Η νέα επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου περιλαμβάνει αφενός ανακοινώσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα και αφετέρου επιθέσεις του αναπληρωτή υπ. Υγείας μέσω Facebook
«Ξεσπάσματα» και επιθέσεις, κυρίως μέσω των social media, κατά των συνδικαλιστών της υγείας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη και ψύχραιμη και προσεκτική διαχείριση, μέσω του γραφείου τύπου του υπουργείου, με γραπτές απαντήσεις σε όλες τις καταγγελίες, αποτελούν τους δύο άξονες στους οποίους κινείται εσχάτως η επικοινωνιακή στρατηγική της ηγεσίας της Αριστοτέλους. Η στρατηγική αυτή, που άρχισε να εφαρμόζεται μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Νοεμβρίου, φέρνει το υπουργείο Υγείας στο προσκήνιο, στοχεύοντας να δείξει πως το υπουργείο μπορεί να υπερασπίζεται τον ρόλο του αλλά και το κύρος των δημόσιων δομών υγείας.
Μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας ήταν σε απόλυτη… αφωνία και επέλεγε να μην απαντά στις καταγγελίες από όπου κι αν αυτές προέρχονταν. Η εντολή που έλαβαν όμως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τα στελέχη του ΕΣΥ, δηλαδή διοικητές νοσοκομείων, ΥΠΕ, φορέων, ήταν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ενεργοποιούν τάχιστα τα αντανακλαστικά τους ώστε να απαντούν αμέσως σε κάθε καταγγελία κατά του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με στοιχεία και επιχειρήματα.
Από την άλλη , ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συνεχίζει την πεπατημένη που είχε χαράξει προ πολλών μηνών: τις προκλητικές, δήθεν καυστικές, αναρτήσεις του στο facebook όπου χρησιμοποιεί κατά κόρον λέξεις και εκφράσεις εντυπωσιασμού όπως «βοθροκάναλα» και «σαπια μέσα της διαπλοκής» (όταν αναφέρεται στον Τύπο) και «βούρκος αυτοεξευτελισμού» και «πάτος συνδικαλιστικός» (όταν μιλά για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΣΥ και τα όσα καταγγέλλουν).
Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και η αντίδραση του υπουργείου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τους τελευταίους μήνες αναδεικνύει συνεχώς τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Οι ακτινογραφίες της ΠΟΕΔΗΝ στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται σε σταθερή βάση και αφορούν βασικούς τομείς της λειτουργίας του ΕΣΥ, από τις διακομιδές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέχρι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τις Εντατικές και τις ελλείψεις υλικών. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας μέχρι και πρότινος επέλεγε να τις αγνοεί – εξαίρεση σε αυτόν τον επικοινωνιακό κανόνα αποτελούσε το ΕΚΑΒ που μέσω του δικού του γραφείο τύπου εξέδιδε πάντα ανακοίνωση διάψευσης των όσων καταγγέλλονταν από όπου κι αν οι καταγγελίες προέρχονταν.
Πλέον, η σιωπή έδωσε τη θέση της σε ηχηρή απάντηση και έτσι το τελευταίο διάστημα το γραφείο τύπου της Αριστοτέλους απαντά στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και υπεραμύνεται των προσπαθειών που γίνονται για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, όσο ο αναπληρωτής υπουργός δίνει το δικό του επικοινωνιακό σόου στα social media.
Πως ξεδιπλώνεται η νέα επικοινωνιακή στρατηγική
Η νέα στρατηγική της Αριστοτέλους ακολουθήθηκε πρώτη φορά στην περίπτωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ). Ο σύνδεσμος με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο όπου ο κ. Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η «μεροληψία» υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα», με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για παράβαση καθήκοντος και τέλεση ποινικού αδικήματος καθώς και για «ιδεοληψία» και «κόκκινα γυαλιά» υπέρ του δημοσίου τομέα. Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε αμέσως στον ΠΑΣΙΔΙΚ απαντώντας σε υψηλούς τόνους και εστιάζοντας στο γεγονός πως «ο ΠΑΣΙΔΙΚ εκπροσωπεί τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα» και καταλογίζοντας στον χώρο των διαγνωστικών κέντρων «δραστικη συμβολή στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις». Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Πολάκης πάντως δεν είχε τοποθετηθεί μέσω facebook… Τα αντανακλαστικά του υπουργείου, όμως, λειτούργησαν πολύ καλά σε όλες τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Κάθε καταγγελία έφερνε απάντηση, και δη διάψευση.
Η δε τελευταία καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ με την μελανή καταγραφή των συνθηκών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) 61 νοσοκομείων της χώρας σήμανε συναγερμό στην Αριστοτέλους και ολοκληρώθηκε με μπαράζ απαντήσεων από τις διοικήσεις νοσοκομείων. Στις 29 και 30 Νοεμβρίου από το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας εστάλησαν 13 ηλεκτρονικά μηνύματα προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου προς… αποκατάσταση της αλήθειας. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Άγιος Δημήτριος», ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο και «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Γρεβενών, Κοζάνης, καθώς και τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Θριάσιο, Ευαγγελισμός της Αττικής, «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, Κέντρο Υγείας Φιλιατών, έστειλαν γραπτώς τις απαντήσεις τους, υποστηρίζοντας πως η εικόνα της ΠΟΕΔΗΝ απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και πώς σε κάθε περίπτωση πρόκειται για χρόνια προβλήματα που οι τωρινές διοικήσεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν.
Είχε προηγηθεί βεβαίως η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ο οποίος για μια ακόμη φορά δεν «είδε» τα μεγάλα προβλήματα στο ΕΣΥ αλλά τους γνωστούς εχθρούς, δηλαδή τα βοθροκάναλα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τα κανάλια που «βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια…».
protothema
Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το υπ. Υγείας απαντά με «κραυγές» Πολάκη και μπαράζ ανακοινώσεων