέρ των προσφύγων

Με τη φράση αυτή η υπεύθυνη για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης του Βασιλικού Γραφείου Τύπου, Nisreen El-Shamayleh, από το Αμάν της Ιορδανίας, επιβεβαίωσε χθες στο «Εθνος» την επίσκεψη της Ράνιας, που έχει τον δικό της συμβολισμό και θα έχει απήχηση όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα.

Μετά τον πάπα Φραγκίσκο, την Αντζελίνα Τζολί, τη Σούζαν Σάραντον, η Λέσβος θα υποδεχτεί τη βασίλισσα της Ιορδανίας, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία που έχει αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και διενεργεί καμπάνια υπέρ των προσφύγων.

Την περασμένη Παρασκευή η βασίλισσα Ράνια βρέθηκε σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, και παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή έχει σήμερα τον τίτλο του «μεγαλύτερου παραγωγού και υποδοχέα αναγκαστικού εκτοπισμού ανθρώπων στον κόσμο».

 
Το παράδειγμα με τις ΗΠΑ
Από το βήμα της εκδήλωσης η Ράνια δήλωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και η Ιορδανία δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σήμερα φιλοξενεί πάνω από 600.000 Σύρους πρόσφυγες.

«Εάν οι ΗΠΑ είχαν αυτή την εισροή προσφύγων, θα σήμαινε ότι θα δέχονταν 50 εκατ. πρόσφυγες, αριθμός που αντιστοιχεί 2,5 φορές στη Φλόριντα, 5 στο Οχάιο και 10 στη Νότια Καρολίνα», είπε και ζήτησε τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής ανθρωπιστικής κρίσης.

«Κύριοι, με 60 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η κατάσταση δεν είναι προσωρινή, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», είπε.

Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία και σε δηλώσεις ανέφερε ότι η Ιορδανία δέχεται τεράστια πίεση από το Προσφυγικό:

«Υπάρχει στον κόσμο μια παρανόηση, πολλοί πιστεύουν ότι η Ιορδανία είναι από τις πλούσιες χώρες του κόσμου, αλλά η χώρα μου δεν παράγει πετρέλαιο. Ημασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και πριν από την έκρηξη του Προσφυγικού».

Εξήγησε επίσης ότι το 90% των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία ζουν σε χωριά και κωμοπόλεις και μόλις ένας μικρός αριθμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, και σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας σημαντικός «χορηγός» στην παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες.

Ο Αμπντάλα
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, υπάρχουν ακόμη 1 εκατ. Σύροι πρόσφυγες που ζουν χωρίς να έχουν καταγραφεί στη χώρα των 9,5 εκατ. κατοίκων και εξέφρασε φόβους ότι θα καταφτάσουν ακόμη περισσότεροι, από τα 13,5 εκατ. ευάλωτων Σύρων που παραμένουν στην πατρίδα τους, τη Συρία.

«Προς τη διεθνή κοινότητα λέω, είμαστε πάντα δίπλα σας, τώρα ζητάμε τη βοήθειά σας, δεν μπορείτε αυτήν τη φορά να αρνηθείτε», δήλωσε ο βασιλιάς.

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας γεννήθηκε στο Κουβέιτ από Παλαιστίνιους γονείς, ενώ σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων σε αμερικανικό πανεπιστήμιο στο Κάιρο.

Είναι μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και έχει αναδειχτεί πολλές φορές η πιο καλοντυμένη γυναίκα της χρονιάς, ενώ συχνά φιγουράρει στις πρώτες σελίδες ως fashion icon στα πιο γνωστά περιοδικά μόδας. Γράφει βιβλία για παιδιά και έχει δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα με φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σε όλες της τις εμφανίσεις αγωνίζεται να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως το Ισλάμ δεν είναι αυτό που φαίνεται και υποστηρίζει θερμά τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.

ethnos.gr

Στη Λέσβο και η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου