Friday, 20 September, 2024

Το Βατικανό έρχεται στη Λέσβο! Ποιοι θεωρούν τον Πάπα ανεπιθύμητο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έλευση του Πάπα Φραγκίσκου το ερχόμενο Σάββατο στη Μυτιλήνη, από όπου θα στείλει ανθρωπιστικό μήνυμα ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο και θα έρθει σε επαφή με πρόσφυγες

Χτες το απόγευμα, αναμενόταν η άφιξη εκπροσώπου του Βατικανού, αλλά και απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να διερευνήσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αφενός τους χώρους που θα επισκεφτεί ο Πάπας, και αφετέρου το σχέδιο προστασίας του Ποντίφικα.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει να δημιουργήσει Κέντρο Τύπου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς δεκάδες ειδησεογραφικά δίκτυα από όλο τον κόσμο, θα βρίσκονται στο νησί προκειμένου να καλύψουν την επίσκεψη, αλλά και τη συνάντηση… κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ορθόδοξης, της Καθολικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας. Στο μεταξύ και ο Δήμος Λέσβου, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνο Πίτσιο, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις από την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους τοπικών φορέων και εθελοντών, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες οργάνωσης μιας υποδοχής, που να ταιριάζει στη «μεγαλοσύνη της ιεράς αυτής συνάντησης και που αναμφίβολα θα αναδείξει τον τόπο μας παγκοσμίως», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πίτσιος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πίτσιος πρότεινε ακόμα και την κήρυξη αργίας, την ημέρα της επίσκεψης, καθώς και τη διοργάνωση διαφόρων άλλων εκδηλώσεων (που να είναι άμεσα πραγματοποιήσιμες και να μην απαιτούν χρονοβόρα προεργασία), οι οποίες θα προηγηθούν της επίσκεψης και θα τύχουν της παγκόσμιας προβολής. Χτες το απόγευμα, στο Παλαιό Δημαρχείο, αναμενόταν νέα συνάντηση με τους φορείς.
Ανεπιθύμητος ο Πάπας υπό τριών ιεραρχών
Ο Ποντίφικας έπλυνε τα πόδια των προσφύγων, όπως ο Χριστός τα πόδια των μαθητών του κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών Ο Ποντίφικας έπλυνε τα πόδια των προσφύγων, όπως ο Χριστός τα πόδια των μαθητών του κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών | EPA / Η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο αναμένεται να συμβάλει στη διεθνοποίηση του προσφυγικού και θα γίνει αφορμή να στραφεί για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης στο ζήτημα.
Είναι δεδομένο το ειδικό ενδιαφέρον των δύο θρησκευτικών ηγετών, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει με δημόσιες δηλώσεις του την ανάγκη προστασίας των προσφύγων και αλληλεγγύης στην Ελλάδα που δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών μετακινήσεων.
Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη πυροδοτεί ακραίες αντιδράσεις, που μάλιστα δεν περιορίζονται στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
Κοινή συνισταμένη, το γεγονός ότι ο Πάπας δεν είναι ευπρόσδεκτο πρόσωπο!
Στις αντιδράσεις πρωτοστατούν βέβαια οι γνωστοί υπερσυντηρητικοί μητροπολίτες που συνηθίζουν να αντιπολιτεύονται με οξύ τρόπο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Σχετικά συγκρατημένος, αλλά σαφής, ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος δηλώνει πως οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (για την έλευση του Πάπα και του Πατριάρχη) «είναι μείζονος σημασίας και θα έπρεπε να ληφθούν έπειτα από σύγκληση του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσευχόμαστε ώστε να αναβληθεί η επίσκεψη, μέχρι να συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το ταχύτερο δυνατόν και το Σώμα να αποφασίσει σχετικά».
Είχε προλάβει να ξιφουλκήσει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, χαρακτηρίζοντας «πισώπλατη μαχαιριά» την επίσκεψη του Πάπα:
«Θεωρούμε την ενέργεια σαν μια μαχαιριά που δίδεται πισώπλατα στην πλάτη της φιλτάτης πατρίδος μας! Μαχαιριά σε κρίσιμες ώρες»! Όσο για τους πρόσφυγες, αυτούς «τους αποστέλλουν στη χώρα μας κάποιοι ξένοι παράγοντες μόνο και μόνο για να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης!».
Το σκεπτικό του Αμβρόσιου είναι απλό:
«Οι μετανάστες είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμά τους. Το Ισλάμ διδάσκει το σύνθημα “θάνατος στους απίστους”. Ωστε η επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη στη Λέσβο ενισχύει ποικιλοτρόπως τον Ισλαμισμό».
Και η κατακλείδα:
«Σεβάσμιοι Ηγέτες του Χριστιανισμού! Αφήστε τους θεατρινισμούς! Με την ενέργειά σας αυτή εγκληματείτε κατά της Ορθοδόξου Ελλάδος».
Ως πρώην στρατιωτικός, ο κ. Αμβρόσιος τα λέει κάπως τσεκουράτα.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, με τη νομική του παιδεία, παραθέτει τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που παραβιάζει η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και υποστηρίζει ότι η επίσκεψη «προσβάλλει τους υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως μαρτυρικώς τελειωθέντας από τους προκατόχους και ομοπίστους του κ. Φραγκίσκου, εφόσον αυτός εμμένει σατανικώς στην αίρεσιν και την κακοδοξίαν του παπισμού».
Δεν λείπουν και άλλες αντιδράσεις από τον χώρο των «υπερορθόδοξων» και τους οπαδούς του «πατρίου ημερολογίου». Όλα αυτά θα κινούνταν στα όρια του γραφικού, αν δεν συνοδεύονταν από ανάλογες κραυγές που προέρχονται από κοσμικούς και «εκσυγχρονιστικούς» κύκλους.
Το ραδιόφωνο «Βήμα FM» ξεκίνησε χτες το μεσημέρι καμπάνια για την «ακατανόητη» επίσκεψη, με το επιχείρημα ότι ο Πάπας δεν έχει καταδικάσει τη σκληρή πολιτική του Μπερλουσκόνι, ο οποίος, «χρησιμοποιώντας απάνθρωπα μέτρα (τη βύθιση πλοίων με μετανάστες) έλυσε το πρόβλημα».
Βέβαια, ο σημερινός Πάπας δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη την περίοδο, όπως έσπευσαν να θυμίσουν και πολλοί ακροατές του σταθμού, αλλά οι δημοσιογράφοι επέμεναν στη θέση τους ότι η επίσκεψη είναι απαράδεκτη.

Το Βατικανό έρχεται στη Λέσβο! Ποιοι θεωρούν τον Πάπα ανεπιθύμητο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου