Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναλύει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος
διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμό αποφάσεων, για να δούμε τι θα πουν τα δικαστήρια» για την αναστολή ως μέτρο απέναντι στην άρνηση κατηγοριών εργαζομένων να εμβολιαστούν.
«Σύμφωνα, πάντως, με το σύνταγμα των ΗΠΑ, προβλέπεται, η υποχρεωτικότητα ορισμένων εμβολιασμών» είπε.
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη και όχι επικαλούμενος δικαστικά δεδομένα, είπε πως «δεν μπορεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα με ποινικές κυρώσεις. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τον εμβολιασμό ή μη».
Ερωτηθείς αν είναι στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας στην περίπτωση που εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων ή υγειονομικούς-που υποχρεώνονται να εμβολιαστούν-εξέφρασε θετική άποψη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «υπέρμετρο περιορισμό την απόλυση» που έχει μόνιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με την πανδημία που έχει παροδικό χαρακτήρα και πρότεινε «αναστολή εργασίας μέχρι ορισμένη ημερομηνία, με δυνατότητα ανανέωσης».
«Οι ποινικές κυρώσεις είναι αντισυνταγματικές. Δεν μπορείς να του πεις αν δεν εμβολιαστείς θα σε πάω φυλακή», εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σχετικά με την υπόθεση των ΕΜΑΚ, εκτίμησε ότι, «δεν απορρίφθηκε η προσφυγή» και χαρακτήρισε «σχετικώς ξεκάθαρη» την υπόθεση, αφού «μεταθέτει σε άλλη υπηρεσία, που θεωρώ ότι είναι στα πλαίσια της συνταγματικότητας».
«Αν έχουμε απόλυση, είναι υπέρμετρος περιορισμός, αφού ξεπερνά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί κάποιο επίδομα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», κατέληξε.