Monday, 16 September, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φωτιά, Βοιωτία: Εκκενώνονται χωριά. Καταστροφή ιστορικού μοναστηριού

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στη Βοιωτία, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Δίστομο, φαίνεται πως απειλεί να εισβάλει στο χωριό Στείρι, όπου οι κάτοικοι ήδη έχουν βγει στους δρόμους. Την ίδια ώρα, εκκενώνεται η περιοχή Ζάλτσα, ενώ νωρίτερα επλήγη από τις φλόγες και το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.
Οι φλόγες φαίνεται πως έχουν περικυκλώσει το Κυριάκι και κατευθύνονται προς το Στείρι, σύμφωνα με το permissos.gr.
Μάλιστα, οι κάτοικοι του χωριού Στείρι έχουν βγει ανήσυχοι στους δρόμους, ενώ λίγο μετά τις 21:40 εκδόθηκε 112 για το χωριό.
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Στείρι Βοιωτίας απομακρυνθείτε προς Δίστομο», αναφέρει το μήνυμα.
Νωρίτερα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με το ALEXIADA- Medieval Byzantine Festival of Kastoria «Οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού, το οποίο συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια, σύμφωνα με πληροφορίες. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς. Ωστόσο, η πυρκαγιά έκαψε στο πέρασμά της ολοσχερώς τον περίβολο του μοναστηριού…

…Ωστόσο, υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας όπου ωστόσο κάηκε δάσος. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρων έγιναν στάχτη…».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου