Σήμα κινδύνου εκπέμπει και τη φετινή χρονιά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας καθώς ο κλάδος του τουρισμού μετρά ήδη
80.000 κενές θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 25.000 αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εκτιμά, ωστόσο, στο ThessToday.gr ότι τα κενά θα ξεπεράσουν τις 100.000 ενώ με παρέμβασή της «φρενάρει» και την μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Η ΠΟΕΕΤ έχει προτείνει από τον Μάιο του 2022 κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι για τη σοβαρότητα του προβλήματος, συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την καταπολέμηση των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχθεί συνάντηση με την ομοσπονδία και συναντούν συνεχώς κλειστές πόρτες, πόσω μάλλον συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Δημήτρης Κουτούκης ανέφερε ότι «Οι καταγεγραμμένες κενές θέσεις εργασίας το 2022 ξεπέρασαν τις 60.000 ενώ για το 2023 εκτιμάμε ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000. Τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στα εξής επαγγέλματα: καμαριέρα, καθαρίστριες, μάγειρες, σερβιτόροι τόσο στα ξενοδοχεία όσο και την εστίαση. Οι εποχιακά εργαζόμενοι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και δεν δίνουν κίνητρα για να επιστρέψουν στον τουρισμό με το κύμα των αποχωρήσεων να γιγαντώνεται», τόνισε ο κ. Κουτούκης.
Τα κίνητρα που ζητά η ΠΟΕΕΤ
Το σημαντικότερο κίνητρο για την επιστροφή των εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό είναι η παράταση του ταμείου ανεργίας και στη συνέχεια η επιστροφή του εφάπαξ στην 20ετία, η κήρυξη της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική. «Έχουμε ζητήσει με δεκάδες επιστολές στα υπουργεία αλλά χωρίς να εισακουστούμε την επαναφορά του ταμείου ανεργίας προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή να είναι πεντάμηνο αντί για 3 μήνες και 5 ημέρες που είναι τώρα. Ακόμη, να επιστρέψει το εφάπαξ στην 20ετία, διότι δεν γίνονται επαναπροσλήψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων μόλις συμπληρώσουν τα 50-55 έτη», εξήγησε ο κ. Κουτούκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τη βόρεια Ελλάδα όπου τα ξενοδοχεία έκλεισαν τέλη Σεπτεμβρίου και οι εργαζόμενοι έλαβαν το ταμείο ανεργίας μέχρι και Δεκέμβριο. Έκτοτε βρίσκονται χωρίς εισόδημα και χωρίς εργασία αναμένοντας να ανοίξει η νέα τουριστική σεζόν τον Απρίλιο, οπότε και θα λάβουν τον πρώτο μισθό της σεζόν τον Μάιο.
Δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση παρά τις υπογραφές
Όσον αφορά την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αν και υπογράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου μεταξύ της ΠΟΕΕΤ και της ομοσπονδίας των εργοδοτών (ΠΟΞ), δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Πρόκειται για διετή σύμβαση με συνολική αύξηση του μισθού κατά 10,5%. Η πρώτη δόση της αύξησης, 5,5%, ισχύει για τους μισθούς από 1η Ιανουαρίου 2023, με αποτέλεσμα οι βασικοί μισθοί να κυμαίνονται μεταξύ 835 και 911 ευρώ, ενώ η δεύτερη, ύψους 5% θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κουτούκη, όσα ξενοδοχεία δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων (ΠΟΞ) δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των αυξήσεων με το πρόσχημα ότι δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική. «Ακόμη περιμένουμε αφού έχουμε καταθέσει όλα τα έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία, να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να κηρύξει την σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική. Όσα τουριστικά καταλύματα δεν είναι μέλη της ΠΟΞ δεν έχουν δώσει την αύξηση στον μισθό από 1η Ιανουαρίου 2023», σημείωσε.
«Φρένο» στη λύση από τρίτες χώρες
Η λύση που προτάθηκε για αναζήτηση εποχικά εργαζομένων σε τρίτες χώρες θα μείνει στο συρτάρι εκτιμά ο κ. Κουτούκης καθώς η ΠΟΕΕΤ με παρέμβασή της σε συνεδρίαση του ΑΣΕ και την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ, το απέτρεψαν… δείτε εδώ