Monday, 23 December, 2024

Στο τέλος της έφθασε η οδύσσεια των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη

Με τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δραματική επιχείρηση που παρακολουθούσε με κομμένη

την ανάσα ολόκληρη η υφήλιος το τελευταίο διάστημα σκορπίζοντας δάκρυα χαράς στους συγγενείς και τους φίλους τους.
Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας 11-16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους εντοπίστηκαν ζωντανοί περίπου εννέα ημέρες μετά τον αποκλεισμό τους στις 23 Ιουνίου σε μια στενή λασπωμένη λωρίδα γης μέσα στο σπήλαιο κοντά στο Τσιανγκ Ράι στα βόρεια της χώρας. Ο κόσμος παρακολουθούσε έκτοτε με εντεινόμενη αγωνία τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους στις οποίες συμμετείχαν όχι μόνον ντόπιοι, αλλά και εθελοντές που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Γης.


Κι η αγωνία ήταν δικαιολογημένη από τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που έκρυβε η επιχείρηση να οδηγηθούν στην ασφάλεια τα παιδιά που δεν γνώριζαν κολύμπι κι ήταν εξασθενημένα από την κούραση, την ασιτία, το ψυχολογικό στρες, την έλλειψη φωτός και τόσα άλλα, κι ενώ μειώνονταν δραματικά τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο (στο 15% από 21% που είναι το φυσιολογικό) και ήταν υπαρκτή η πιθανότητα παρά τις φρενήρεις προσπάθειες απάντλησης των υδάτων να ξαναπλημμυρίσει το σπήλαιο από τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων.
Τους κινδύνους της επιχείρησης υπογράμμισε με τον πλέον τραγικό τρόπο ο θάνατος ενός 38χρονου δύτη, πρώην βατραχανθρώπου των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης- που πέθανε μέσα στο σπήλαιο από έλλειψη οξυγόνου στην προσπάθειά του να τοποθετήσει φιάλες σε διάφορα σημεία της οδού διαφυγής, μια τραγωδία που συγκίνησε όχι μόνον την πατρίδα του, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Κι όσο οι ειδικοί επεξεργάζονταν σχέδια επί σχεδίων -μέχρι και διάνοιξης φρέατος στην οροφή του σπηλαίου με τον κίνδυνο κατάρρευσής του πάνω στα κεφάλια των εγκλωβισμένων- και μετέφεραν τρόφιμα και προμήθειες στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παιδιά για την πιθανότητα να παραμείνουν παγιδευμένα για έως και τέσσερις μήνες, εκατομμύρια χείλη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ψέλλιζαν θερμές προσευχές μαζί με τους συγγενείς, τους φίλους των εγκλωβισμένων κι ολόκληρο τον πληθυσμό της Ταϊλάνδης. Μηνύματα συμπαράστασης κατέφθαναν από παντού, από απλούς πολίτες, μέχρι ηγέτες κρατών κι ακόμη και διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και επιχειρηματίες, όπως ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ κι ο δισεκατομμυριούχος εφευρέτης Έλον Μασκ, που ανέθεσε στην ομάδα των μηχανικών του να κατασκευάσουν από ανταλλακτικά πυραύλων ένα μίνι υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει ένα ένα τα μικρά παιδιά μέσα από τα στενά περάσματα του σπηλαίου.

Χθες βράδυ, μάλιστα ο Μασκ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι «μόλις επέστρεψε» από την πλημμυρισμένη σπηλιά με φωτογραφίες από το κέντρο συντονισμού της διάσωσης, όπου μια ομάδα διεθνών ειδικών εργάζονταν 24 ώρες το 24ωρο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν ζωντανά τα παιδιά.

«Το αφήνω εδώ σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον», έγραψε αναφερόμενος στο μίνι-υποβρύχιο που το βάφτισε “Wild Boars” («Αγριογούρουνα») από το όνομα της ομάδας των παιδιών.


Το ιστορικό της διάσωσης
Το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης δόθηκε τελικά την Κυριακή με τα παιδιά «να αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν κανένα παιδί, κατάδυση σε σπηλιά στην ηλικία των 11, σ’ ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον με μηδενική ορατότητα και το μοναδικό φως να προέρχεται από κάποιους πυρσούς», όπως επεσήμανε ο έμπειρος δύτης Ιβάν Κάρατζιτς στο BBC.
Δείχνοντας πρωτοφανή για την ηλικία τους και τις περιστάσεις ψυχραιμία και χωρίς ίχνος πανικού τα πρώτα τέσσερα παιδιά βγήκαν συνοδεία δυτών από τη σπηλιά την ώρα που σουρούπωνε, στέλνοντας κύματα ενθουσιασμού σε γονείς, φίλους κι ολόκληρη την υφήλιο. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε μια καθυστέρηση στην επιχείρηση για τουλάχιστον 10 ώρες προκειμένου να αποκατασταθούν τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στη σπηλιά και να τοποθετηθούν νέες φιάλες στα προεπιλεγμένα σημεία της διαδρομής. Την επομένη, την ίδια περίπου ώρα που έδυε ο ήλιος, άλλα τέσσερα παιδιά κατάφεραν να γλιτώσουν από την κόλαση και να οδηγηθούν με τη σειρά τους στο νοσοκομείο.
Η τελική φάση της επιχείρησης ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώθηκε σε σχετικά σύντομο -για τις ιδιάζουσες συνθήκες – χρονικό διάστημα με τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους, σηματοδοτώντας το τέλος μιας Οδύσσειας, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.


Οι γιατροί που τα περιθάλπουν λένε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι γενικώς καλή – μια αξιοθαύμαστη επίδοση για τα παιδιά που πέρασαν 18 μέρες στο σκοτάδι, τις πρώτες εννιά χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς τους και τροφή μέχρι που εντοπίστηκαν και μετά άλλες τόσες με την αγωνία να κορυφώνεται και τα ίδια να κάνουν εντατικά μαθήματα κατάδυσης.
Οπως έγινε σήμερα γνωστό στα παιδιά χορηγήθηκαν χαλαρωτικά φάρμακα λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης ώστε να βιώσουν όσο γίνεται λιγότερο στρες και αν αποφευχθεί κάποια κρίση πανικού.
Τα παιδιά θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου μία εβδομάδα. Τα επόμενα 24ωρα θα υποβληθούν σε νέες εξετάσεις κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξη θα μπορούν να δουν συγγενείς τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται μια απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Κάποια από τα παιδιά έχουν ήδη δουν τους δικούς τους μέσα από τζάμι ασφαλείας. Κι εκείνο που προέχει τώρα είναι αναρρώσουν πλήρως και να επιστρέψουν σιγά σιγά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου