Σε σοβαρές καταγγελίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, προχώρησαν ο πατέρας της αδικοχαμένης Μάρθης Ψαροπούλου
και ο δικηγόρος της οικογένειας του μηχανοδηγού του Intercity.
Μιλώντας στο β’ μέρος του ντοκιμαντέρ της Ανθής Βούλγαρη στο Mega, ο κ. Ψαρόπουλος, πατέρας της φοιτήτριας και δικηγόρος, αποκάλυψε πως έχει προκύψει ότι η Hellenic Train δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση που υποχρεούνται με τον ΟΣΕ για την παροχή του δικτύου από το 2020.
Ο ίδιος είπε πως ο νόμος προβλέπει ότι κάθε χρόνο η Hellenic Train πρέπει να υπογράφει σύμβαση με τον ΟΣΕ για τη χρήση και την πρόσβαση του δικτύου. “Αυτή η σύμβαση πρέπει να υπογράφεται λίγο πριν λήξει το έτος και να κοινοποιείται στο υπουργείο Μεταφορών. Υπογράφηκε το 2019 και από 1/1/2020 δεν υπογράφτηκε ποτέ. Ούτε μετά το δυστύχημα. Το 2021 ο ΟΣΕ έστειλε εξώδικο στη Hellenic Train για να υπογράψει τη σύμβαση. Από μετέπειτα αλληλογραφία αποδεικνύεται πως ούτε το 2022, ούτε το 2023 είχε υπογραφεί η σύμβαση”, είπε. “Εμένα αυτό μου δημιουργεί απορίες. Πώς είναι δυνατόν μια σιδηροδρομική επιχείρηση που μεταφέρει ανθρώπους μη έχοντας υπογράψει να χρηματοδοτείται κάθε χρόνο από το δημόσιο με 45 εκατ. ευρώ; Η χρηματοδότηση έχει να κάνει με την επιδότηση εισιτηρίου αλλά και την ασφάλεια που πρέπει να παρέχει στους επιβάτες. Παρέχεται η υπηρεσία αλλά παραβιάζονται πάρα πολλές υποχρεώσεις της Hellenic Train” συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν υπέγραψαν απάντησε: “Επειδή έβλεπε την κατάσταση του δικτύου, γνωρίζοντας αυτά τα χάλια, προφανώς δεν ήθελε να υπογράψει σύμβαση γιατί είναι σαν να αποδεχόταν”. “Αν ο κ. Καραμανλής πήγαινε στο υπουργείο μόνο για καφέ η ευθύνη είναι μεγαλύτερη”
“Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει ευθύνη (σ.σ. για τον Κώστα Καραμανλή). Πλην των εργαζόμενων, από τη ΡΑΣ, τον ΟΣΕ και τη Hellenic Train απευθύνονταν στο υπουργείο Μεταφορών. Κάποιοι κατέθεσαν ήδη ως μάρτυρες.
Περιμένω να ασκηθούν ποινικές διώξεις στη ΡΑΣ και σε διευθυντές και γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών. Από τη στιγμή που θα ασκηθούν τέτοιες ποινικές διώξεις μιλάμε για υπουργό. Εκτός αν ο κ. Καραμανλής πήγαινε μόνο για καφέ στο υπουργείο οπότε η ευθύνη του είναι ακόμα μεγαλύτερη”, σχολίασε ο κ. Ψαρόπουλος.
“Έσβησαν 11 λεπτά συνομιλιών”
Ο δικηγόρος της οικογένειας του μηχανοδηγού του Intercity, Βασίλης Ζησιμάτος, είπε πως κάποιοι έσβησαν 11 λεπτά συνομιλίας μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη! “Υπάρχει η απομαγνητοφώνηση του ραδιοτηλεφώνου που λένε, δηλαδή, του συστήματος που επικοινωνεί ο σταθμάρχης με τον μηχανοδηγό. Σε αυτή, λοιπόν, την απομαγνητοφώνηση των ηχητικών αλλά και στα ίδια τα ηχητικά αν τα ακούσει κάποιος παρουσιάζεται το εξής απίστευτο για εμάς: ενώ υπάρχουν συνεχόμενες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και γενικά των εμπλεκομένων σε αυτές τις διαδικασίες, ξαφνικά, το χρονικό διάστημα που η αμαξοστοιχία φεύγει από τη Λάρισα, υπάρχει μια 11λεπτη παύση στα ίδια τα ηχητικά και επομένως και στην απομαγνητοφώνηση αυτών”, είπε ο κ. Ζησιμάτος.
“Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ περίεργο και αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι υπάρχουν, πλέον, επίσημες μαρτυρίες επιβατών -οι οποίοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά οι άνθρωποι- που λένε ότι ο μηχανοδηγός μόλις έφυγε από τη Λάρισα, σταμάτησε την αμαξοστοιχία στη μέση του πουθενά για μερικά λεπτά, αυτό χρονικά συνδυάζεται με μια παύση στα ηχητικά. Αυτό για εμάς σημαίνει πάρα πολλά”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Ψαρόπουλος είπε πως είναι έτοιμος ψυχολογικά να βρεθεί στο δικαστήριο. “Δεν είναι θέμα εκδίκησης, είναι θέμα απόδοσης δικαιοσύνης. Θέλω όποιος επιδιώξει να αποποιηθεί ων ευθυνών του να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί δεν φέρει ευθύνη”, ανέφερε.
Υπάρχει ενδεχόμενος δόλος; “Βεβαίως και υπάρχει ενδεχόμενος δόλος στο βασικό αδίκημα στο οποίο κατηγορούνται σχεδόν όλοι πλην των δύο εκπροσώπων της Hellenic Train: η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα. Φυσικά γνώριζαν την κατάσταση και δεν έκαναν το οτιδήποτε για να την αποτρέψουν και είχαν τη δυνατότητα να την αποτρέψουν. “Είναι μια βαριά κουβέντα η συγκάλυψη. Εγώ μπορεί να έχω χάσει την κόρη μου αλλά επειδή θέλω να είμαι απολύτως δίκαιος και τεκμηριωμένος σε ό,τι λέω, αρχικά πίστευα πως δεν υπήρχε συγκάλυψη. Τώρα θα μου πεις, πιστεύεις πως υπάρχει συγκάλυψη;
Πιστεύω πως υπάρχει κωλυσιεργία και σημαντικότατες παραλείψεις από τις αρχές που επιλήφθηκαν της διερεύνησης του δυστυχήματος, οι οποίες διευκόλυναν στη δυσχέρανση εύρεσης στοιχείων. Τώρα αν κάποιος το θεωρεί συγκάλυψη, το αφήνω στη δική του κρίση”, σημείωσε. “Σαν δικηγόρος έχω μελετήσει τα στοιχεία και έβγαλα κάποια συμπεράσματα για το ποιοι έχουν ποινικές ευθύνες και αν αυτές που έχουν αποδοθεί είναι σωστές”, σημείωσε. “Στα στοιχεία και όχι στις εντυπώσεις κρίνεται η μάχη. Αν οι δικαστές δεν έχουν τα στοιχεία που πρέπει δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη”, τόνισε. “Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν λόγο για τα οικονομικά εγκλήματα. Εδώ έχουμε να εκδικάσουμε ένα έγκλημα που έγινε μέσα στην Ελλάδα”, συνέχισε ο κ. Ψαρόπουλος.
Ο κ. Ψαρόπουλος υποστήριξε πως η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και πως υπάρχουν στοιχεία για την άσκηση ποινικών διώξεων.
“Δεν έγινε ιατροδικαστική”
“Αν περιμέναμε από την Πολιτεία, δεν θα ξέραμε που βρέθηκαν τα παιδιά μας”, είπε ο κ. Ψαρόπουλος. “Αυτό που έγινε τις πρώτες μέρες με την απομάκρυνση συντριμμιών συνετέλεσε να μη γίνουν ιατροδικαστικές στον χώρο του δυστυχήματος που είναι απαράβατος κανόνας της ιατροδικαστικής. Ότι έμεινε από τα παιδιά μας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έγινε νεκροτομή. Ιατροδικαστική είναι πως βρήκα το τάδε μέλος στο κάθε σημείο”, ανέφερε. “Θέλω να δω τον Καραμανλή στη φυλακή, ισόβια. Για εμένα αυτός ο άνθρωπος είναι αυτός που πρέπει η δικαιοσύνη να τιμωρήσει. Αυτός ο άνθρωπος ήταν υπουργός Μεταφορών σε μια κυβέρνηση τετραετίας”, είπε από την πλευρά της η Ελευθερία Δρίγγα που επέζησε.
Η νεαρή είπε πως χρωστάει τη ζωή της στην εργαζόμενη του κυλικείου που της είπε να φύγει από το τραπέζι. “Χρωστάω σε αυτή την κυρία στο κυλικείο. Με έσωσε. Αν δεν μου έλεγε να φύγω, δεν θα είχα φύγει. Ήταν ανάμεσα στα θύματα, την αναγνώρισα μετά…” είπε…