Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Όλα όσα είπε για ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά, οικονομία και εμβόλια
Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας για άλλη μία φορά μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή και την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, διαμηνύοντας ότι “εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία που δεν άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”, για τα εξοπλιστικά μετά και τις ανακοινώσεις που έκανε χθες στην ομιλία του, για την κρίση του κορονοϊού και το εμβόλιο, αλλά και για την πορεία της οικονομίας.
Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό πρώτο βήμα
“Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει συνέχεια” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από το Helexpo Forum της ΔΕΘ. “Είπα ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό , χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Δυστυχώς τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα, όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θέλω να ελπίζω ότι η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προ τη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση , η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει – και γιατί όχι σύντομα – έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία” τόνισε ο Πρωθυπουργός.
“Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία που δεν άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εφόσον έχουμε ενδείξεις ειλικρινούς αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να καθίσω στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο διερευνητικών επαφών καταρχάς, οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περίοδο έντασης” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης που απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες. Μάλιστα, είπε ότι διπλωματικά είμαστε πιο ενισχυμένοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν τους προηγούμενους μήνες.
“Παράθυρο” για συνάντηση με Ερντογάν – Τι απάντησε στην κριτική περί “μυστικής διπλωματίας”
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για “μυστική διπλωματία” ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο, ενώ τόνισε ότι αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. ‘Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση. Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης” πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αρκετές φορές ότι η ‘μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: “Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται”.
“Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία” τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από τους έμπειρους διαπραγματευτές.
“Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά”, πρόσθεσε. Αλλά και ότι επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει. “Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας”, είπε. Παράλληλα, σχολίασε ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “πολιτικό απατεώνα”. Επεσήμανε όμως και ότι το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.
Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, υπογράμμισε, η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.
Η διπλωματική θέση της Ελλάδας σήμερα είναι ισχυρή
Όταν μίλησα για προβλεψιμότητα μίλησα για την ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ρωτούσα αν η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες. Πιστεύω ότι είναι. Γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ.
Συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς Σκοπίων και Αλβανίας
«Το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κυρώσει μια διεθνή συμφωνία. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μα, αλλά έχουμε πει επίσης ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς κυρωμένες συμφωνίες» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια.
«Άρα το ζήτημα έχει κλείσει. Αυτό που δεν έχει κλείσει είναι η σωστή εφαρμογή μιας προβληματικής, κατά την άποψη μας, συμφωνίας. Έχουμε επιφυλάξεις τις οποίες θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό τα Σκόπια. Θα τον συναντήσω, όπως και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο του economist μέσα στην εβδομάδα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών – Δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος
“Φιλόδοξο” χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικόπρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.
“Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό” ανέφερε οΚυριάκος Μητσοτάκης,τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις. “Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.
“Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, “έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών”.
Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη – Τι είπε για πιθανή αύξηση της θητείας
Το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη, είναι κάτι που το συζητά η κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςσε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη στρατιωτική θητεία, γενικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να αυξηθεί πέρα από τους 12 μήνες. «Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.
Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 – Πρόθεσή μας η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε το Σάββατο μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του ρίχνει ευθύνες η αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός τόνισε: “Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε”.
“Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις,.Ουδέποτε προσπάθησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η εκτίμηση ήταν ότι η χώρα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, στο εξάμηνο είμαστε κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του επιρρίπτει ευθύνες η αντιπολίτευση.
“Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε, με τρόπο έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Το χθεσινό πακέτο μέτρων αποτελεί μια πρώτη σημαντική παρέμβαση στήριξης της μεσαίας τάξης που είχε υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία πέντε χρόνια και δικαίως είχε κάποια παράπονα από τη δική πολιτική μας μέχρι σήμερα. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Είμαστε στο μέσο του ποταμού, έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Μια ύφεση της τάξης του 8-9%, αν αυτή θα είναι τελικά η ετήσια ύφεση , θα έχει προφανώς πολύ δυσάρεστες για την ελληνική οικονομία, αλλά τονίζω ότι αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση και επειδή είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, τα πράγματα είναι λιγότερο άσχημα από αυτά που εκτιμούσαμε” τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύηςκαι για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας. “Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. “Αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, απ’ ότι οι συνταξιούχοι και ο δημόσιος τομέας. Η δύσκολη δουλειά του Πρωθυπουργού είναι προτεραιοποιεί τα αιτήματα και να κινείται ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Το τι θα κάνουμε το 2022 θα σας το πω σε έναν χρόνο. Πάντως, παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, πρόσθεσε.
“Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί»” εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα.
Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν θα κοπεί – Τι είπε για τα αναδρομικά
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων.
«Δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο», είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για να προσθέσει πως «εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί».
«Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.
Σε άλλη ερώτηση που δέχτηκε, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικώντων συνταξιούχων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».
Όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα
Για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο Πισσαρίδη και το ενδεχόμενο ενός νέου «μνημονίου», απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «οι ωραίες ταμπέλες ωραία καίγονται» κι όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα.
«Μνημονιακό μέτρο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με ορίζοντα τετραετίας για να εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία», επεσήμανε. «Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για έξυπνες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση
Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε.
Αν χρειαστεί να δώσω το παράδειγμα, θα κάνω πρώτος το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε την αισιοδοξία “πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα”. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. Το εμβόλιο, όπως είπε, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού.
“Το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, όσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ασφάλεια του εμβολίου και την ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι. “Αν πρέπει για λόγους συμβολισμού πρώτος να εμβολιαστώ για να δώσω το παράδειγμα, θα το κάνω εγώ και η οικογένειά του με πολύ μεγάλη χαρά. Το ίδιο πρέπει να γίνει με πολλούς σοβαρούς ανθρώπους που πρέπει να δείξουν ότι δεν φοβούνται και ότι οι παρενέργειες είναι αμελητέες μπροστά στο μεγάλο όφελος που δίνει το εμβόλιο” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Έκκληση για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά – Τι είπε για το μέγεθος των τάξεων
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο. Όλα θα είναι έτοιμα» είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
«Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ, η οποία έβαλε πλάτη» ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Γεραπετρίτη ο οποίος, όπως είπε, έμεινε ξάγρυπνος για να γίνουν όλα σωστά. «Ταυτόχρονα θα έχουμε και τα παγούρια για τα παιδιά για τα οποία πολλά ειρωνικά σχόλια άκουσα. Πλην όμως αποτελεί μία κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά. Ότι πρέπει να προσέχουν το πώς πίνουν νερό και ότι αφήνουμε πίσω τα πλαστικά μιας χρήσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς όλους. «Ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι ότι μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού. «Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι ευχάριστο να τη φοράς για μία ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών των γονέων αλλά και των παππούδων» υπογράμμισε.
«Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι, στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για το αν τα μικρά παιδιά μπορούν να φορούν μάσκα, είπε : «Έχω δει πολλά μικρά παιδιά τα οποία έχουν δει με ενθουσιασμό τη μάσκα και τη βλέπουν και λίγο σαν παιχνίδι και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.
«Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τις μάσκες ήταν πολύ απλός. Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες τάξεις ώστε να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Όπως και κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα γιατί αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ειδικά στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Επιλέχθηκε λοιπόν αυτή η λύση, και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κάποια κρούσματα. Υπάρχουν όμως πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς κλείνουν οι τάξεις τμήματα και σχολεία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα όπου τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως. Είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού σε όλο τον κόσμο και ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι θάνατοι κατά εκατομμύριο πληθυσμού και όπως όλα δείχνουν τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι στο πρώτο. Είμαστε έτοιμοι σήμερα με πρόσθετους γιατρούς και νοσηλευτές», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό
Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα». Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.
«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. «Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.
Για την Παιδεία
Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν. Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».
«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Η Μόρια κάηκε από “υπερδραστήριους” μετανάστες που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση
“Η Μόρια κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες, που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν ενδεχομένως την κυβέρνηση, καίγοντας το ΚΥΤ και απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί” τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, λέγοντας πως υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες.
“Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού” ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.
Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Χθες,όπως είπε, μίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο. Τέλος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.
«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.
«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».
Η ΚΟ της ΝΔ έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες
Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της. Έχουμε ψηφίσει 105 νομοσχέδια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως αποτέλεσμα μιας καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη
Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή, τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.
Το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση
Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, ο Πρωθυπουργός είπε πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. «Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η μάχη για την αποκατάσταση της τάξης και την τήρηση του νόμου είναι συνεχής
Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η μάχη για την αποκατάσταση της τάξης και την τήρηση του νόμου είναι συνεχής. «Η εικόνα στην Αθήνα είναι πολύ, πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε πριν από ένα χρόνο. Θυμάμαι κάθε Παρασκευή να βγαίνουν κουκουλοφόροι από τα Εξάρχεια και να πετάνε μολότοφ στην κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ καλύτερη, από αυτή που ήταν πριν ένα χρόνο. Βοηθάει το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί 1500 αστυνομικοί και η εικόνα της Αθήνας εμπνέει μια ασφάλεια και μια σιγουριά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ήπειρος θα είναι η μεγάλη ωφελημένη μιας αναπτυξιακής προσέγγισης και στρατηγικής
Σε ερώτηση για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα έργα υποδομής στην περιοχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ήπειρος θα είναι η μεγάλη ωφελημένη μιας αναπτυξιακής προσέγγισης και στρατηγικής που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο, τη δυνατότητα των Ιωαννίνων και των άλλων μεγάλων πόλεων να είναι κέντρα έρευνας και απασχόλησης στην περιοχή».
Οι αγρότες θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες
Οι αγρότες θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν ανάγκες θα το κάνουμε, σε συνεννόηση με τον κ. Βορίδη και τους δύο υφυπουργούς. Το υπουργείο έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου. Για τον Αχελώο ανέφερε ότι “πρέπει να ξαναδούμε το project Αχελώος με μια φρέσκια ματιά”.