Το πρώτο Σαββατόβραδο χωρίς περιορισμούς-μετά από καιρό- στην εστίαση και τη διασκέδαση για τους εμβολιασμένους είναι γεγονός.
Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, μπόρεσαν, χθες το βράδυ, να απολαύσουν την έξοδό τους απαλλαγμένοι από περιορισμούς, καθώς βρίσκονται ήδη σε ισχύ τα νέα μέτρα χαλάρωσης.
Εντούτοις, η «πρεμιέρα» των νέων ελευθεριών συνοδεύεται και από δεύτερες σκέψεις, αφού οι ειδικοί σπεύδουν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το λάθος -ενδεχομένως- μήνυμα που αποστέλλεται, προειδοποιώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «αγκάθι» σε αυτήν την επιστροφή αποτελούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
«Σαφώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένει σημαντικό. Στις ευάλωτες ηλικίες έχουμε σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που νοσούν και έχουν ανάγκη νοσηλείας».
Σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προβλέπουν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους πολίτες, ο πρύτανης σημείωσε πως «υπάρχει ένα ρίσκο αλλά από την άλλη θα πρέπει να επιστέψουμε μερικώς σε μια κανονικότητα, να υπάρξει ένα αντίδωρο σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί».
Ωστόσο, «η υπενθύμιση κάποιων μέτρων, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, θα βοηθήσει και στον επερχόμενο ιό της γρίπης».
Ζαούτης: Υπάρχει ένα κενό
Την άποψη ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα συμμερίζεται και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
«Σίγουρα υπάρχει ένα κενό και θα ήταν καλό να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να προχωρήσουμε στη μερική κανονικότητα».
Τα νέα μέτρα που λήφθηκαν «ήταν εισήγηση της επιτροπής προς την κυβέρνηση», ωστόσο δεν αποκλείεται αυτά να αλλάξουν αν το απαιτήσει η κατάσταση, καθώς η πανδημία είναι δυναμική. «Θεωρώ ότι επειδή έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού δε θα επιστέψουμε στις δύσκολες μέρες και καταστάσεις».
Οι 15 ημέρες που θα κρίνουν την εφαρμογή των μέτρων
Τα μέτρα που ισχύουν από χθες το πρωί θα επαναξιολογηθούν σε 15 ημέρες. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές αυξάνεται, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά.
Όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι».
Γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν ή να επανακαθοριστούν εάν κριθεί απαραίτητο. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Το ρίσκο με τα μέτρα χαλάρωσης και το «αγκάθι» για επιστροφή στην κανονικότητα
Μοιραστείτε με τους φίλους σας