Thursday, 26 September, 2024

Τόσκας στη δίκη για το Μάτι: Δεν είχα εμπλοκή στην επιχειρησιακή διαχείριση

«Ήταν πόλεμος εκείνη την ημέρα. Είχαμε 14 φωτιές! Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες και αυτό έκαναν», είπε

σήμερα καταθέτοντας στη δευτεροβάθμια δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ωστόσο και σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Τόσκας αρνήθηκε ότι είχε την παραμικρή εμπλοκή στην επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς στην Κινέτα και στην Ανατολική Αττική, υποστηρίζοντας πως την ημέρα εκείνη βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής και είπε στην ηγεσία του Σώματος να βάλει προτεραιότητες, επειδή είχαν σημειωθεί 14 πυρκαγιές.

Εισαγγελέας: Αυτό περί προτεραιοτήτων δεν ήταν εμμέσως εντολή; Τι σημαίνει προτεραιότητα;
Μάρτυρας: Όχι δεν είπα αυτό. Το χειρότερο είναι να σκορπίσεις τα μέσα (τα εναέρια)…
Εισαγγελέας: Εγώ κατάλαβα ότι η εντολή που τους δώσατε είναι πως κάτι θυσιάζουμε κάτι κερδίζουμε. Τι τους είπατε δηλαδή; Ας καεί το Μάτι και να σωθεί η Κινέτα ή αντίστροφα; Είναι επιχειρησιακή εντολή αυτό.
Μάρτυρας: Ήταν πόλεμος εκείνη την ημέρα. Είχαμε 14 φωτιές! Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες και έβαλαν τις προτεραιότητες οι άνθρωποι.
Εισαγγελέας: Αν τους δώσετε εντολή να βάλουν προτεραιότητες, είναι επιχειρησιακή εντολή.
Μάρτυρας: Δεν προκάλεσα σύγχυση, ίσα-ίσα προσπάθησα να βοηθήσω την κατάσταση.
Εισαγγελέας: Την μεγάλη σύγχυση που προκαλέσατε στο επιτελείο την έχετε σκεφτεί;
Πρόεδρος: Ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε επιχειρησιακή αρμοδιότητα.

Μάρτυρας: Δεν είμαι κατηγορούμενος.
Σύνεδρος: Ρωτηθήκατε αν μετά από τόσα χρόνια υπάρχουν ευθύνες στο πυροσβεστικό σώμα. Και απαντήσατε ότι μεγάλες ευθύνες δεν βλέπετε. Τι εννοούσατε;
Μάρτυρας: Είχαμε μια τραγωδία. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αθώους ανθρώπους. Αν ψάχνουμε λεπτομέρειες σίγουρα θα βρούμε λάθη. Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός.
Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας: Ο κ. Φωστιέρης έχει πει ότι δίνατε εντολές και πως αν δεν τις υπάκουε, κινδύνευε να βρεθεί εκτός σώματος.
Μάρτυρας: Δεν επηρεάστηκε καμία ενέργειά τους από οδηγία, κατεύθυνση ή εντολή δική μου…

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Τόσκας είχε ερωτηθεί από την πρόεδρο του δικαστηρίου για το αν ήταν δική του εντολή να γίνει εκτροπή ελικοπτέρου που κατευθυνόταν προς την φωτιά στην Πεντέλη, ώστε να πάει στην φωτιά στα διυλιστήρια Κορίνθου.

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η φωτιά, πριν το Μάτι, είχα πει στην ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος να βάλουν προτεραιότητες. Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες, αλλά το πώς θα γίνει ο πόλεμος σε γενικές γραμμές. Στο ΕΣΚΕ ήμουν σε όλες τις κρίσιμες φωτιές και σε γεγονότα, για να έχω εικόνα της κατάστασης. Έτσι έχω μάθει, να είμαι στην πρώτη γραμμή, αυτό δεν σημαίνει ότι επενέβαινα στα καθήκοντά τους. Εγώ είπα να πάνε τα εναέρια μόνο σε Κινέττα και Μάτι» απάντησε ο κ. Τόσκας, για να αναφέρει σε άλλο σημείο της κατάθεσής του πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα ενημέρωσης των πολιτών στο Μάτι, διότι δεν έδωσε ποτέ ο υπεύθυνος του πεδίου τέτοια πληροφορία. Τέλος, υποστήριξε ακόμη «πως εκείνη την περίοδο “βάλαμε το νερό στο αυλάκι” για το 112», το οποίο ωστόσο τότε δεν λειτουργούσε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.