Monday, 18 November, 2024

Όλα ανοικτά για τα εργασιακά – Αλλαγές σε επίδομα ανεργίας, βασικό μισθό, απεργίες και Ασφαλιστικό

Τα «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά μεταφέρθηκαν για το Νοέμβριο

Αυτό είναι το συμπέρασμα των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τους τελευταίους να μην δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα ζητήματα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στην εφαρμογή του υπο – κατώτατου μισθού

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δέχτηκε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής ελαστικών μορφών εργασίας, ως αντιστάθμισμα τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις, εν αναμονή και της τελικής ετυμηγορίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επίσης, εξετάζονται και επιμέρους αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, όπως για παράδειγμα να παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδότες να μην πληρώνουν όσους εργαζόμενους δεν απεργούν, την περίοδο που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια απεργιακή κινητοποίηση. Στον αντίποδα όμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν μια σειρά από διαφωνίες, που παραπέμφθηκαν για τις διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου και εστιάζονται στα εξής σημεία:

Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Αδιαφορώντας για το αν είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο μορφή που ήταν προ κρίσης. Επέμειναν ότι το παλιό σύστημα ήταν «στρεβλό» και εν πολλοίς οφείλεται για τα σημερινά ελλείμματα και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Παρά τις διαφωνίες, είναι πιθανό στις διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου να υπάρξει σύγκλιση στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι το μέτρο αυτό συνδράμει στη «δίκαιη ανάπτυξη», που αναφέρεται και στο τρίτο μνημόνιο. Ομαδικές απολύσεις: Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ζήτημα της λειτουργίας του μοντέλου του μειωμένου ωραρίου, αντί για ομαδικές απολύσεις.

Από την πλευρά της, η Πολιτεία θα επιδοτεί την εργασία, μετατρέποντας ριζικά το επίδομα ανεργίας, με απώτερο σκοπό να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης, αλλά και να μην υπάρξουν ομαδικές απολύσεις. Κατώτατος μισθός: Ξεχωριστό ζήτημα στη διαπραγμάτευση αποτελεί το θέμα του υπο – κατώτατου μισθού, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σκέλος των νέων, αφού η ρύθμιση δεν ταυτίζεται  με τους κανόνες που έχει θέσει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Διαιτησία: Πρόκειται για ένα θέμα που οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Οι θεσμοί επιμένουν να μην μπορεί ο εργαζόμενος να προσφύγει μονομερώς στον ΟΜΕΔ. Όμως το υπουργείο Εργασίας, υπενθυμίζει ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί σε επίπεδο δικαστηρίων και δεν θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο. Επισημαίνεται ότι ο ΣΕΒ έχει ανακινήσει το θέμα, κάνοντας λόγο για «στρέβλωση». Συνδικαλιστικός νόμος: Συζητείται εκτός από το σκέλος του lock out, να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της απόλυσης των συνδικαλιστών, όχι μόνο για περιπτώσεις βιαιοπραγίας, όπως ισχύει έως σήμερα, αλλά και για ποινικά αδικήματα ή απιστία. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούν να συσταθούν επιχειρησιακά σωματεία και όχι ενώσεις προσώπων για σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

ΚΕΑ και προνοιακά επιδόματα: Η καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ από 1.1.17 και μετά, αναμένεται να κριθεί στις διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου. Οι δανειστές αμφισβητούν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομήσει 760 εκατ. ευρώ από την ορθολογικότερη διαχείριση των δαπανών των υπουργείων και από την σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αν και διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο να περιοριστούν οι δαπάνες για προνοιακά επιδόματα σε σημαντικό βαθμό, εντούτοις έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε περίπου 30 παροχές σε χρήμα ή σε είδος που θα προτιμούσαν να πάψουν να υφίστανται. Πρόκειται για φοροαπαλλαγές και για επιδόματα β’ διαλογής (πχ κατασκηνωτικό) που θεωρούνται υπερβολή στην Ελλάδα της κρίσης…

Ασφαλιστικό: Οι δανειστές ζήτησαν στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό. Επίσης, επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων, στο σκέλος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αλλά και της λειτουργίας του ΕΦΚΑ στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, δηλαδή από 1.1.17 και μετά.

dikaiologitika.gr

Όλα ανοικτά για τα εργασιακά – Αλλαγές σε επίδομα ανεργίας, βασικό μισθό, απεργίες και Ασφαλιστικό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου