Friday, 27 December, 2024

Τηλεκπαίδευση: Παιδιά χωρίς ίντερνετ κάνουν μάθημα σε αυλή καφενείου

Δύσκολη είναι η τηλεκπαίδευση για πολλά παιδιά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Για μαθητές ορεινών

κυρίως χωριών, αλλά και παιδιά οικογενειών που δεν έχουν ούτε πρόσβαση στο ίντερνετ, ούτε τάμπλετ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα καταγράφονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρωινή της Ηλείας για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν τα μαθήματα οι μαθητές στο χωριό Πεύκη του δήμου Πύργου. Σύμφωνα με την εφημερίδα 5-6 παιδιά, με μπουφάν, προσπαθούν να μάθουν γράμματα, καθισμένα μέσα στο κρύο, έξω από ένα καφενείο, το μοναδικό που έχει ίντερνετ στο χωριό. Μοιράζονται ένα… κινητό και ένα παλιό λάπτοπ, κι αυτά δανεικά, για να μπουν στην πλατφόρμα Webex της τηλεκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Πεύκης, Γρηγόρης Ξουλεής που είναι και ιδιοκτήτης του καφενείου- ψησταριά του χωριού προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Επειδή το μαγαζί του είναι κλειστό λόγω του lockdown, φιλοξενεί τους μικρούς μαθητές σε έναν χώρο έξω από το κατάστημα. Τα παιδιά κάθονται σε ένα τραπέζι, χρησιμοποιώντας ένα δικό του παλιό φορητό υπολογιστή, ενώ τρία από παιδιά χρησιμοποιούν και ένα κινητό για τον σκοπό αυτόν.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Γρηγόρης Ξουλεής κάνει έκκληση να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να κινητοποιηθούν άμεσα. Μιλώντας στην Πρωινή αναφέρει: “Το χωριό μας όπως εκτός από τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έχει ίντερνετ και εγώ ως πρόεδρος της κοινότητας εδώ και ένα χρόνο έχω υποβάλλει αίτημα που μάλιστα έχει πρωτοκολληθεί για να αποκτήσει η Πεύκη έστω σ το κοινοτικό κατάστημα, πρόσβαση στο διαδίκτυο το οποίο όπως καταλαβαίνετε ιδιαίτερα μετά τα επαναλαμβανόμενα lockdown αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όλες οι δουλειές και η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο όπως και των αγροτών γίνεται διαδικτυακά και βεβαίως και το μάθημα των παιδιών μας του δημοτικού με την τηλεκπαίδευση αφού τα σχολεία έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Απάντηση έως τώρα δεν έχω πάρει, παρότι απευθύνθηκα όπου μπορούσα και οι απαντήσεις που πήρα ήταν ότι κι άλλα χωριά δεν έχουν και περιμένουν τη σειρά τους για να συνδεθούν! Τα παιδάκια λοιπόν του σχολείου που πηγαίνουν δημοτικό στο Γούμερο, τώρα μένουν στα σπίτια τους στο χωριό και οι γονείς έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο γιατί ούτε ίντερνετ υπάρχει για να κάνουν μάθημα διαδικτυακό, ούτε τάμπλετ έχουν! Το μόνο οίκημα του χωριού που έχει ίντερνετ είναι το δικό μου μαγαζί που είναι ψησταριά- καφετέρια και που τώρα είναι κλειστό με απόφαση της κυβέρνησης όπως όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μη μπορώντας λοιπόν να βλέπω αυτήν την κατάσταση, έχω διαμορφώσει λίγο ένα χώρο έξω από το κατάστημα όπου τα παιδιά κάθονται μέσα στο κρύο πλέον να κάνουν μάθημα, τους έδωσα ένα παλιό λαπτοπ που είχα αλλά δεν φτάνει όπως καταλαβαίνετε και τα παιδιά έχουν και ένα κινητό. Με το ίδιο κινητό προσπαθούν να κάνουν μάθημα τρία παιδιά μαζί! Αυτές οι εικόνες είναι ντροπή για όλους!! Πέντε παιδιά μέσα στο κρύο γιατί εδώ είναι ορεινά και σε λίγες μέρες θα κάνει ακόμα περισσότερο κρύο, να προσπαθούν να μάθουν γράμματα στο δρόμο με ένα κινητό. Παρακαλώ όποιον ακούει να μεριμνήσει να έρθει γρήγορα ίντερνετ στο χωριό μας και να δοθούν τάμπλετ από το υπουργείο στα παιδiά. Εγώ ντρέπομαι με αυτήν την κατάσταση».
Σύμφωνα με την Πρωινή, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Πύργου έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές ζητώντας την εξασφάλιση, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (laptop ή tablet) και τη μέριμνα για δωρεάν και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για όλους τους μαθητές.

Μάλιστα τον Ιούνιο-όπως επισημαίνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του- είχαν αποσταλεί πίνακες στο Υπουργείο Παιδείας και την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αποτυπώνουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως και την αδυναμία πρόσβασης πολλών μαθητών σε υπηρεσίες διαδικτύου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου