Tuesday, 24 September, 2024

Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Το πώς θα γίνει η επαναλειτουργία των δικαστηρίων και η επαναφορά των δικαστικών λειτουργιών παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας

ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με τη λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, και παρουσία της δημοτικής αστυνομίας.
Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα, στη Διοικητική Δικαιοσύνη θα επιτραπεί η εκδίκαση υποθέσεων με τη δυνατότητα μη παρουσίας διαδίκων, ενώ γίνεται προσπάθεια από την 1η Ιουνίου να αρθεί πλήρως η εκδίκαση υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου θα διεξαχθούν όλες οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς την υποχρεωτική παρουσία των διαδίκων.
Σε ό,τι αφορά την Ποινική Δικαιοσύνη, ήδη γίνεται ειδική εκδίκαση κακουργημάτων, ενώ εξετάζεται να επιτραπεί μετά τις 15 Ιουνίου η εκδίκαση όλων των υποθέσεων. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε ειδική μνεία στην ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια.

Α. Διοικητική Δικαιοσύνη
– Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται η κανονικότητα στη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων επιτρέπεται η εκδίκαση όλων υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανιστούν στο ακροατήριο.
– Προς διευκόλυνση των διαδίκων προβλέφθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ως άνω δήλωσης από πλευράς δικηγόρων καθώς και η παράταση των προθεσμιών για τη νομιμοποίησή τους, την υποβολή υπομνημάτων κλπ.
-Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας και να δημοσιεύονται απόφασεις και πρακτικά επεξεργασίας.
«Εν όψει των ανωτέρω, το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της διοικητικής Δικαιοσύνης στο σύνολό της από την 1η Ιουνίου», επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας.
Β. Πολιτική Δικαιοσύνη
Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, σε ό,τι αφορά την Πολιτικη Δικαιοσύνη, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην επέκταση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στις Γραμματείες τους.
– Δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών καθώς και ηλεκτρονική χορήγηση δικαστικών αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
– Την 1η Ιουνίου 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.
– Την ίδια ημέρα, εκκινεί η εκδίκαση υποθέσεων της τακτικής διαδικασίας (με έγγραφη διεξαγωγή, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία διαδίκων στο ακροατήριο). Η επέκταση του μέτρου αυτού συζητείται και στις ειδικές διαδικασίες με την προϋπόθεση της έγγραφης διεξαγωγής της.
Γ. Ποινική Δικαιοσύνη
Όπως εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας, μέχρι σήμερα έχουμε περιοριστεί στην εκδίκαση μόνον αυτόφωρων πλημμελημάτων, κακουργημάτων για προσωρινά κρατούμενους και υποθέσεων που η παραγραφή τους ολοκληρώνεται την 31/01/2021.
Στόχος είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων να προσδιοριστεί μετά τις 15/06/2020.
Δ. Εθνική Σχολή Δικαστών
– Επαναλειτουργία με φυσική παρουσία από 02/06/2020
– Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών
– Δυνατότητα τηλε-παρακολούθησης των μαθημάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για όσους νοσούν.
Σχετικά με τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία και την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την τήρηση της τάξης, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεργαστεί με την ΚΕΔΕ και τη Δημοτική Αστυνομία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου