Sunday, 22 December, 2024

Τουρκικά παζάρια βλέπει το ΥΠΕΞ με τους στρατιωτικούς στον Έβρο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η εικόνα που έχει μετά και τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είναι πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το κατηγορητήριο.

Χρηστάκος Γιάννης Χρηστάκος Γιάννης
Διπλωματικές πηγές εξηγούν στα Dikaiolologitika.gr ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο θέμα αυτό και κάτι τέτοιο άλλωστε δεν προκύπτει από τις δηλώσεις του τούρκου αξιωματούχου. Ο Μποζντάγ, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν μεταφραστεί επισήμως στο ελληνικό ΥΠΕΞ είπε ότι ναι μεν ερευνήθηκαν οι έλληνες στρατιωτικοί και για κατασκοπεία αλλά οι κατηγορία φορά την παράνομη είσοδο.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». δηλώσεις του τούρκου εκπροσώπου είναι οι εξής:

“Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Διπλωμάτες στην Αθήνα πιστεύουν ότι οι τούρκοι θα επιχειρήσουν να παζαρέψουν και το θέμα αυτό είτε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε για άλλα ανοιχτά θέματα. Σε σχέση με το αν η Αγκυρα «τραβάει το σχοινί» για μία τόσο απλή υπόθεση, τονίζουν ότι από την στιγμή που η Ελλάδα έχει δηλώσει πως η «δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», σε σχέση με τους τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, αυτή είναι προφανώς και η απάντηση από την τουρκική πλευρά.
Ότι δηλαδή, η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση. Με ένα τέτοιο επιχείρημα, θα τραβήξουν την υπόθεση όσο εκείνοι επιθυμούν και αυτό είναι που ανησυχεί τις ελληνικές αρχές.

Αλλοι αξιωματούχοι του ελληνικού ΥΠΕΞ θυμίζουν την υπόθεση με τον γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της Die Welt ο οποίος κρατήθηκε στις φυλακές για «τρομοκρατία» επί ένα χρόνο και αφέθηκε ελεύθερος προ ημερών αφού υπήρξε πολύμηνη διαμάχη με το Βερολίνο.

Στην Αθήνα απεύχονται να υπάρξει τέτοια χρονική εξέλιξη και εκτιμούν ότι το θέμα θα λήξει σύντομα αν και δεν μπορεί κανείς να είναι κατηγορηματικός με τους γείτονες.

dikaiologitika

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου