Νέα δεδομένα στη ναυτική τραγωδία της Αίγινας που συνέβη πριν από δύο μήνες
Έγγραφο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που συντάχθηκε στις 10 Οκτωβρίου, προσδιορίζει ότι δείγμα DNA του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου βρέθηκε τελικώς στο πηδάλιο αλλά και στα χειριστήρια της μηχανής του μοιραίου ταχυπλόου «Duende» που εμβόλισε πλοιάριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.
Σύμφωνα με αναφορές νομικών προς «Το Βήμα», «το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχαν βρεθεί αποτυπώματα του 77χρονου στα χειριστήρια της μηχανής δημιουργεί πλέον τη βεβαιότητα ότι ο προφυλακισθείς συνταξιούχος ήταν αυτός που οδηγούσε το ταχύπλοο. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από νεότερες μαρτυρίες στην ανακρίτρια Πειραιά, στην οποία οι περισσότεροι αυτόπτες αλλά και θύματα του ναυτικού ατυχήματος περιγράφουν τον 77χρονο ως τον χειριστή του ταχυπλόου».
Η σύγχυση
Το νεότερο αυτό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. διαλύει τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό διότι υποστηριζόταν ότι υπήρχε πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων στο οποίο δεν εντοπιζόταν γενετικό υλικό του 77χρονου στο μοιραίο σκάφος. Το πόρισμα αυτό είχε συνταχθεί στις 31 Αυγούστου 2016 από την Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων όπου προσδιορίζονταν πολλοί γενετικοί τύποι STR αγνώστων ανδρών ή και μείγματα DNA στο πηδάλιο και στα χειριστήρια των μηχανών. Όπως όμως επεσήμαναν στελέχη των διωκτικών και των δικαστικών αρχών, «στο έγγραφο αυτό, στα τέλη Αυγούστου, υπάρχει μία απλή λίστα των δειγμάτων γενετικού υλικού που βρέθηκαν στο ταχύπλοο, χωρίς να υπάρχει σύγκριση διότι δεν είχε δοθεί τότε δείγμα γενετικού υλικού ούτε από τον Θρ. Λυκουρέζο ούτε από κανέναν άλλο. Τώρα με το νεότερο έγγραφο της 10ης Οκτωβρίου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των συγκρίσεων και προκύπτει η παρουσία του Θρ. Λυκουρέζου στο τιμόνι του ταχύπλοου». Στο τωρινό έγγραφο προσδιορίζεται ότι «το δείγμα σάρωσης σε βαμβακοφόρο στειλεό, ο οποίος επισημάνθηκε με την ένδειξη 9 στα κομβία των χειριστηρίων των μηχανών, ταυτίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία με τον γενετικό τύπο του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου».
Επιπλέον συμπληρώνεται ότι από την ανάλυση του δείγματος 1 στο τιμόνι του ταχύπλοου καταγράφεται η παρουσία γενετικών τύπων-μείγμα άνω του ενός ατόμου. Ωστόσο ταυτοποιήθηκε ότι «ένα από αυτά τα άτομα είναι ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος». Για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «τα δείγματα γενετικού υλικού των υπολοίπων ατόμων δεν είναι επαρκή για να υπάρξουν περαιτέρω συγκρίσεις». Κάτι που πιθανόν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συγκρίσεις βιολογικών υλικών για το συγκεκριμένο ναυτικό δυστύχημα.
Η κατάθεση συνεπιβάτιδας του «Duende»
Τέλος, εντυπωσιάζει η περιγραφή της ναυτικής τραγωδίας που έδωσε σε νεότερη κατάθεσή της στις 30 Αυγούστου στην αρμόδια ανακρίτρια Πειραιά η συνεπιβάτις του μοιραίου ταχυπλόου κυρία Ευθυμία Βενετσιάνου. Όπως σημείωσε, «ο κ. Λυκουρέζος κάθισε στο τιμόνι. Μετά από λίγη ώρα άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο και νόμιζα ότι πέσαμε σε ξέρα ή βράχια. Άκουσα τότε τον κ. Λυκουρέζο να φωνάζει “πού βρέθηκε αυτός;”, “πέρασε από μπροστά ενώ έπρεπε να περάσει από την πρύμνη”. Γύρισα το κεφάλι μου και είδα ένα καΐκι γεμάτο με ανθρώπους κάθετα σε εμάς, το οποίο σε ένα δευτερόλεπτο έγειρε σιγά-σιγά και άδειασε τους επιβάτες του στη θάλασσα και αμέσως τούμπαρε και βυθίστηκε. Αρχικά άκουγα φωνές από τους ανθρώπους αλλά πολύ γρήγορα απομακρυνθήκαμε γιατί το σκάφος μας έμεινε ακυβέρνητο και παρασυρόμασταν».
Ωστόσο σε νεότερη κατάθεσή του ο σύζυγος της κυρίας Βενετσιάνου, ο οποίος επίσης επέβαινε στο ταχύπλοο, ανέφερε ότι η τελική απόσταση που είχε το παρασυρόμενο από τα κύματα σκάφος από τους άτυχους ναυαγούς του πλοιαρίου ήταν μόλις 100 μέτρα.
Βασίλης Λαμπρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ
Το DNA «δείχνει» τελικά τον Θρ. Λυκουρέζο ως οδηγό στο μοιραίο ταχύπλοο