Αναλυτική παρουσίαση της πανδημίας του κορωνοϊού, των προβλέψεων της εξέλιξης της επιδημίας, αλλά και του τρόπου που
θα αφήσουμε πίσω μας την κατάσταση αυτή έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα η Διαδικτυακή Ομιλία του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων, κυρίου Σωτηρίου Τσιόδρα έχει θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τονίζοντας πως αυτή την περίοδο, σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο είναι περισσότερες οι εισαγωγές νεότερης ηλικίας, που μπορεί να νοσούν πιο ελαφριά συνήθως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο βαρύτερης νόσου και δυστυχώς, «σε σπάνιες περιπτώσεις» και θανάτου. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».
Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ
Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος παρουσίασε ένα γράφημα στο οποίο αποτυπωνόταν ο αριθμός των εισαγωγών σε σύγκριση με εκείνο τον εξιτηρίων. Όσο απομακρύνονται αυτές οι δύο τιμές, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τόσο πιο έντονη αναμένεται να είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Στο δεύτερο κύμα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν μικρότερη σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο Σωτήρης Τσίοδρας. Ο ρυθμός θνησιμότητας ανά μόλυνση από τον κορωνοϊό, όπως τον παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, κυμαίνεται στη χώρα μας σε ποσοστό από 11,6 ως 16,4% για άνδρες και 4,6% με 6,5% για γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.
Τεράστιο το συγκριτικό όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Astrazeneca, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα να παρουσιάσει κανείς θρόμβωση από τον εμβολιασμό είναι 1 στις 100.000. «Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι με την φαρμακοεπαγρύπνιση» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που όμως έκανε λόγο για τεράστιο συγκριτικό όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με την πιθανότητα της ανεπιθύμητης ενέργειας.
Μιλώντας για τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού, το Rt, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί πως με την τιμή του στο 0.97 σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλός ως και τα τέλη Μαΐου με περίπου 400 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid.
Πώς θα κυμανθούν οι διασωληνωμένοι με βάση το Rt
Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως με την συγκεκριμένη νόσο δεν είναι εφικτές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις γιατί όλα εξαρτώνται και από τη συμπεριφορά μας. «Μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ κοντά στον Μάιο αν το Rt ανεβεί κοντά στο 1,1» είπε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η απόδειξη πως ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα
Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος πέραν του παραδείγματος του Ισραήλ, αναφέρθηκε και στη Βρετανία, όπου περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε όλη την Ευρώπη» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας είναι σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα ο τρόπος που θα εξελιχθεί ο ιός (μεταλλάξεις), η διάρκεια της ανοσίας και το εύρος αυτής, η εμβολιαστική κάλυψη ανά χώρα και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και απόστασης. Αναφορικά πάντως με ενδεχόμενες θεραπευτικές επιλογές, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι δυστυχώς ακόμα «δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου».
Πηγή: iefimerida.gr