Friday, 24 January, 2025

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τιμά τη δύναμη και το κουράγιο χιλιάδων προσφύγων σε όλο τον κόσμο

που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους και να ταξιδέψουν με κίνδυνο της ζωής τους σε άλλες χώρες για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον.

Από το 2015 η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης απόρροια των μαζικών ροών προσφύγων που με κίνδυνο της ζωής τους θέλησαν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη θάλασσα του Αιγαίου για να αναζητήσουν μια καλύτερη προοπτική κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Εν μέσω αυτής της κρίσης γίναμε μάρτυρες ανθρώπων να βουλιάζουν στη θάλασσα από ακατάλληλες βάρκες, να χάνουν τη ζωή τους μεσοπέλαγα, γονείς να κρατούν στην αγκαλιά τα νεκρά παιδιά τους, παιδιά να χάνουν τις γονείς τους και να μένουν μόνα τους.

Η ζωή των προσφύγων δεν είχε καμιά αξία για όλα τα παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύτηκαν τα όνειρα τους και τους έταξαν μια καλύτερη ζωή με αντίτιμο το οικονομικό αντάλλαγμα. Όσοι κατάφεραν να φτάσουν ασφαλείς στις ακτές, μεταφέρονταν σε χώρους ακατάλληλους, σε σκηνές, στην ύπαιθρο, στοιβαγμένοι σαν αντικείμενα. Δυστυχώς συνηθίσαμε τις εικόνες με τα εξαθλιωμένα πρόσωπα από τις κακουχίες και την πείνα, με τα παιδιά να κείτονται νεκρά στις παραλίες, με τα παιδιά πίσω από τα συρματοπλέγματα να ζητάνε λίγο φαγητό, με τις έγκυες γυναίκες να φέρνουν τα μωρά τους στον κόσμο μέσα στις λάσπες.

Σήμερα περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε δομές φιλοξενίας, είτε σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, είτε σε διαμερίσματα περιμένοντας ακόμα ένα καλύτερο αύριο. Παρά τα τεράστια κονδύλια χρηματοδότησης για το προσφυγικό οι προκλήσεις παραμένουν και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να παραμένουν απροστάτευτοι από τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης κι εμπορίας, να ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, να αντιμετωπίζονται ως «παρείσακτοι» στην ελληνική κοινωνία και να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Τιμώντας την ημέρα αυτή και το θάρρος των προσφύγων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις επιπρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά ως απόρροια της προσφυγικής κρίσης διατηρώντας –τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά- τις δράσεις και υπηρεσίες του. Με δεδομένη την εμπειρία, την τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του και την συμμετοχή των εθελοντών του το 2016 στήριξε 17.779 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε 52 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μάχεται διαχρονικά και αποκλειστικά για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών, πέρα από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες, βασιζόμενο στην βασική αρχή ότι ένα παιδί που έχει ανάγκη πρέπει να βοηθηθεί ανεξαρτήτως από πού προέρχεται ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου, κάτι που έχει αποδείξει στην πράξη μέσα από 22 χρόνια αδιάλειπτων δράσεων για τα παιδιά. Πιστό στην αποστολή του για την προστασία και φροντίδα όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών του και σε κάθε παιδί πρόσφυγα μετανάστη για την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, ακολουθώντας πιστοποιημένες διαδικασίες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος, επισημαίνει την –αυτονόητη- εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των παιδιών από τις αρμόδιες αρχές, ειδικά στην περίπτωση εξαφάνισής τους, ανεξάρτητα από το αν είναι παιδί προσφύγων μεταναστών, παιδί ασυνόδευτο, παιδί Ρομά ή παιδί μιας ελληνικής οικογένειας. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών μεταναστών προσφύγων δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναζήτησης μέσα από την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000» – που συντονίζει ο ελληνικός Οργανισμός ως μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (Missing Children Europe).

Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να καταλήγουν στα αζήτητα με τον κίνδυνο να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας. Στις περιπτώσεις που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ειδοποιήθηκε, κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τις αρχές τα παιδιά εντοπίστηκαν ασφαλή με 100% επιτυχία. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται 2.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι με 1.118 να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας (πηγή: ΕΚΚΑ, Ιούνιος 2017). Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία το 2016 εισέρχονταν στη χώρα μας περίπου 200 ασυνόδευτοι ανήλικοι κάθε μήνα, ενώ στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς εξαφανίστηκαν 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και εντοπίστηκαν μόλις 126 (πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ). Σύμφωνα με την Europol τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη το 2016 διατρέχοντας τον κίνδυνο εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Missing Children Europe» με τη συμμετοχή των μελών της από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα, διατύπωσε στη διάρκεια του Συνεδρίου «Lost in Migration» που έλαβε χώρα στη Μάλτα συγκεκριμένες συστάσεις στους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών ώστε να θέσουν ένα τέρμα στην εξαφάνιση και εκμετάλλευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Στη διάρκεια workshop που συντόνισε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατυπώθηκαν τα ελάχιστα κριτήρια συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία των παιδιών. Τα βασικότερα κριτήρια είναι τα παρακάτω:

  • Οι ασυνόδευτοι εξαφανισμένοι ανήλικοι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να αντιμετωπίζονται ως εξαφανισμένα παιδιά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές.
  • Η καταγγελία των περιστατικών στις αρχές και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γραμμών 116000 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εύρεση και προστασία των παιδιών.
  • Η συνεργασία των φορέων με τις αρχές μέσα από επίσημες και καλά συντονισμένες διαδικασίες για την αποτελεσματικότητα ανταπόκρισης και πρόληψης του φαινομένου.
  • Η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και η ανάγκη χρήσης πιστοποιημένων διαδικασιών.
  • Σωστή ενημέρωση στα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά και στους αρμόδιους φορείς για τη λειτουργία υπαρχουσών υποδομών και εργαλείων αναζήτησης και προστασίας των παιδιών.
  • Η διασυνοριακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων.
  • Η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών συνηγορίας (advocacy) σε εθνικό επίπεδο για την χρήση των υπαρχουσών συστημάτων παιδικής προστασίας και σχετικών πρωτόκολλων συνεργασίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά θέτει στη διάθεση κάθε παιδιού πρόσφυγα και μετανάστη το σύνολο των υπηρεσιών του, πανελλαδικά, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο και δωρεάν.

Συγκεκριμένα:

  • Φιλοξενία παιδιών και συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με στόχο την επανένωση με τις οικογένειές τους, όταν αυτό είναι εφικτό
  • Φιλοξενία οικογενειών σε συγκεκριμένους χώρους
  • Άμεση διαχείριση έκτακτων περιστατικών με την πραγματοποίηση επιτόπιας παρέμβασης και λήψης καταγγελιών
  • Παροχή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών
  • Υποστηρικτική παρουσία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων κατά την άφιξη των παιδιών στη χώρα, άμεσες διακομιδές, κλπ.
  • Παροχή κάθε είδους υποστήριξης σε παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια ή μη ιατρικά προβλήματα
  • Υποστήριξη σε υλικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο με στόχο την άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών οικογενειών (η κάλυψη των υλικών αναγκών πραγματοποιείται μέσα από τα 12 Κέντρα Στήριξης του Οργανισμού, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής για τη συγκέντρωση, αποθήκευση & διανομή αγαθών και στη διάθεσή τους έχουν εξειδικευμένα οχήματα μεταφοράς τροφίμων, νωπών και μη, καθώς και φαρμάκων)
  • Υποστήριξη και διασύνδεση οικογενειών με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000 (διασυνδεδεμένη με το 112, τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης – στη διάθεση της Γραμμής το Disaster Recovery Area στο Δ.Α.Α. «Ελ.Βενιζέλος»)
  • Ενεργοποίηση Amber Alert Hellas
  • Ενεργοποίηση European Child Alert Automated System (ECAAS)
  • Ενεργοποίηση Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116 111 (διασυνδεδεμένη με το 112, τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης – στη διάθεση της Γραμμής το Disaster Recovery Area στο Δ.Α.Α. «Ελ.Βενιζέλος»)
  • Εξειδικευμένη ενημέρωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών για τις υπηρεσίες που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε κάθε παιδί εντός των συνόρων, με το σχεδιασμό και τη διανομή εξειδικευμένου φυλλαδίου σε 5 γλώσσες (μεταξύ αυτών Φαρσί και Αραβικά) για τις Γραμμές 116000 και 116111.
Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου