Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τα ΤΕΙ που καταργήθηκαν, επιστρέφουν… μέσω ΑΕΙ

Επιστρέφει η Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας, τα ΤΕΙ δηλαδή, τα οποία καταργήθηκαν πριν από δύο χρόνια, επί ηγεσίας στην Παιδεία Κώστα Γαβρόγλου

Ο τρόπος με τον οποίο καταργήθηκαν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, άλλωστε, μέσα σε λίγους μήνες και χωρίς μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, είχαν δημιουργήσει προβληματισμό αλλά και πολλά ερωτήματα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Παράλληλα όμως είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά πολλών πανεπιστημιακών οι οποίοι μιλούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλληλοκαλυπτόμενα επιστημονικά πεδία και ειδικότητες σπουδών που δεν έχουν καμία σχέση με την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ποιος μπορεί να ξεχάσει το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, που εντάχθηκε τελικά στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).
Ετσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα ΤΕΙ επιστρέφουν αλλά… μέσα στα ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας, που έχει διαπιστώσει από καιρό το γεγονός ότι τα ΤΕΙ είχαν χάσει τον ανώτατο τεχνολογικό χαρακτήρα τους στη διαρκή και μακρόχρονη προσπάθειά τους να «γίνουν» πανεπιστήμια, προχωράει τώρα σε νέα μέτρα. Κατ’ επέκταση, μελετά τον σχεδιασμό και την ίδρυση νέων τριετών κύκλων σπουδών στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, οι οποίοι θα επαναφέρουν την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση στον εκπαιδευτικό χάρτη και τις ειδικότητές τους στην ελληνική αγορά εργασίας.
Προσόντα
Οι απόφοιτοι των νέων αυτών τριετών κύκλων σπουδών, βέβαια, θα έχουν επαγγελματικά προσόντα επιπέδου 6 (πανεπιστημιακός τίτλος) στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Τα παραπάνω θα ενταχθούν στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια του υπουργείου Παιδείας και θα συνδυαστούν με σχέδιο περικοπής τμημάτων των ΑΕΙ που προβλέπεται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πιθανόν έτσι, στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι του 2021 οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα υπάρχουν λιγότερα τμήματα από όσα υπήρχαν πέρυσι, καθώς στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2021 θα κριθεί ποια από τα τμήματα των ΤΕΙ που έγιναν πέρυσι βιαστικά συνιστώσα των πανεπιστημίων θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν. Ολα τα παραπάνω θα βασιστούν και στις εκθέσεις αξιολόγησής τους από τη νέα Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ).
Για τις παραπάνω αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη κρίσιμα κριτήρια, όπως ο αριθμός των «πρώτων προτιμήσεων» που έχουν σήμερα τα τμήματα των πανεπιστημίων (πόσο δηλαδή αποτελούν προορισμό σπουδών που προσελκύει μεγάλη μερίδα των νέων) αλλά και ποιος είναι ο ρυθμός αποφοίτησης των υποψηφίων τους. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα σήμερα ο αριθμός των νέων που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο αλλά δεν αποφοιτούν τελικά ποτέ είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Κάρτα εισόδου»
Με τον νέο νόμο που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, εκτός από το νέο σώμα φύλαξης στα ΑΕΙ, στο μέλλον θα είναι υποχρεωτική και η ελεγχόμενη είσοδος στον πανεπιστημιακό χώρο με μεθόδους που θα επιλεγούν ανά πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, όπως έγινε σαφές από πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως, το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρησιακά, αλλά θα συνεργάζεται με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο εσωτερικό τους. Ολες αυτές οι διατάξεις, καθώς και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2021, θα ενταχθούν στον νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου