Thursday, 26 December, 2024

Υπόθεση 4χρονης Μελίνας: Αθώα η αναισθησιολόγος – “Ντροπή σας” ξέσπασε ο πατέρας

Αθώα κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η αναισθησιολόγος που κατηγορείτο
για την υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Η μικρή Μελίνα έχασε τη ζωή της στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έπειτα από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στην οποία υποβλήθηκε, στις 29 Δεκεμβρίου του 2015.

Έπειτα από αλλεπάλληλες διακοπές και αναβολές, η απόφαση δικαίωσε την αναισθησιολόγο.

Σημειώνεται ότι η έδρα του δικαστηρίου είχε διατάξει πραγματογνωμοσύνη από καρδιολόγο, αναισθησιολόγο και ιατροδικαστή, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη η 4χρονη Μελίνα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το παιδί πέθανε από σπάνια αλλεργική αντίδραση και ότι η κατηγορούμενη γιατρός προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις και δεν ευθύνεται για τον θάνατο του, σύμφωνα με την ΕΡΤ. “Ντροπή σας! Συγχαρητήρια! Γιατί δεν αθωώνατε κατευθείαν; Εσείς δεν έχετε παιδιά” ήταν τα πρώτα, οργισμένα λόγια του πατέρα της Μελίνας, Μάνου Παρασκάκη, όπως μεταδίδει το cretalive.gr.
Το σκεπτικό της απόφασης

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, και ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει εκ νέου την ενοχή της αναισθησιολόγου, η πρόεδρος ανέλυσε διεξοδικά το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο στηρίχτηκε εν πολλοίς στα πορίσματα των πραγματογνωμόνων. Τεκμηριώνοντας το σκεπτικό της απόφασης, εξήγησε γιατί διέταξαν την πραγματογνωμοσύνη στις 16 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως τότε προέκυψαν κάποια νέα ζητήματα και γι’ αυτό το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να διερευνηθούν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου κατά την ανακοίνωση της απόφασης έγινε από τον πρόεδρο τόσο εκτενής ανάλυση του σκεπτικού, εξετάζοντας ένα-ένα τα ζητήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αλλά και αυτά που ανέκυψαν διαρκούσης της ακροαματικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε η εξέταση των τριών πραγματογνωμόνων οι οποίοι είχαν απαντήσει εγγράφως στα ερωτήματα του δικαστηρίου, ωστόσο κλήθηκαν να εξεταστούν προκειμένου να απαντήσουν σε νέες ερωτήσεις και να δώσουν διευκρινήσεις. Οι τοποθετήσεις τους πάντως προσέγγιζαν τις θέσεις της πλευράς της κατηγορουμένης αναισθησιολόγου. Η στάση αυτή καταδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, για την οποία έχουν ειπωθεί – και γραφτεί – παρά πολλά και έτσι το δικαστήριο δια του προέδρου θέλησε να εξηγήσει με λεπτομέρειες το σκεπτικό. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης, το γεγονός ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα και σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς και εκδοχές. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος επέμεινε στην ενοχή της κατηγορουμένης και αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι των δύο πλευρών.
Δηλώσεις με αιχμές από τον συνήγορο της οικογενείας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο συνήγορος της οικογένειας Παρασκάκη, Γιώργος Κοκοσάλης προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας πως θα ασκηθεί έφεση. Όπως ανέφερε, σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο επεσήμανε πως ως προς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο εύχεται «η δικαίωση των θέσεων της υποστήριξης της κατηγορίας να είναι νομική και όχι κοινωνική. Ο νοών νοείτο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κοκοσάλη:

“Δεν συνηθίζω να κριτικάρω τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Εξάλλου, ούτως ή άλλως, και οι κρίνοντες κρίνονται. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα καταθέσουμε μία αίτηση στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκήσει έφεση στην συγκεκριμένη υπόθεση ούτως ώστε να κριθεί και από ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο, από ανθρώπους που θα έχουν την περισσότερη εμπειρία. Έγινε μία τιτάνια μάχη από την υποστήριξη της κατηγορίας προκειμένου να υποστηρίξουμε αυτό που οι ειδικοί επιστήμονες με περισσή πολυτέλεια, υπομονή και πολύ ψάξιμο στην προδικασία έφτιαξαν. Ήμασταν στο Τριμελές με μία κατηγορία που δεν ανακαλύφθηκε ούτε εμπνεύστηκε ο εισαγγελέας από μόνος του. Έγινε μία πολυτελέστατη έρευνα από καθηγητές πανεπιστημίου της Αθήνας και όχι μόνο που κατέληξαν σε συγκεκριμένες πλημμέλειες επί την βάση των οποίων κατέληξε ένα παιδί.

Ένα παιδί, γερό και δυνατό, που μπήκε στο χειρουργείο και που δυστυχώς το πήραμε μέσα στο κοφίνι, δηλαδή πεθαμένο. Από εκεί και μετά η απόφαση του δικαστηρίου είναι απόλυτα αποδεκτή γιατί έτσι έχουμε μάθει να είμαστε, είμαστε επαγγελματίες. Θα ζητήσουμε όμως την επανάκριση από δευτεροβάθμιο δικαστήριο και ευχόμαστε η δικαίωση των θέσεων της υποστήριξης της κατηγορίας να είναι νομικοί και όχι κοινωνική. Ο νοών νοείτο”.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του 2015 η 4χρονη Μελίνα από τη Νεάπολη εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια».

Αρχικά η 4χρονη Μελίνα πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα. Την Δευτέρα το άτυχο κοριτσάκι εισάγεται για το προγραμματισμένο χειρουργείο με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά. Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές με τους γιατρούς να την διασωληνώνουν ξανά και να την μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ. Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου το 4χρονο κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή.

Πηγή: cretalive.gr, cretapost.gr, ΕΡΤ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου