Μπορεί η τσέπη τους να μην το… επιτρέπει και πολλοί να αναγκάζονται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν κάνουν «εκπτώσεις» στην αναζήτηση του σπιτιού που για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τη βάση της φοιτητικής ζωής των παιδιών τους
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Άγγελος Πασαλίδης, παρ’ όλο που τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 20% ακριβότερα έναντι των άλλων, προτιμώνται από το 70% των ενδιαφερόμενων.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, υπάρχει επάρκεια ακινήτων προς ενοικίαση “δεδομένης και της συνολικής πτώσης σε ποσοστό 30%, που έχει καταγραφεί την τελευταία τριετία στην έλευση φοιτητών στην πόλη”, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τα έχουν παραμελήσει σημαντικά την τελευταία τριετία “ως αποτέλεσμα των δυσβάσταχτων φόρων που έχουν επιβληθεί και παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά ετησίως γινόταν μια στοιχειώδης ανακαίνιση”. Ωστόσο, ένα ποσοστό 30% των προσφερόμενων προς ενοικίαση ακινήτων έχουν ανακαινιστεί πλήρως και αυτά παρότι έχουν υψηλότερα ενοίκια, συγκεντρώνουν υψηλότερο ποσοστό προτίμησης.
Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, διαμορφώνονται σε περίπου 180 ευρώ για στούντιο, 250-370 ευρώ για γκαρσονιέρα και 300-480 ευρώ για τα δυάρια, ενώ εκείνοι οι χώροι που δεν υποβλήθηκαν σε “λίφτινγκ” είναι φθηνότεροι κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.
Ενδεικτικά, ο κ. Πασαλίδης ανέφερε ότι μία γκαρσονιέρα που πέρυσι κόστιζε 300 ευρώ, φέτος διατίθεται στο ποσό των 250 ευρώ, λόγω της συνειδητοποίησης του ιδιοκτήτη της ότι “εμφανισιακά υστερεί”. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ, “οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές, επειδή κυρίως προέρχονται από την περιφέρεια, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πιο φωτεινά και περιποιημένα, συχνά σοκάρονται με την εικόνα που αντικρίζουν σε διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη. Όμως, αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αναγκάζονται να ρίξουν τα στάνταρ τους”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πασαλίδης ανέφερε ότι το μεγάλο κύμα των υποψηφίων ενοικιαστών στη Θεσσαλονίκη αναμένεται “από εδώ και πέρα, με την ανακοίνωση των βάσεων σήμερα” και πρόσθεσε πως “όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν μεν κρούσεις από τους γονείς που έδιναν τον παλμό στην αγορά, ωστόσο αφορούσε περισσότερο σε …οφθαλμόλουτρο και πολύ λιγότερο σε κλείσιμο της δουλειάς”.
Το ενδιαφέρον πάντως της πλειοψηφίας των υποψηφίων ενοικιαστών επικεντρώνεται κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης και φτάνει μέχρι και την περιοχή της Τούμπας, αφού “γονείς και φοιτητές επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά στην πανεπιστημιούπολη”. Πάντως, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, πλέον οι Έλληνες έχουν εξελιχθεί σε “πελάτες απαιτητικούς και πλήρως ενημερωμένους”, καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε η ικανοποίησή τους για το ακίνητο, “πλέον ζητούν λεπτομέρειες για τα πάντα· από τον λογαριασμό των κοινοχρήστων, μέχρι το ρεύμα και το νερό”. Βάσει της πολυετούς εμπειρίας και ενασχόλησής του με την αγορά, ο κ. Πασαλίδης επισήμανε ότι “είναι πλέον περισσότερο από εμφανής η δυσχερής οικονομική κατάσταση που υπάρχει. Πλέον, μας μιλούν ανοιχτά και ζητούν να διευκολύνουμε την κατάσταση. Έχω καταλάβει ότι τα τάπερ με φαγητά και πίτες, θα είναι μόνιμοι επιβάτες των ΚΤΕΛ”. Αναφερόμενος στις “παγίδες”, ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι “καλό είναι οι υποψήφιοι ενοικιαστές να είναι απολύτως σίγουροι για την επιλογή τους και μετά να δίνουν την προκαταβολή, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον βρουν κάτι άλλο, δεν αποκλείεται να τη χάσουν”.
Τα σπίτια που βρίσκονται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων από τους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη