Tuesday, 24 December, 2024

Φαρμακεία από μη φαρμακοποιούς και claw – back έως το 2018

Φαρμακεία από μη φαρμακοποιούς και claw – back έως το 2018

Στο πολυσέλιδο κείμενο, προβλέπονται – μεταξύ άλλων – η λειτουργία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς και η παράταση του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων στον ΕΟΠΥΥ (claw back) έως το 2018.

Σημαντικές, αλλά και αναμενόμενες αλλαγές στο χώρο της Υγείας, φέρνει το τρίτο μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση για κύρωση στη Βουλή.

Στο πολυσέλιδο κείμενο, προβλέπονται – μεταξύ άλλων – η λειτουργία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς και η παράταση του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων στον ΕΟΠΥΥ (claw back) έως το 2018.

Συνοπτικά, οι αλλαγές που επέρχονται στον χώρο της Υγείας είναι οι εξής:

Καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός (πλην των πληθυσμιακών), ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και η αύξηση της διάθεσης φαρμάκων, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει (σύμφωνα με τον νομοθέτη) σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων.

Ένας πρόχειρος αντίλογος που μπορεί να διατυπωθεί στο συγκεκριμένο, είναι ότι το φάρμακο είναι διατιμημένο είδος, με το κράτος να ορίζει σε ποια τιμή θα διατίθεται το κάθε σκεύασμα.

Εάν επιθυμεί χαμηλότερες τιμές, δεν έχει παρά να τις μειώσει, εκδίδοντας σχετικό δελτίο τιμών…

Από τη διατύπωση της σχετικής διάταξης, προκύπτει ότι η ελεύθερη διάθεση φαρμάκων και από μη φαρμακοποιούς δεν αφορά τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα, αλλά μόνον όσα χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται, γενικά και αόριστα, ότι θα υπάρξει αύξηση των φαρμακείων αλυσίδων, η οποία θα συνοδευθεί από αυξημένη ζήτηση φαρμακοποιών, άρα και μείωση της ανεργίας στον κλάδο…

Claw back
Με στόχο να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση παρατείνει έως και το 2018 την ισχύ του αυτόματου μηχανισμού είσπραξης υπερβάσεων της δαπάνης (claw back).

Τη διαφορά της προϋπολογισθείσας με την πραγματοποιούμενη δαπάνη, πληρώνουν οι πάροχοι του Οργανισμού, δηλαδή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία έτη, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισπράξει με την εν λόγω διαδικασία περισσότερα από 430 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

78,98 εκατομμύρια ευρώ το 2012.
152,47 εκατομμύρια το 2013.
201,83 εκατομμύρια το 2014.
Διατάξεις
Άλλες διατάξεις και προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο για τον χώρο της Υγείας, είναι ο καθορισμός της ορολογίας ως προς την “περίοδο προστασίας” των φαρμάκων.

Προβλέπεται, επίσης, “πλαφόν” στις δαπάνες προμηθειών των κρατικών νοσοκομείων, ενώ προοιωνίζεται νέο σύστημα διορισμού των διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας έχει τη δυνατότητα να διορίσει προσωρινά (έως το τέλος του 2015) διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, ενώ από το 2016 πρέπει να θεσπίσει νέο σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων.

www.iatronet.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου