Monday, 23 December, 2024

Ψώνια με… χρονόμετρο; Ο συνωστισμός έφερε ανησυχία και σενάρια!

Προβληματισμό, συζητήσεις και σενάρια για ηλεκτρονική εφαρμογή που θα βοηθά τους καταναλωτές έχει φέρει το άνοιγμα

των καταστημάτων και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου εν μέσω κορονοϊού.
Η ανησυχία για το συνωστισμό που παρατηρείται στην αγορά έχει θορυβήσει και την κυβέρνηση -πλην των επιστημόνων-με αποτέλεσμα να εξετάζονται ασφαλέστεροι τρόποι κατά τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους.
Μάλιστα, σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS ξεγελάμε το κράτος και υπογράμμισε πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα.
Παράλληλα, ο γγ Εμπορίου δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του.
Εξήγησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες-όπως για παράδειγμα ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.
Σύψας: Εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες
Ανήσυχος για τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάζονται λόγω του ανοίγματος της αγοράς εμφανίστηκε και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας.


Μιλώντας στο Mega, o κ. Σύψας τόνισε πως η επιδημία είναι ακόμη άσχημη ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη, που μεταδίδεται ταχύτατα.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.
Εξήγησε δε, πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων.
Τα πολλαπλά SMS που έφεραν «βροχή» προστίμων
Την Κυριακή παρατηρήθηκαν ουρές 100 και 200 μέτρων έξω από καταστήματα, κυρίως ένδυσης και υπόδησης -ιδιαίτερα στην Ερμού, τόνισε και από πλευράς του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας.
Σε όλη την Ελλάδα επικρατούσε «ένας χαμός», σύμφωνα με τον ίδιο.
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, «έπεσαν» πολλά πρόστιμα, με τα περισσότερα να αφορούν τα SMS, για υπέρβαση της ώρας.
«Υπήρχε εντολή να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε μία αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.
Πολλοί, όπως δήλωσε, έσβηναν, έστελναν άλλα και, μάλιστα, αρκετοί είχαν απόκλιση πέντε, έξι μέχρι και επτά ώρες από την ώρα αποστολής του μηνύματος.
«Άλλοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Αλλά όταν στέλνεις στις 8:00 το πρωί και μετά σου γίνεται έλεγχος στις 16:00 το απόγευμα ή το μεσημέρι, υπάρχει ένα θέμα» υπογράμμισε στο τέλος.
Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα, κοσμοσυρροή στην Ερμού
Την εποχή προ κορωνοϊού θύμιζε η εικόνα από το κέντρο της Αθήνας, όπου τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, την Κυριακή.
Στην Ερμού συγκεκριμένα, εκατοντάδες ήταν αυτοί που επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέρα για να κάνουν τα ψώνια τους όσο ισχύουν ακόμη οι χειμερινές εκπτώσεις.
Η πλειονότητα φορούσε μάσκα, ωστόσο, οι απαραίτητες αποστάσεις δεν τηρούνταν καθώς -όπως είναι προφανές- δεν υπήρχε περιθώριο για αυτό.
Οι μεγαλύτερες ουρές παρατηρήθηκαν σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Την ίδια ώρα, αρκετοί ήταν και οι Αθηναίοι που προτίμησαν να κάνουν τις αγορές τους σε εμπορικό κέντρο.
Εκεί, οι ουρές ήταν μικρότερες-σε σχέση με αυτές του κέντρου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του CNN Greece:
Ουρές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο


Ουρές δεκάδων ατόμων σχηματίστηκαν στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τους καταναλωτές να βγαίνουν για τα ψώνια τους, το πρώτο Σάββατο, μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Ο κόσμος που βρέθηκε στην οδό Ερμού το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν αρκετός, ενώ ουρές σχηματίστηκαν σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που εδράζουν στο κέντρο.
Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου